MTI

Meglepetésre izlandi cég nyerte a lengyel 3G-pályázatot

Meglepetésre az izlandi Thor Bjorgolfsson cégével együttműködő lengyel Netia Mobile nyerte meg a negyedik lengyel UMTS-licencre kiírt pályázatot.

A Netia 345 millió zlotyt (82,8 millió euró) kínált fel, több mint háromszorosát az egyébként esélyesnek tartott hongkongi Hutchison Whampoa. A Netia Moblie anyavállalata a Netia SA. jelenleg a legnagyobb magánkézben lévő lengyel vezetékes távközlési szolgáltató. A nemzeti távközlési tanács illetékes bizottsága a Netiát mind a hitelképesség, mind pedig a szakmai háttér tekintetében a többi pályázónál gyengébbnek ítélte. A végső döntés eszerint a kínált ár alapján született meg.

Lengyel szakmai elemzők körében egymással ellentétes vélemények ütköznek a Netia győzelméről. "Ez egy abszurd módon magas ár" - jelentette ki Michal Marczak, a BRE Bank érdekeltségi körébe tartozó Investitionsbank szakértője. Amennyiben a Netia nem tesz szert további együttműködő partnerekre, akkor "borús jövő elé kell néznie" - tette hozzá. Egy mobil távközlési hálózat kiépítése egymilliárd eurós nagyságrendű befektetést igényel.

A Deutsche Bank lengyel képviseletétől Krzysztof Kaczmarczyk azon a véleményen van, hogy a Netia értékarányos árat kínált fel. Példaként a Matáv tavaly decemberi 150 millió eurós UMTS licenc vásárlását hozta fel. Miközben a Matáv lakosonként 15 eurót adott a licencért, a Netia csupán 2,5 eurót.

A Netia vállalkozásának sikere ennek ellenére is erősen kérdéses. A társaság indult a lengyel nemzeti távközlési tanács egy másik pályázatán is, amelyen egy újabb GSM licenc került kiírásra. Ebből nem került ki győztesen. "Ebben az összefüggésben meg kell gondolnunk egy befektetés megvalósíthatóságát" - jelentette ki Wojciech Madalski a Netia ügyvezetője. A végleges döntést a licenc megvásárlásáról a jövő hétfőig kell meghoznia a társaságnak.

A tenderkiíráson részt vettek a lengyel mobil piacon jelen lévő szolgáltatók, a Plus, az Era és az Idea hálózatok üzemeltetői is. A három ajánlatot formai okok miatt utasították vissze. Jelenleg már mintegy 22 millió lengyel lakos rendelkezik mobiltelefonnal. A Heyah és Era hálózatot üzemeltető PTC tavaly 830 millió zloty (199 millió euró) adózott eredményt ért el. A Polkomtel Plus GSM és Sami Swoi hálózataival 660 millió, az Idea hálózatot üzemeltető Centertel pedig 450 millió zloty nyereségre tett szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!