MTI

Idén 30 milliárdot fordít 3G hálózatára a T-Mobile

A T-Mobile Magyarország az idén 30 milliárd forintot költ a harmadik generációs mobilhálózat (3G-UMTS) fejlesztésére, s júniustól a fővárosban megkezdi a hálózat zárt körű tesztelését.

Sugár András, a társaság vezérigazgatója egy mai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy reményeik szerint a 3G-hálózat még 2020-ban is versenyképes lesz azért, mert az eddigieknél hatékonyabb hang- és adatávitelt tesz lehetővé. Elmondása szerint az idei 30 milliárd forintba beleértendő az a 17 milliárd forint is, amit licencdíjként kell kifizetniük. A 3G-szolgáltatás kereskedelmi bevezetését a társaság karácsony körül tervezi, de ennél pontosabban nem jelölték meg az időpontot.

A T-Mobile-nak a hálózatot az Ericsson szállítja, s jelenleg másodpercenként 384 kilobites adatátviteli sebesség érhető el rajta. A cég tervei szerint az év végére ez 1 megabitre nő. Sugár András kifejtette: a 3G-hálózat megtérülési ideje jóval hosszabb lesz, mint például a 2G-é, de a T-Mobile elég erős ahhoz, hogy ezt az időt kivárja, illetve finanszírozni tudja. A cég felmérései szerint a felhasználók átlagosan 3 évente cserélik készüléküket, s így várhatóan 2008-2010-ben az ügyfelek 80 százalékának már 3G-s adatátvitelre is alkalmas mobilja lesz.

A vezérigazgató elmondta, hogy jelenleg Budapest egy részén működik a 3G-s hálózat, aminek terjedelmét folyamatosan növelik. Közlése szerint technológiai szempontból a jelenleginél gyorsabb ütemben is tudnának haladni az építéssel, ám a lakóközösségekkel folyó antennaelhelyezési egyeztetések elhúzódása lassítja a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qper #4
  • Mipi #3
    Ez tetszik!!!!!
  • TeszteloPontHu #2
    A sebességnövekedésnek nem nagyon lehet káros hatása... Max. a sugárzásnak (lásd a vezérigazgató vezetéknevét).
  • Hegyikecske #1
    Na bumm... És ez hol éri meg nekik ha ilyen lassan térül meg? Azt meg elhallgatják megint h az ilyen nagy mértékű sebességnövekedésnek már tényleg lehetnek káros hatásai...