SG.hu

3G telefonokat kapott ajándékba a BME

A Nokia 20 db Nokia 6630-as 3G megapixeles okostelefont adományozott a Műegyetemnek a Mobil Operációs rendszerek és alkalmazások oktatására kialakított laboratórium felújítására.

Eddig összesen 220 hallgató vette fel a Nokia támogatásával tavaly az egyetemen elindított, "Szoftverfejlesztés Mobil Eszközökre" című tantárgyat. A Nokia 20 db 6630-as mobiltelefont és 27 db teszt SIM kártyát adott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének a Mobil Operációs rendszerek és alkalmazások oktatására kialakított laboratórium felújítására.

A tárgy keretében a hallgatók megismerkedhetnek a mobiltelefonokra történő szoftverfejlesztés alapjaival, valamint közvetlen programozási tapasztalatra tehetnek szert olyan kommunikációs technológiákról, mint a GPRS, Bluetooth, MMS. A hallgatók első kézből kaphatnak információt a Symbian operációs rendszerről, a nyílt szoftverplatformokról és a Series 60 telefonok architektúrájáról.

Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék idén is meghirdette a "Legjobb alkalmazás Symbian-on" elnevezésű versenyt a Szoftverfejlesztés Mobil Eszközökre tantárgyat felvevő diákok között. A beérkező féléves házi feladatok között 3 díjat osztottak ki, közöttük szerepel egy GPRS és Bluetooth alapon is működő fényképes társkereső alkalmazás, valamint egy ügyességi és egy 3D-s FPS-jellegű (first person shooter) többszereplős játék. A díjazottak egy-egy Nokia 6600 készüléket kapnak.


Dr. Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Alkalmazott Informatika csoportjának vezetője: "Örömünkre szolgál, hogy az immár 7 éves múltra visszatekintő együttműködésünk a Nokiával ismételten és több szinten is meghozta a gyümölcsét: A hallgatóink nagy számban érdeklődnek a Mobil eszközökre való szoftverfejlesztés iránt; a tanszékünk erős Symbian kompetenciával rendelkezik hazai és nemzetközi szinten; a mindenkori legmodernebb Nokia készülekekre való fejlesztés lehetősége az intenzív ismeretszerzés és tudományos munka végzése felé tereli a hallgatókat; a tanszék informatikai csoportja több európai szintű együttműködésre felkérő megkeresést regisztrálhatott, és végül a hallgatói visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a tárgy elsajátítása során szerzett tudás jelentős mértékben javítja a végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit."

Bakos Balázs, a Nokia kutatás-fejlesztési igazgatója: "Örülünk, hogy a hallgatók ilyen nagy számban érdeklődnek a szoftverfejlesztés mobil eszközökre tantárgy iránt. Célunk, hogy a képzés valóban versenyképes és gyakorlati tudást adjon a mobilalkalmazásokat szakterületnek választó hallgatóknak."

A Nokia mostani adománya része annak a több mint 100 millió forint értékű kutatás-fejlesztési és oktatási támogatásnak, amelyet a vállalat nyújtott az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!