Berta Sándor

Grazi egyetemi könyvtár - könyvkeresés rádiótechnikával

Az osztrák egyetemi könyvtárak közül elsőként a Grazi Műszaki Egyetem Inffeld Szakkönyvtára vezeti be a rádiófrekvenciás azonosító RFID) technológiát az írott művek nyomon követésére.

Az osztrák városban a könyvtárosok már a legmodernebb technika segítségével keresik meg az elkallódott könyveket. Az új rendszer segítségével a könyvtárosok a nap 24 órájában pontosan tudják, hogy egy adott könyv merre található. Ezáltal nem csak időt, de nem kevés pénzt is megtakaríthat a bibliotéka, hiszen nem kell pótolni az esetleg elveszettnek hitt könyveket.

Az RFID-technológiának köszönhetően az alkalmazottainak már nem kell idegeskedniük, ha eltűnik egy könyv, hiszen a rendszer képes perceken belül megtalálni az elkallódott művet. Az azonosításhoz szükséges adatokat egy RFID-vevőegység tárolja el. A könyvtári információk bevitele rádióhullámok segítségével történik. Az a távolság, amelyen belül a rendszer képes leolvasni egy könyv rádiófrekvenciás azonosító vevőegységében tárolt adatokat a használt frekvenciától, az adó erősségétől és a környezeti hatásoktól és körülményektől függően lehet néhány centiméter de akár ezer méter is.

Magát a központi rendszert és az RFID-chipeket a Philips Semiconductors Styria vállalat szállította a Grazi Műszaki Egyetem Inffeld Szakkönyvtára részére, míg a szükséges hardvereszközöket és szoftvereket a helyi Barnbachban található Tagnology és Nekom cégek biztosították. Az Ausztriában egyedülálló új RFID-technológiás könyvazonosító rendszert április 14-én mutatják be a nyilvánosság előtt a szakkönyvtár hallgatói központjában. A Grazi Műszaki Egyetem bibliotékája mellett hasonló rádiófrekvenciás könyvazonosító rendszerrel szerelték fel az új Bécsi Multimédiás Főkönyvtárat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!