Gyurkity Péter

Megjelent az Opera 8.0

Fejlesztőinek állítása szerint az Opera böngésző legújabb változata hatékonyabb védelmet nyújt az internetes csalások ellen, és új funkciókat kínál azok számára, akik nincsenek megelégedve a konkurens termékekkel.

A cég továbbfejlesztett böngészővel szeretné mostani, mindössze 1 százalékos részesedését 6-7 százalékra növelni, megközelítve a Firefoxot, ami az elmúlt hónapokban látványosan előretört a böngészők közötti globális versenyben. "A biztonság rendkívül fontos szempont, hiszen a felhasználók nagy többsége ez alapján választ böngészőt magának. Őszintén reméljük, hogy a felhasználók a nagyobb biztonság miatt fognak váltani, és a kibővített funkciók miatt végül mellettünk maradnak" - jelentette ki Jon von Tetzchner, az Opera társalapítója és jelenlegi vezérigazgatója.

Példaként említette az Opera 8 új azonosító eljárását, amely az eddiginél részletesebb információt nyújt a gyanús weboldalakról. Legalább ilyen fontos, hogy az új verzió gyorsabb elődeinél, hatékonyabb keresőt foglal magában, és egy, a számítógép által generált hang révén képes felolvasni a kijelölt szövegrészeket, nagy segítséget nyújtva a látáskárosult internetezőknek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szakértők az Opera és az Internet Explorer viszonyát gyakran Dávid és Góliát küzdelmeként jellemzik, amely azonban az utóbbi időben egy újabb vetélytárssal (Firefox) bővült ki, a háttérben pedig egy negyedik csendestárssal, a Netscape böngészővel, amely szintén 1 százalék körüli részesedést mondhat magáénak. "Meglepő, hogy az Opera nem tudta növelni felhasználói bázisát, amikor a Firefox olyan látványosan előretört" - jelentette ki Ole Andre Hagen, az ABG Sundal Collier elemzője.

Ez már csak azért sem lehet váratlan, mert a Microsoft böngészője a biztonsági hibák nagy száma miatt veszített népszerűségéből, így jó ideje várható volt, hogy egy alternatív böngésző meghódíthatja a piac egy részét. Az Operát saját adatai szerint mintegy 10 millióan használják, de ezek közül csak mintegy százezren fizettek 34 eurót, hogy a reklámoktól mentes verzió előnyeit élvezhessék - a többség továbbra is az ingyenes verziót használja.

Az Opera 8.0 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pascal #122
    Ja és én EZT értem testreszabhatóság alatt.
  • pascal #121
    Hogy én is térítsem a népet kicsit: ITT található a a Hugin&Munin nevű átszabósdi. Hugin és Munin 2 madár az északi mitológiában, anno a Firebird&Thunderbird párosra volt reakció a név, a lényeg, hogy az operát kettéosztja csakböngésző és csaklevelezővé. Ajánlom megnézegetni Munint, eléggé firefox-like lett a kicsike :)

  • pascal #120
    Hmm ez modjuk érdekes, többsoros. Nem rossz, de nekem még nem az igazi :)
  • Sil78 #119
    De meg lehet csinálni többsorosra is a tabbart, ha túl sok a tab, és akkor nem lesz "spagetti". Pl a Flowing Tabs vagy a Tab Mix kiterjesztéssel.
  • pascal #118
    Csakhogy alul/felül 10+ tabnál már csak spagetti méretű tabok vannak :D ellenben ha jobb oldalon vak akkor a tabok szélessége fix lefele meg van hely bőven, most is ~15 tab van nyitva.
  • Sil78 #117
    Ja, azt nálunk tabbar-nak hívják. Azt asszem nem lehet jobbra-balra rakni, max a TBE-vel. Alulra viszont a legtöbb tabos kiterjesztés le tudja rakni.
  • pascal #116
    LOL TBE homepage:
    "This extension strongly unrecommended. Tab Mix is recommended instead of this, because it is stable, light, and it covers most useful features of this."
  • pascal #115
    a pagebar amin a tabok vannak, az opera így hívja:)

    És tényleg fejlesztik a TBEt. Érdekes. Azthiszem talán a Tabbrowser preferences leírásában/kommentjeinél olvastam hogy mennyivel jobb mint a TBE amit már nem is fejlesztenek...
  • Sil78 #114
    Pontosan mit hívsz pagebar-nak? Az mondjuk tény, hogy a TBE elég bugos szokott lenni, de a fejlesztése nem állt le, és állítólag mostanában használható is. Illetve a Toolbar Enhancements kiterjesztéssel is lehet pakolászni eszköztárakat jobbra/balra/alulra is (csak pl a Könyvjelző Eszköztárat nem ajánlott oldalra tenni). De gondolom a későbbi verziókban majd alapból is lesz valami ilyen jobbra/balra stb. pakolászási lehetőség.
  • pascal #113
    ja igen és ha vmi neadjisten nem megy Opera alatt akkor kapásból a FFt indítom és nem az IEt