CW Számítástechnika

Megjelentek a kétmagos AMD Athlonok

Az AMD eddig rendszerint a hasonló kategóriás Intel processzorokéhoz igazította árait, most azonban látványosan eltért azoktól.

Az AMD a tajvani Computex kiállításon mutatta be kétmagos asztali processzorait. Az Athlon 64 X2 lapkákat a vállalat teljesítményre éhes otthoni felhasználóknak ajánlja, főképp digitális média feldolgozáshoz. Az AMD szerint az Athlon 64 X2 bizonyos esetekben akár 80 százalékkal is gyorsabb lehet elődjénél.

A megnövekedett teljesítményt azonban nem méri olcsón az AMD: a csúcsváltozatért, az Athlon 64 X2 4800+ processzorért 1001 dolláros árat számít fel, de még a legolcsóbb kétmagos Athlon, a 4200+ lapka is 537 dollárba kerül. Összehasonlításképp: a múlt héten bemutatott kétmagos Intel Pentium D processzorok leggyorsabbika, a 3,2 GHz-es változat listaára 530 dollár. Természetesen a gyártók kedvezménypolitikájától függően a bolti árak ettől eltérőek lehetnek.

Az Athlon 64 termékmenedzsere, Jonathan Seckler elmondása szerint a vállalat elsősorban azokra a vevőkre számít, akik értékelik a nagy teljesítményt és hajlandók is többet fizetni érte. A későbbiekben azonban várhatók árcsökkentések - tette hozzá.

A kétmagos Athlonok 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készülnek Drezdában, nagyjából 233 millió tranzisztorból épülnek fel és magonként 1 megabájt dedikált másodszintű gyorsítótárat (L2 cache) tartalmaznak, bár egyes változatok esetében ennek fele letiltásra kerül. A 4800+ és 4600+ jelölésű modelek egyaránt 2,4 GHz-en működnek, de utóbbi magonként csak 512 kilobájt L2 cache-t használ. Hasonló a helyzet a 4400+ és 4200+ változatoknál, amelyek 2,2 GHz-en futnak, de a 4200+ kivitel esetében az L2 gyorsítótár felét letiltja az AMD.

A magok főbb jellemzőikben teljesen megegyeznek a korábbi egymagos AMD64 chipekkel. A vállalat állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani. A kétmagos Athlonok nem támasztanak új követelményeket az alaplapokkal vagy hűtéssel szemben, egy BIOS-frissítés után elméletileg használhatóak a Socket939-es lapokban, de ezt feltétlenül ajánlott az alaplapgyártó honlapján leellenőrizni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #2
    Az X2 egyszerűen jobb, mint a Pentium D, ez tényszerűen kijelenthető (fogyasztásban is és teljesítményben is). Így nem csoda, hogy drágább is. Úgy látszik, már nagyon megúnta az AMD vezetése, hogy örök "másodkategóriás" legyen a cég, illetve a terméke, amikor erre rég nincs semmi ok. Ez persze nem minden szemponból olyan jó hír... :)

    Mindegy, legfeljebb majd veszünk olcsó, bitang nagy fogyasztású, nehézkes Pentium-D-t. :D
  • oroy_ #1
    vegre megjelent.