SG.hu

Ma startolt a 48 órás Linux programozói bajnokság

Az IBM Magyarország idén is meghirdette 48 órás programozói bajnokságát a felsőoktatási intézmények diákjai számára.

A kétnapos bajnokság 2005. május 6-án 14 órától vette kezdetét, és 2005. május 8-án 14 óráig tart, helyszíne az ELTE Informatikai Kara. A bajnokság fővédnöke Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter. A verseny támogatói az R&R Software Rt., az Avnet Technology Solutions Kft., az AAM Technologies Kft., a Dual Informatika Kft., az ULX Kft., és a T-Online Magyarország Rt. (korábban Axelero Internet Rt.)


A versenyen a diákok 2 korcsoportban, 3 fős csapatok nevezésével indulhatnak. Az első korcsoportba azok tartoznak, akik az adott évben egyetemi vagy főiskolai első diplomás képzésben vesznek részt és legfeljebb harmadévesek. A második kategóriába tartoznak, akik felsőfokú képzésben vesznek részt, nem tartoznak az első korcsoportba, és nem vesznek részt tudományos képzésben.

A versenyen a kitűzött programozási feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren, a modellezést IBM Rational Application Developer for WebSphere segítségével, az adatbázis kezelést IBM DB2 UDB szoftveren, a fejlesztést pedig Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni. A futtatási környezet IBM WebSphere Application Server. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.


A versenyre az idén tizenegy háromfős csapat jelentkezett a következő intézményekből: az egri Eszterházy Károly Főiskola; ELTE; Veszprémi Egyetem - Nagykanizsa kihelyezett tagozat; Veszprémi Egyetem; Pécsi Tudományegyetem; valamint öt csapattal neveztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem különböző karainak hallgatói.

A verseny szabályai szerint a versenyzők nem használhatnak mobiltelefont, vagy egyéb kommunikációs eszközt. Az interneten csak az előre bejelentkezett szakértőket és meghatározott weboldalakat lehet majd elérni. A verseny ideje alatt nem hagyhatják el a helyszínt a versenyzők, akik saját gépet nem hozhatnak, viszont használhatnak a megadott fejlesztési környezetre telepíthető szoftvereket, dokumentációkat, előre elkészített komponenseket.


Az értékelési szempontok között szerepel a kitűzött feladat készültségi szintje, funkcionális megoldásai, a felhasználóbarát kialakítás, több nyelvű megvalósítás támogatása, dokumentáltság, és az IBM eszközök alkalmazása.

A 48 órás programozási bajnokság összdíjazása meghaladja a 2 millió forintot. Az első, második és harmadik helyezett csapat értékes tárgyjutalmakat kap a helyezésüknek megfelelő nagyságrendben, valamint a nyertes csapatok megkapják mindkét korosztályban a vándorkupát, amelyeket tavaly az I. korcsoportban a Nagykanizsa csapatához, a II. korcsoportban a BME csapatához került. A győztes csapatok résztvevői szponzorált bizonyítási lehetőséget, illetve azt követően opcionálisan állásajánlatot kaphatnak. Ám a győztes csapatok esetében nem ez a legértékesebb jutalom, hanem az esetleges karrierlehetőség, hiszen mint a korábbi évek példája tanúsítja, a jó eredmény bizonyítási lehetőséget, esetleg állásajánlatot jelent az informatikus hallgatók részére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Egy zeneszám letöltése -napjainkban- órákat is igénybe vehet! :) Ekkor v pornót nézek v fórumozok. :D
  • dez #6
    Kevés. Ez csakis akkor lehetne teljes, ha mindenről mindent leírnál! (És majd ne felejtsd el az inv()-et sem.) :)
  • dez #5
    Hát, te teljesen megkukultál - a szó egy új, agyam egy eldugott neuronja által önhatalmúlag átdefiniált értelmezésében. :D

    Kissé túllőtted magad a célon, hogy úgy mondjam.. :P
  • Tetsuo #4
    Úú mekkora hülye vok! :DD Ennyit írni a semmiről.. :)
  • Tetsuo #3
    Átterveztük az egészet, mivel a kreativitás is fő szempont, mi a leginnovatívabb technológiákat alkalmazva valósítjuk meg az oprendszer teljes átírásával, sőt lecserélésével egy gépspecifikus futurisztikus menüvezérelt adatbevitel során a multimédiás információáradatot, ami a nemében egyedülálló programunk fejlettségét képviseli, bár csupán az ézékelhető dimenziókon, így torz képet adva annak összetettségéről és lényegi tudásáról, hiszen --én mint a mesterséges intelligenciáért felelős szakember kijelenthetem-- a műalkotás amit létrehoztunk, szuperlatívuszok nélkül: tökéletes.
    Ez az utasítássorozat nem alkalmazható a legtöbb szuperszámítógépen (különösen az IBM és Cray modelleken, de pl egyes NEC hardvereken akadálytalanul futtatható). Ennek oka a már említett egyéni komplexitása, ami különleges hardverigényt képez.
    A működéshez szükséges eszközök egyszerüsített listája: 2db rádiótelefon. Ami meglepően hangozhat, egyfajta paradox érzetet kelt, ha arra gondolunk hogy az aránytalanul egyszerű logikai részegységek képesek modellezni az Univerzum egészét, kiváltképp a civilizációnk által még nem ismert részeket. Amit a program olyan magas fokon hajt végre, hogy ember azt fel nem foghatja, csak az önmagát is leképező AI, ami v inkább aki -túllépve a programozás eddigi kényszerű határain- organikusan benne van az általa továbbított információban. (Egyben minden létező lényege és önmaga szubsztanciája, csakhogy a felmerült etikai és filozófiai tézisalternatívák kidolgozása túlmutat a 48 óra intervallum keretein, ezért megkértünk egy külsős kollégát (Tenzin Gyatso-t), hogy vizsgálja újra a világról alkotott képét és mélyedjen el programunk lelkivilágában.)
    Úgy gondolom a szakma csúcsán, hogy a teljességet megtestesítő Programunk, az általa használt kvintesszenciális szimbólumokkal megmutathatja -a kifinomult és magas szellemi szintet elérő kiváltságosoknak- képességeit.
    Felhívom az olvasó figyelmét arra h a legtöbb ember sajnos nem értheti meg a Programot a legcsekélyebb mértékben sem, annak ellenére h a megjelenített információ profán és egyértelmű.
    Most pedig leírom a programozás menetét, és a Program működését.
    Aki nincs otthon a káoszelméletben, aki nem vágja a kvantummechanikát és a húrelmélet aspektusait, akinek nincs PhD fokozata alkalmazott-matematikából, az a témában laikusnak számít és szórakoztassa magukát inkább fuzzylogika-függvény egyenletekkel v Neumann számításainak hibakeresésével, ugyanis ez kicsit erős lesz.
    Szóval, -megpróbálok hasonlóan hatékony lenni mint a Program, habár ez elvi képtelenség- tömören: A programozás folyamata abból áll h az 1. számú hardvereszköz input perifériáján a kulcsot magábarejtő speciális karaktersorozat bevitelre kerül. A Programot egy (eddig nem említett) GSM rendszer, átjátszó állomáson keresztül átirányítja a 2. számú hardvereszközre, aminek relatíve primitív operációs rendszere által kezelt vizuális megjelenítés, konkrétan kiírja a Programot, amiben abszollúte benne van önmaga és az egész Univerzum! Ezen karakterek megjelenése egy LCD-n, egyértelműen csak kvázi jelképezik a Program helybenlétét, illetve az egyszerre több dimenzióban manifesztálódó fraktálstruktúrájú Világmindenséget, amit a Program modellezőképessége hozott létre.
    A képernyőn megjelenő üzenet pedig: Helló Világ!
    De ez lényegtelen is, a sorok között kell olvasni. Ha minimálisan is, de belelát az olvasó, vagyis irkab1rka az üzenet lényegébe, akkor a legteljesebb Nirvánában részesül és atomikus orgazmusfolyam önti el lelkét.
    A világra kiterjedő szabadalmaztatáshoz kerestünk szponzorokat, és találtunk is. Ezen fellül a DARPAn, NASAn és a MITen kívűl japán és skandináv cégek is jelentkeztek önzetlen milliárd dolláros adománnyokkal, amit nem fogadtunk el.. mi nem a pénzért csináltuk.
    De most nem igazán érek rá, interview-t kell, adjak vmi Larry Kingnek, meg vmi nyomi Hawking is itt tolakszik a kerekesszékével..
    Majd írok, h hányadikok lettünk. Csá! :)
  • irkab1rka #2
    Nyugi, ne parázz, nagy lélekzet. Az ablakot próbáld meg ASCII karakterekből kirakni, de hagyd ki a fancy síneket, inkább csak az I+- karaktereket használd.
    A hello.c valahol ott lesz a /src/kernel-ben, szóval onnan copy-pastezd ki a kódot. Sajnos a Rose-t is el kell indítani, szóval próbáld meg a komponensdiagramra berakni egy screenshot-ot, hátha nem értenek hozzá a bírálók.
    Az sem baj, ha IBM-es fejpántban mész vissza. :)

    Tudósíts, hogy haladtok.
  • Tetsuo #1
    Affenébe még egy sort sem írtam.. még jó h a slozin működik a lap-top.
    Vki segítsen má, olyan programot terveztünk 2 haverral, h megjelenik egy ablak és kiírja: Helló Világ!
    Csak belegabajodtunk a kernel izéjébe. :)