Gyurkity Péter

Trösztellenes eljárás indulhat az Intel ellen Japánban

A világ legnagyobb processzorgyártójának japán részlege egyelőre tagad, de a vállalat a távol-keleti országban várhatóan figyelmeztetésben részesül versenyellenes üzletpolitikája miatt.

A hír először az Asahi Shimbun nevű napilapban jelent meg, amelynek cikke szerint a japán versenyhivatal hamarosan hivatalos közleményben ítéli el a vállalat tisztátalan lépéseit, és figyelmeztetésben részesíti annak japán részlegét. "Nem szokásunk kommentálni a tisztázatlan eredetű híreszteléseket, de szeretném leszögezni, hogy továbbra is teljes mértékben együttműködünk a japán szabályozó hivatallal" - jelentette ki Masatoshi Mizuno, az Intel Japan szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy a hatóságok vizsgálatot indítanak a processzorgyártó ellen. Tavaly áprilisban például elég nagy port kavart fel a versenyhivatal azon döntése, hogy átvizsgálják az Intel három irodáját - a hivatal akkor is hasonló vádakra alapozta döntését, és ezzel évtizedes konfliktust élesztett újra. Az Asahi értesülése szerint a versenyhivatal azt gyanítja, hogy az Intel megpróbálta kiszorítani versenytársait - köztük az AMD-t - és ennek érdekében jelentős összegeket ajánlott fel a PC-gyártóknak, azzal a feltétellel, hogy az esetek nagy többségében Intel processzorokra építik az új konfigurációkat. A napilap cikke megemlíti, hogy a processzorgyártó számos japán vállalatnak megtette ajánlatát.

A Kyodo hírügynökség nem sokkal később úgy értesült, hogy a versenyhivatalnak küldött üzenetében az Intel tagadta, hogy megsértette volna a törvényt. Amennyiben a versenyhivatal mégis a figyelmeztetés elküldése mellett dönt, ez egy éven belül a második ilyen eset lenne, a Microsoft ugyanis tavaly júliusban - szintén versenyellenes üzletpolitikája miatt - hasonló figyelmeztetésben részesült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Raszkolnyikov #3
    én sem...
  • dez #2
    én sem..
  • arty #1
    nem csodálkozom :)