Gyurkity Péter

Nem csökkenti árait az Intel

A processzorgyártó a hét végén ünnepelte kínai jelenlétének huszadik évfordulóját, és egyben közzétette legfrissebb árlistáját, amely érdekes módon semmilyen változást nem tartalmaz elődjéhez képest.

A részletes processzorárlista a vállalat honlapján tekinthető meg, ám meglehetősen kevés újdonságot tartalmaz: a Pentium 4 5xx sorozat új 64 bites példányait, a 6xx sorozat egyetlen új tagját (Pentium 4 670, 2 MB másodszint gyorsítótárral és a SpeedStep technológiával), illetve a három ikermagos Pentium D chipet, amelyek ezekben a napokban kezdik meg pályafutásukat.

Amint arról korábban hírt adtunk, az Intel ezen új chipekkel egészíti ki a Pentium 5xx sorozatot, amely processzorok azonban a 64 bites kiterjesztésen kívül semmiben nem különböznek elődeiktől. Ennek megfelelően a Pentium 4 571 3,8 GHz-en, az 561 3,6 GHz-en, az 551 3,4 GHz-en, az 541 3,2 GHz-en, az 531 3 GHz-en, míg az 521 2,8 GHz-en fut, és ezek a chipek kivétel nélkül 1 MB-os másodszintű gyorsítótárra, valamint 800 MHz-es FSB-re támaszkodnak.


A dolog érdekessége, hogy az új 64 bites chipek árukat illetően sem térnek el elődeiktől, így felmerül a kérdés, hogy a vállalat hogyan kíván megszabadulni a feleslegessé váló 32 bites Pentiumoktól, amelyek e döntés révén jócskán veszítenek majd vonzerejükből. Márpedig ezek a processzorok sem túl olcsók, főleg, ha a konkurens Athlon 64-ekhez viszonyítjuk őket.

Itthon a depo.hu összesített árlistája szerint a Pentium 4 520 bruttó kiskereskedelmi ára 35-45 ezer forint között mozog, míg az 560 a legolcsóbb boltokban is 92 ezer forintért vásárolható meg - Pentium 4 570-et csak elvétve találunk. Az Athlon 64 chipek ára már valamivel kedvezőbb: a 2800+ jelölésű, Socket 754 foglalatba illeszkedő példányok 25-28 ezer forintért, míg a 3500+ a legtöbb helyen 60-65 forintért talál gazdára.

Az Intel döntése tehát csak azzal magyarázható, hogy a vállalat vezetői bíznak a PC-piac növekedésében, és nem tartanak attól, hogy a kereslet a kívánt szint alá csökkenhet - még akkor sem, ha a rivális gyártóval együtt szinte hétről hétre újabb és újabb fejlesztésekkel osztják egyre kisebb szegmensekre a piacot.

A hétvégén jeles eseményre is sor került a vállalat háza táján: az Intel kínai jelenlétének huszadik évfordulóját ünnepelte, amely évfordulón újabb beruházásokról és fejlesztésekről rántották le a leplet. Paul Otellini kínai kormányzati tisztviselők körében kijelentette, hogy Kína óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, és a kormányzat elkötelezettségének köszönhetően ez a fejlődés továbbra is töretlen marad. Az elnök-vezérigazgató beszédében elmondta, hogy a közeljövőben 200 millió dolláros beruházást hajtanak végre különböző kínai vállalatoknál, amely a kutatási projektek felgyorsítását és kiterjesztését célozza. Ennek szerepe nemcsak a technológiai fejlődésben fontos, hanem a tudásalapú társadalom kiépítésében, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ázsiai ország ezen a téren is felzárkózzon a fejlett ipari társadalmakhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #28
    19 után mér 25ös hozzászólás jön ?:)
  • Mihail #27
    ennek a cégnek egy fasz piacpolitikája van, ha nem lennének jó kapcsolatai, akkor az amd kiütné(bár már az is a multik politikáját követi)
  • asysoft #26
    Tényleg nem tévedtem, Intel-fan vagy, a legjavából.
    A lenti példákat azért írtam, hogy lásd: nem csak az AMD-nek nincs magyar weblapja. Jól sejted, valóban AMD procim van, egy Palomino magos 1800+. Mikor vettem, Intel-vonalon egyedül a Celeron volt elérhető számomra-racionális döntést hoztam Ha most kéne venni, valószínüleg megint AMD lenne, s ez egyedül a Pentium M asztali változatának megjelenésekor változhat...
  • arty #25
    AMD-2200+ = brutto 12ezer
    AMD64-3000+ = brutto 30ezer

    Van választásod ... persze,vehetsz 16ezerért celeront is, meg 3.2es p4-et 40ezerért.

    Szerinted melyik megvásárlása után nevezheted magadat racionálisnak ?
  • asysoft #19
    Ohh, egy intel-fan:) Most, hogy már az "elég" meg (főleg) a "melegszik" bűvszavak elévültek, jön a weblap hiánya... Megjegyzem, K6-2 idejében még volt weblap (normális formában), s ez amúgy is a disztribútor hiányossága...
    Amúgy, ha neked ez olyan fontos, ajánlom, hogy próbáld ki a következőket: abit.hu, creative.hu, ati.hu (sőt, utóbbinak néhány éve a .com-os változata sem a VGA-gyártóé volt, helyette azt az atitech.com-on találhattad meg...)
  • TommyGun #17
    Szerintem ez kisebbik gond, minthogy inkább dobhatja ki a 3-4 évig fejlesztett technologiáját, egyértelmű hogy a prescott nem hozott semmilyen fejlődést sebességben....max hogy rohadt sokat fogyaszt és kurva sok hőt disszipál el :D Ebben rekorder az biztos :DDD Nekem is volt prescott és akinek két annya van az vegyen ilyet mégecccer :D

    AMD majd ezentúl a CELL-hez méri majd magát ;) ...ők jó irányba mentek, ha az intel is Pentium M-es vonalat vinné tovább.....az nem lenne rossz
  • M2 #16
    nagyobbat akartál írni gondolom... :-)

    Az AMD is bajban van, hogyan fogja számozni ezentúl a procikat? Egy virtuális Intel gigahertzhez képest?
  • TommyGun #15
    pont emiatt van az Intel kisebb szarban...befuccsolt a nagy elméletük a netburst amit éveken át pofáztak hogy csak a MHz számít de 3,8Ghz fölé nem tudnak menni...a prescott is amiatt született meg na hogy ez majd az egekbe...de mivel annyira kurvára melegszik így beszopták...minden szaros cuccokhoz új lap kell...Atx2 Btx új foglalat mer annyit zabál hogy állandóan újra kelett tervezni...
  • TommyGun #14
    Ne járasd már le magadat, ha érdmben nincs mondanivalód csak ökörségeket böfögsz be annak nem sok értelme van....
  • greekboy #13
    Tetszik az AMD reklámszlogenje, ami a nagyfokú innovációra utal: "terméskő, görgetegkő, palakő, mészkő, díszkő"