Gyurkity Péter

A Microsoft megtiltotta a Longhorn képeinek közzétételét

A Microsoft arra kérte a WinHEC konferencián résztvevő tesztelőket és érdeklődőket, hogy vegyék le weboldalaikról a következő generációs operációs rendszerrel kapcsolatos képeket és videókat.

A szoftveróriás azzal fenyegette meg a vonakodó tesztelőket, hogy a béta licenc megsértése miatt érvényesíteni fogja jogait, amennyiben nem hajlandók eleget tenni a kérésnek. A hírről a népszerű Neowin.net készítője számolt be, aki blogjában elárulta, hogy a WinHEC konferencián megtartott közös ebéd elfogyasztása után arra kérték, hogy távolítsa el az oldalról a Longhorn 5048-as verziójáról készített felvételeket. A vállalat képviselője nem sokkal ezután a PCmag.com munkatársaihoz, valamint Paul Thurrotthoz - aki saját weboldalán számolt be a konferencia eseményeiről és az operációs rendszerrel kapcsolatos újdonságokról - is hasonló kéréssel fordult.

A kérés meglehetősen paprikás hangulatot keltett a konferencián résztvevő bloggerek körében, és többen nemtetszésüknek adtak hangot. Thurrott maga kijelentette, hogy a Microsoft lépése hamar lelohaszthatja a fanatikusok érdeklődését, míg Chris Pirillo szerint azzal magyarázható a döntés, hogy a Longhorn külsejét leginkább szalonképtelen kifejezésekkel lehet jellemezni.

Nem kétséges tehát, hogy a vállalat - az Apple döntéséhez hasonlóan - óriási felzúdulást keltett a rajongók, érdeklődök körében, és meglehetősen kevesen fogadták el a hivatalos indoklást, amelyben a bejegyzés előtt álló szabadalmak jelenlegi állapotával magyarázták a keményebb hangnemet. A következő generációs Windows ugyanis több olyan újítást tartalmaz, amelyek még nincsenek bejegyezve, ezért a vállalat igen agresszívan igyekszik védeni érdekeit, ami szintén az Apple politikájára emlékeztet.

Ez természetesen nem vigasztalja a felhasználókat, akik nem értik, hogy a vállalat miért hívta meg az érintett bloggereket, ha tudták, hogy nem fogják engedélyezni a képek közzétételét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #158
    számtech tanárnak készül a gyerek, láccik
  • Piscator #157
    Jujj!!
    miben? hogy beállítod a programok kompatiblitiását?
    Az foglal vagy 120 kb-t.
    Vagy??
    A játéokok jobban futnak xp-n, ennyi.
  • Piscator #156
    Ott a pont!
  • Piscator #155
    A kinézetnek semmi köze a belsőhöz, a maghoz.
    Ugyanúgy, mint a régi BKV járműveknél. Lehet kivül szép, tiszta, ha belül rossz a technika, nincs karbantartva, csak leportalanítva, és fordítva.
  • Mike at home #154
    egyebkent alapvetoen a Windows is egy oprendszer, csak az MS rapakolt erre 5 tonna mindenfele frincfrancot, hogy az egyszeru jonep - akinek esetleg meg azt is nehez felfognia, hogy a Windows az nem az Office, megvegye
    es el kell ismerni azt a tenyt is, hogy az MS volt az elso, aki irodai programcsomagot - tehat amit Gizike is tud hasznalni - magyaritott

    az megint mas kerdes, hogy az oprendszerrel egyutt miert kell nekem az egesz eszcajgot megvennem
  • h4x0r #153
    "Én megértem, hogy a szar gépedre nem akarsz Longhorn-t telepíteni, ami persze képtelenség is lenne... nameg persze egy elvakult Linuxosnak kisebbek az igényei..
    ami megintcsak nem csoda."

    Nem szar a gepem, csak regi. Lenyeges kulonbseg. Amugy a jo gepre sem tennek Longhornt. De nem elvakultsagbol. Egyszeruen nem tetszik. Nekem az oprendszer "csak" egy keret a programjaimnak, az a magikus reteg a gep es a videolejatszo kozott :-)

    Es a Linuxosoknak ne hogy azt hidd, hogy kissebbek az igenyei. Egyre tobb program van Linuxra, beleertve a jatekokat is, egyre tobben fejlesztenek ra, es ez nagy szo (Linuxnak, ertelemszeruen). Csak mondom, hogy haverom egy eve kb. vett egy uj gepet, meghozza eleg jot, es o meg FreeBSDt rakott ra (megerdemli :-), azon muvelodik. Mellesleg egesz nap fordit, de az a masik veglet :-)

    "Én másképp gondolkozok mint te, dehát nem vagyunk egyformák.."

    Igen, ez igy van, es en meg is probalom tiszteletben tartani.
  • Mike #152
    az autónál maradva, pl. egy chiptuningnak nem az a lényege, hogy kiteszek a 10" kijelzőt, amin 3d-s graikonok mutatnak mindenféle érdekes dolgot, meg a vezérlőprogram lejátsza a DVD-t, emg zenél, meg énekel, mert akkor megette a fene
  • Mike #151
    az autó oprendszere nem maga az autó, hanem csak az alapszoftver
    ami irányítja a benzinbefecskendezést, a fékezést, kipörgést, stb
    a csilivili belső ingyombingyom, amit látsz, az nem oprendszer
  • Mike #150
    ne keverd a véleményalkotást az ész osztással

    arról nem beszélve, hogy mennyire rossz vitastratégia az, amikor nem a témáról beszélsz, hanem személyeskedni kezdesz
  • asysoft #149
    Én MacOS X-ek közötti különbségekre értettem.