Berta Sándor

Mikrochipekkel jelölik meg a cunami áldozatait

A megfelelő elektronikai eszközökkel lehetővé válik, hogy az áldozatokat később is gyorsan azonosítani tudják, anélkül, hogy az ehhez szükséges vizsgálatokat újra el kellene végezniük a szakembereknek.

A múlt heti cunami külföldi áldozatait Thaiföldön elektronikus úton is szeretnék azonosítani. Az osztrák azonosítócsapat vezetője, Christoph Hundertpfund elmondta, hogy a thaiföldi helyi hatóságok mikrochipeket és más szükséges felszereléseket bocsátottak az ő és a kollégáinak a rendelkezésére, azért, hogy a chipeket beszerelhessék a külföldi áldozatok holttesteibe. Az osztrák szakember vezeti a nemrég felállított nemzetközi katasztrófa-áldozat azonosító (DVI) csapatot. Hundertpfund és a kollégái múlt héten pénteken kezdték meg a munkájukat.


Mivel a nemzetközi segélycsapatoknak Thaiföldön és Sri Lankán a legtöbb esetben nincs lehetőségük arra, hogy megállapítsák az adott halottak személyazonosságát, így a tőlük levett DNS-mintákat egy közös internetes adatbázisban fogják összegyűjteni. A tervek szerint szerdán az Interpol franciaországi, lyoni központjában gyűlnek majd össze a szakemberek, hogy megvitassák, hogyan lehet még tökéletesebbé tenni az áldozatok azonosítását, valamint, hogy miként lehet létrehoznia DNS-mintákat tartalmazó adatbázist. A megbeszéléseken Ausztriát a Szövetségi Bűnügyi Hivatal szakértőcsapata fogja képviselni.


A halottakat először az Interpol eljárási módszerei alapján azonosítják majd, ami azt jelenti, hogy fogmintát és ujjlenyomatokat vesznek az áldozatoktól. Az ezekből az adatokból létrejövő adatbázisba viszik fel később az áldozatok hajából vett DNS-mintákat, így biztosan megállapítható lesz az elhunytak személyazonossága, ezáltal a hozzátartozóknak sem kell majd kétségek között várakozniuk. Azért esett a kutatók választása a hajmintákra, mert vér- vagy más testnedv-mintát a legtöbb esetben már nem lehetne levenni. A DNS-vizsgálathoz felhasználhatók még a csontok is, vagy például a fogak belseje. Extrém esetekben pedig Hundertpfund szerint akár egy mitokondriális eljárásra is sor kerülhet.


Minden thaiföldi mintát az Innsbrucki Egyetem laboratóriumaiban fognak kielemezni, később pedig továbbítják a kapott eredményeket az Interpolnak. Az internetes adatbázis címéről természetesen tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Termentor #3
    miert?
    nem tudsz csicsikalni tole? az embereknek igenis tudniuk kell hogy nem csupa moka a szokoar...
  • lamase #2
    ezeket a kepeket lehet ki kellett volna hagyni
  • echo #1
    a lábujjra köthető cédula, már snassz??
    egyébként nem tudom miért erre kell költeni a pénzt.. dns vizsgálat és a többi nem éppen filléres dolog...