Gyurkity Péter

Az Intel augusztusban ismerteti új fejlesztéseit

A processzorgyártó az ikermagos chipek és alaplapok megjelenése után máris a többmagos processzorokra, illetve a WiMAX-technológiára koncentrál, és terveit az idei IDF konferencián ismerteti.

A vállalat közleménye szerint az augusztusban megrendezendő Intel Developer Forum 2005 két fő témája a többmagos processzorok és alaplapok fejlesztése, illetve a WiMAX vezetéknélküli technológia ismertetése lesz. Az előadók persze egyéb újdonságokról is beszámolnak majd, és várhatóan felvázolják a vállalat rövid távú, 2006-ra vonatkozó terveit. A háromnapos konferencián új memóriák, háttértárolók, PCI Express és szórakoztató elektronikai megoldások bemutatójára számíthatunk, míg az Intel vezetői betekintést nyújtanak a többmagos chipekkel, a 64 bites technológiával, és számos egyéb fejlesztéssel kapcsolatos terveikbe.

"Az Intel vezető szerepet tölt be a többmagos chipek kifejlesztésében, így az IDF a fejlesztők, a szakemberek és a vállalati vezetők számára egyaránt tartogat érdekességeket" - ígéri Rob Chapman, a rendezvény igazgatója. Az Intel Developer Forumot 2005. augusztus 23. és 25. között rendezik meg olyan támogatók segítségével, mint a Microsoft, az SGI, a Kingston, a Samsung, illetve a Rambus.


A vállalat szerint szép jövő áll Wimax előtt

A vállalat természetesen addig sem pihen, és igyekszik bebiztosítani helyét az ikermagos processzorok piacán. Ebben lehet segítségére az a belépő szintű chipkészlet, amely az ikermagos chipekhez készült, és több költségcsökkentő megoldást is magában foglal. Az i945GZ nevének megfelelően az i945 család kiterjesztéseként jött létre: a lapkakészlet nagyban hasonlít elődjére az i945G-re, de az integrált grafikus vezérlő mellett nem teszi lehetővé további grafikus kártya csatlakoztatását, és kizárólag egycsatornás üzemmódban kezeli a DDR2 memóriákat.

A DigiTimes értesüléseszerint az alaplap legfeljebb 800 MHz-es FSB-t kezel, így elmondhatjuk, hogy minden téren visszalépést jelent a jelenleg kapható lapkakészletekhez képest. Remélhetőleg ez nemcsak a technikai jellemzőkön, hanem az árán is meglátszik majd, bár kérdéses, hogy mekkora piaca lesz az olyan alaplapoknak, amelyek az ikermagos processzorok befogadására készültek, de kizárólag integrált grafikus megoldásokat támogatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #10
    "így győz(?) a mennyiség, bruteforce a minőség felett."

    A többmagos procikat készerből csinálják. Ugyanis a jelenlegi technológia a vártnál jóval hamarabb kifulladt, és nincs semmi, amivel belátható időn belül leválthatnák. Rádásul a piac is gyengélkedik különféle okok miatt, úgyhogy nem éri meg óriási költségek árán tovább erőltetni a jelenlegi technológia fejlesztését. A legjobb megoldás a többmagos procik gyártása, ami csak minimális fejlesztést igényel.
    Egyébként nem egészen értem, hogy milyen minőséget hiányolsz. Sok szempontból épp hogy ez a megoldás a "minőség" az eddigi ész nélküli frekvencia növelés helyett.

    "És persze nyilván nem lesz benne semmi, ami intelligensen elosztaná a feladatokat, hanem majd szoftveresen kell mindezt megoldani"

    Hogy a francba lehetne hardveresen megoldani? A hardver honnan tudhatná, hogy melyik utasítást melyik procira ossza be?
    A program írójának kell párhuzamosítani a feladatot. Ez oprendszernek meg csak annyi a dolga, hogy a szálakat szétossza a prociknak. Ez kb. nulla teljesítményt igényel.
    A tesztekből is az látszik, hogy a megfelelően megírt programoknál megvan a közel 100%-os gyorsulás.
  • Caro #9
    Én csak annyit mondanék:
    Hajrá Intel! Hajrá AMD! Hajrá informatika! :)
    Tetszik vagy sem, az informatika maradt az egyetlen reményünk, hogy valaha is észalapokra helyezzük a társadalmat.
    Wintel? Tudtommal nem. Egy csomó fejlesztéssel az ms el van maradva, mint az állat, a linux meg már rég készen volt, amikor kidobták a technológiát. Lásd: HT, IA64.
    Mondjuk a mostani 64 bites procival más a helyzet, azzal tényleg úgy néz ki, hogy várják a 64 bites windowst...
    Ejnye! Na de mindegy, akármennyire is fontos ez a microsoftnak, az intelnek még fontosabb, hogy ne kerüljön még jelentősebb hátrányba az amd-vel szemben, úgyhogy akármennyit is perkál a micro, nemsokára ki kell dobniuk a 64 bites asztali procit. Az amd így is eléggé elhúzott most.
    Egyébként WiMAX rula' forever&ever! :)
  • dez #8
    "A processzorgyártó az ikermagos chipek és alaplapok megjelenése után máris a többmagos processzorokra," - így győz(?) a mennyiség, bruteforce a minőség felett. (És persze nyilván nem lesz benne semmi, ami intelligensen elosztaná a feladatokat, hanem majd szoftveresen kell mindezt megoldani, nem túl jól gazdálkodva az erőforrásokkal. Tovább a Wintel úton.)
  • dez #7
    "Kérem, mindenki nyugodjon meg! Nincs ok a pánikra!"
  • fflx #6
    egyebkent elegge lehangolo az a hatter
  • fflx #5
    hat a hona aljaig meg huzhatta volna a gatyajat :)
  • HuAn82 #4
    hasmars
  • Macc #3
    es ezt rakjak a jovendobeli Mac-ekbe... Ugy lesz szar az egesz, ahogy van...
  • Zoldalma #2
    Begorcsolt a radiohullamok hatasara
  • concrete #1
    a prezentációt lefojtató csávó testtartása mivel magyarázható?