Gyurkity Péter

Elfoglalta helyét az Intel új vezér­igazgatója

A vállalat részvényeseinek szerdán megtartott éves találkozóján Paul Otellini, az Intel eddigi elnöke, Craig Barrett helyébe lépve elfoglalta a vezérigazgatói posztot, és kijelentette, hogy nagyobb mértékben kíván támaszkodni a fejlődő országokra piacára.

Otellini immár 31 esztendeje dolgozik az Intelnél - az olasz és amerikai szülőktől származó szakember 1974-ben csatlakozott a vállalathoz, de csak 2002 óta tagja az igazgatótanácsnak. Ő a vállalat sorrendben ötödik vezérigazgatója, ami jelzi a lépés jelentőségét, és egyben az esélyt a megújulásra, amire már igen nagy szükség lenne a vállalat háza táján. "Úgy gondoljuk, hogy a jövőben is biztosítani tudjuk majd a vállalat növekedését" - jelentette ki a részvényesek előtt az új vezérigazgató, hozzátéve, hogy az elmúlt három évben 36 százalékkal, azaz valamivel több mint 55 millió darabbal növekedett a PC-piac, tehát van mire alapozni a fejlődést. Hangsúlyozta, hogy az jelenlegi számítások szerint az idei évben átlépjük a 200 milliós álomhatárt, és a növekedés jelentős hányada a hordozható számítógépek piacából származik, ami jelzi a laptopok fontosságát.

Amint arról a CNET cikke beszámol, az új vezérigazgató nagy szerepet tulajdonít a fejlődő országoknak. "Rájöttünk, hogy nem a legjobb recept, ha kizárólag az észak-amerikai országok számára tervezzük termékeinket. Az új fejlesztések ezért jóval masszívabbak lesznek - kevésbé érzékenyek a külső behatásokra és az áramkimaradásokra" - jelentette ki Otellini.

Elmondása szerint a processzorgyártó az elmúlt években növekvő mértékben vette fel a kapcsolatot a fejlődő országokkal és igyekezett megvetni a lábát a távoli régiókban is. Példaként említette, hogy míg 1995-ben mindössze négy, fejlődő országban található városban volt szerződéses forgalmazójuk, mára ez a szám 1275-re emelkedett. Talán ennek is köszönhető, hogy míg egy évtizeddel ezelőtt csak a személyi számítógépek 15 százaléka talált gazdára a fejlődő országokban, napjainkra ez az arány 38 százalékra nőtt.

Beszédében elhangzott, hogy a vállalat nemcsak a PC-k piacára koncentrál, hanem nagyobb szerepet kíván betölteni az egészségügyben, a kutatási és fejlesztés szférában, valamint a mobil megoldásokban, hiszen a személyi számítógépek mellett ezen piacok is fontos szerepet játszanak a fejlődésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!