Berta Sándor

Azonosítóchipet kapnak egy skót bár törzsvendégei

A törzsvendégek karjába beültetett chip körülbelül rizsszem nagyságú és több más információ mellett tartalmazza a "viselője" nevét és a speciális személyes azonosítószámát is.

Egy barcelonai klub példáját követik egy skóciai bárban. A Glasgow-ban található "Bar Soba" törzsvendégei ezentúl eldönthetik, hogy hagynak-e beültetni magukba egy különleges rádiófrekvenciás azonosítóchipet (RFID-chipet). A nem mindennapi beavatkozásra először egy barcelonai klubban került sor, majd ez az ötlet annyira sikeres lett, hogy a Bar Soba tulajdonosa is eldöntötte, ő is bevezeti ezt az azonosítómódszert. A vendég, amikor belép a bárba, csak kinyújtja a karját és a beolvasó készülék automatikusan azonosítja őt.


Mint azt Brad Stevens bártulajdonos elmondta, a Bar Soba törzsvendégei először, még a kísérleti üzem idején idegenkedve fogadták az új rendszert, mostanra azonban teljesen elfogadták és szinte képtelenek lennének meglenni nélküle. A barcelonai Baja Beach Club-ban 2004 májusa óta alkalmazzák a dolgot.

Brad Stevens tájékoztatása szerint a rendszer úgy működik, hogy a vendég belép a bárba, a beolvasó készülék a karjába beültetett chip alapján azonosítja, s mire a helyére ér már, ott várja a kedvenc itala, illetve név szerint üdvözli a személyzet. A chip garantálja, hogy az illető személyt beengedik a klubba és anélkül léphet be az ajtón, hogy készpénz vagy bank-, illetve hitelkártya lenne nála. A vendégek számláját ugyanis szintén elektronikus módon vezetik, ugyanakkor van egy keret, amit nem lehet túllépni. Amennyiben az illető eléri a keretet, megkérik, hogy rendezze a számláját, ha pedig ez megtörtént, újraindul a kerete.


A módszer annyira sikeres és bevált, hogy eddig a vendégek egyike sem akarta önmaga vagy más segítségével eltávolítani a beültetett chipet. Maga a chip-beültetési minioperáció egyébként meglehetősen fájdalmas, de, amint a példa is bizonyítja, a vendégek inkább elviselik a beavatkozást, mint hogy állandóan magukkal vigyék a pénztárcájukat vagy a bank- és hitelkártyáikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #25
    idiotizm
  • zeus #24
    nem kell hozzá elem :)
    2 nem lehet vele fizetni, legfeljebb gyarapodik a számlád.
    hatékonyságának max ezt tudom elképzelni.
  • dez #23
    Olyan már itthon is van. De asszem mi nem vagyunk kutyák.
  • atlagember #22
    Szóval ha én bemegyek egy helyre, ahol törzsvendég vagyok, akkor ott chip nélkül is megismernek, mert azért vagyok törzsvendég. Nem tudom, milyen alkalmazottaik vannak, ha még a mindennapos vendégeik fizimiskáját sem ismerik fel a pincérek.

    Másik:
    Én már azt is ku..ára útálom, ha egy szállodában karszalaggal bélyegeznek meg, amit egész nyaralésom alatt viselni kell, különben nem kapok kaját. Nem tudom, hogy ez törvényes-e de, baromira viszket az ilyenektől a bőröm és nagyon ideges is vagyok tőle. Szóval jó lenne, ha nem errefele mennének el a dolgok.

    Harmadrészt meg ha annyira jók akarnak lenni a törzsvendégekkel, akkor meg ott vannak a biometrikus azonosítók, ahhoz meg még chipet sem kell beültetni, csak odanyomja az újját a kuncsaft a leolvasóhoz, aztán az újlenyomata alapján ugyanúgy azonosítható mint a chippel. Ráadásul nem is fájdalmas, bár kesztyűben nem használható.
  • Benoke #21
    Mi lesz ha kimerül az elem?
    Hogy vakarják le?
  • Ceb #20
    Lehet h a chipet nem tudják feltörni akkor esetleg csinálnak olyan szerkentyűt ami lehúzza róla a pénzt ha a közelébe kerül.Az emberek nagyon találékonyak főleg ha olyanról van szó amivel könnyen és gyorsan meggazdagodhatnak.
  • Laci73 #19
    Nem tudják feltörni, ez egy ROM-chip azaz csak olvasható.

    Konkrét kísérletek folynak a homlokba (hajas rész alá) ültethető chipekről. 24 óra alatt tapad meg a csonton, és egy életre ott marad. Totálisan ellenőrizhető lesz mindenki,mindenhol, mindenkor.
  • Myron #18
    majd feltörik aztán semmi értelme nem lesz
  • Mike #17
    először ea gyerekekbe fogják beültetni, aztán meg lassan mindenkibe
    és logolni fogja, mikor hol voltál, milyen üzltbe mentél be, miket vettél, stb

    szép jővő
  • Benoke #16
    Hát lehet akármilyen jó dolog is, de belém ilyen sz@rt nem ültetnek sehol az hétszentség.