SG.hu

Töretlen a Linux térhódítása Magyarországon

A magyarországi PC-eladásokból 2004-ben 16,5% volt a Linux részesedése, ami 37,7%-os éves növekedést jelent. A notebook-eladásokban a Linux növekedése 72% volt.

Szittya Tamás a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette a Suse Linux Professional 9.3 magyar verzióját, és egyben elmondta, hogy további jelentős növekedést várnak a Linux világméretű és magyarországi térhódításában.

"Az IDC Hungary felmérése szerint 2004-ben az operációs rendszerek 6%-os általános piacbővüléséhez képest, világviszonylatban a Linux növekedési üteme 42% volt. A nyugat-európai piacon pedig már 77%-os növekedést produkált a Linux. A magyarországi teljes desktop PC-eladásokból 2004-ben 16,5% volt a Linux részesedése, ami 37,7%-os éves növekedést jelent. Ugyancsak Magyarországon 2004-ben a szerverek 18,1%-át értékesítették Linux platformmal, ami a szerverek esetében már 54%-os piacbővülést eredményezett a Linux számára"- tette hozzá Szittya.

A notebookok piacán az IDC piackutató cég adatai szerint 2004-ben 4300 gépet adtak el Linux programmal, míg 2003-ban csak 2500-at. A szoftver részesedése tehát egy év alatt 3,6 százalékról 4,3 százalékra nőtt ezen a területen. Az ügyvezető szerint a x80-as szerverek piacán is gyorsan hódít a Linux: két évvel ezelőtt 1441 gépet adtak el a programmal, tavaly pedig már 2220-at, s így a részesedése 14,3 százalékról 18,1 százalékra nőtt.

Az ügyvezető szerint a nyílt forráskódú szoftverek terjedése jót tesz a piacnak, hiszen az elmúlt egy-két évben az operációs rendszerek ára jelentősen, esetenként 30-40 százalékkal is mérséklődött. Közölte, hogy az előrejelzések szerint az idén 50-60 százalékkal nő a linuxos asztali gépek eladása, s elérheti a 60-65 ezer darabot. A becslések szerint e területen a Suse részesedése a magyarországi Linux piacon 70-80 százalék körüli, és a Novell az idén a 9.3-as programból mintegy 10 ezer darab eladását tervezi.

A vállalat reményei szerint az otthoni felhasználók körében a Linux elterjedésének folyamata várhatóan még inkább felgyorsul, és egyre szélesebb rétegek fedezik fel maguknak a nyílt forráskódú rendszereket. Az operációs rendszer terjedését jelzi az a tény is, miszerint a tavalyi évben világszerte több Linux fogyott, mint a stabilitásáról és megbízhatóságáról ismert, etalonként számon tartott Mac OS X. Ehhez az eredményhez kapcsolódnak azok - az idén készült - kutatások is, melyek szerint az otthoni Linux felhasználók tábora világszerte, a következő két évben 55%-kal fog nőni. Ez a szám az elmúlt két évben 45%-ot tett ki, tehát az előrejelzések egyre erősödő Linux térnyerést prognosztizálnak az otthoni felhasználók szintjén is.

A Linux folyamatos térnyerését jelzi továbbá, hogy manapság már mobiltelefonok, PDA-k és egyéb hordozható eszközök is egyre gyakrabban használnak ilyen operációs rendszert. Ennek oka, hogy a Linuxot alkalmazó mobileszközöket - akárcsak a számítógépeknél - nem, vagy csak alig fenyegetik a közeljövő legnagyobb veszélyeit jelentő mobilvírusok. Nem véletlen, hogy a mobil eszközök operációs rendszereit szállító gyártók közül a Linuxot forgalmazók számolhatnak a legnagyobb, 17%-os növekedéssel a következő két évben - olvasható a Linuxdevices.com weboldal idei trendekről készített felmérésében.

Szintén a Linuxdevices.com idei első negyedévi Linuxszal kapcsolatos trendjeit felmérő világméretű kutatásában mutatta ki azt is, hogy a Linuxot használók több mint 30%-a élvezi otthon a nyílt forráskódú rendszerek előnyeit, míg a megkérdezettek 60%-a munkája során kerül kapcsolatba a Linuxszal, további 10% pedig oktatási intézményekben kerül a nyílt forráskódú környezetbe. Ennek tükrében egyéni felhasználók tömegei használhatják már a Linuxot több spanyol egyetemen, ahol összesen 80 000 számítógépre telepítettek nyílt forráskódú operációs rendszert, de váltott már többek között Lyon és Bergen önkormányzata is, valamint az idei év márciusában Los Angeles vezetői is elhatározták, hogy kidolgozzák a nyílt forráskódú rendszerekre való átállás programját. A város a tavalyi pénzügyi évben 5,8 millió dollárt költött szoftverekre, de a Linuxra való átállással - a már elkészült tanulmányok szerint - a képviselők akár 5,2 millió dolláros megtakarítást is elérhetnek.

Ebben az évben váltott nyílt forráskódú szoftverre Helsinki oktatási hivatala, a dél-afrikai adóhivatal, és a francia csendőrség is; a sor úgy tűnik, nem akar véget érni. Ezt támasztja alá egy idén májusban készült Linuxszal kapcsolatos felmérés, amely szerint a megkérdezettek 91%-a használna szívesen Linux operációs rendszert otthon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #17
    a sado-mazók is életnek nevezik azt amit csinálnak...
  • valaé valaé ná #16
    Vagy életösztön.
  • Caro #15
    Igen, én sem tudom miért, de a linux szereti a nagy felbontásokat. Az ablakkezelők is rengeteg helyet lefoglalnak a munkafelületből.
    De ez akkor gond inkább, ha nem PnP-s monitorod van. Annyit mondok csak, hogy az én monitoromat ami elvileg 100Hz-en nyomja az 1024-et, ebben a felbontásban 140Hz körül nyomatta, és ennél nagyobb felbontásban (11xx valamennyi) tudta a 101-102Hz-et.
  • jefferson83 #14
    Nekem linux automata telepítésnél az oprendszer felbontását 1024*768-nál mindig nagyobb felbontásban akarta elindítani. Persze azt a monitorom nem bírta, így minden esetben no pikcsör volt. Szóval az alapbeállításokkal is vigyázni kell.
  • jefferson83 #13
    Lehet,hogy láma vagyok de nekem a linux telepítésénél fél órát (kis túlzással) kellet tökölnöm még olyan monitort sikerült mellérendelnem amivel képet is produkált. jobban nem tudom elmagyarázni biztos értitek mire célzok.
  • Pheel #12
    "Szóval a windowsnak meg van a helye. Na nem a komolyabb rendszerekben, hanem a játékoknál. És ott is csak kliens oldalon ;)"

    Tipikus rövidlátás...
  • irkab1rka #11
    A linux telepítés cak akkor problémás, ha
    a, nincs megfelelő driver.
    b, windows mellett akarod használni, és vannak konkrét elképzeléseid is
    c, windowsos játékot is akarsz futtatni.

    a: van ilyen. windowsnál is van vele probléma, bár ott már egzotikussabb hardvert kell találnod. Sajnos mindíg is lesznek olyan pöcs gyártók (pl SIS) akik NEM fogják fullra támogatni. lásd sis 650 videokártya drivert egy német srác írja.

    b: ha nem tudod mit kell csinálni, akkor szépen el tudod baszni a rendszert. vagy egyszerűen csak el kell olvasnod kb 1 tonna infot, mielőtt megcsinálod. És most nem arról beszélek, ami bent van a linux howto-ban.

    c: ebbe a Loki is belebukott. Be kell látni, hogy ha valamit directx-re optimalizáltak, akkor directx-re optimalizáltak, és gurunak kell lenned, hogy életet lehelj bele (na jó, ha olyan konfigod van, amit valaki a readme-ben megadott, és pont ugy van minden telepítve, akkor ok, de könyörgöm, mi az, hogy egy játék telepítéséhez ujra kell fordítanod a grafikai alrendszert (X)???

    Szóval a windowsnak meg van a helye. Na nem a komolyabb rendszerekben, hanem a játékoknál. És ott is csak kliens oldalon ;)

  • Caro #10
    Ne csináljátok már, mikor láttatok utoljára linux telepítést?
    Sok helyen van "teljesen automata" telepítés is pont az ilyen lámáknak.
    A konfig se valami bonyolult, tekintva, ha linux támogat valamit, azt szinte csak csatlakoztatni kell, ha nem akkor meg sz**** van.
  • Luminas #9
    A miskolci Media Marktban nincs is feltelepítve a Linux, csak CD-n adják hozzá. El is gondolkodtam rajta hogy aki 70 000 forintos számítógépet vesz ért -e annyira hozzá hogy feltegyen egy Linuxot. De a Mediában biztos tudják...
  • mechorg #8
    a legtöbb gyilkosságot pedig kenyérevést követően 24 órán belül elkövetik