Gyurkity Péter

Még idén megjelenhetnek az első elektronikus útlevelek

Az Egyesült Államokban még az idén megjelenhetnek az első elektronikus útlevelek, amelyek az illetékesek reményei szerint meggyorsítják az azonosítást és megnehezítik a hamisítók dolgát.

Az elektronikus útlevelek - más néven "okos útlevelek" - bevezetését tucatnyi ország fontolgatja, miután az Egyesült Államok - amely a szeptember 11-i terrortámadás óta jóval szigorúbban őrzi határait - ragaszkodik bevezetésükhöz. Az amerikai Külügyi Hivatal nemrég négy vállalatot kért fel a tervezet elkészítésére, és ha minden jól megy, a kormányzati tisztviselők még az év vége előtt megkaphatják az új azonosítókat, míg az állampolgárokhoz a jövő év tavaszán kerülnek ki az első elektronikus útlevelek. A Külügyi Hivatal 2005 végére egymillió útlevél kiadásával számol, és a tervek szerint 2006 végére már minden új útiokmány tartalmazni fogja a speciális azonosító chipet.

Saswato Das, az Infineon Technologies szóvivője elmondta, hogy az elektronikus útlevelekben található chip - amely az emberi hajszálnál is vékonyabb - tartalmazni fogja a tulajdonos nevét, születési adatait, és egy 64 KB-os memória egységet, amelyben eltárolhatják az illető fotóját, ujjlenyomatát és íriszfényképét is. Az Infineon a francia BearingPoint, valamint az izraeli Axalto és SuperCom vállalatokkal együtt esélyes a pályázat elnyerésére.

A szóban forgó rádiófrekvenciás azonosító-chipek (RFID) nagyban hasonlítanak a kereskedelemben használt chipekhez, de jóval többet tudnak azoknál, és akár 10 évig is megőrzik az adatokat. A több funkció és a tartósság azonban nagyobb árat is jelent: míg a kereskedelemben használt hagyományos RFID chipek ára nem haladja meg az egy dollárt - és ez az ár várhatóan tovább csökken - az útlevelekben alkalmazandó chipek darabonként 10 dollárba kerülnek, így a leendő tulajdonosoknak is többet kell majd fizetniük az okmány kiállításáért.

Az elektronikus útlevelek bevezetését azonban nem mindenki támogatja: nemrég tucatnyi, főleg amerikai és angol polgári jogi szervezet juttatta el petícióját az ENSZ megfelelő bizottságához, amelyben a bevezetés elhalasztását kérték, és felhívták a figyelmet a személyes adatok védelmének fontosságára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #7
    És véletlenül ez a chip 10-szer kerül többe, mint az átlagos hasonlók.
    Nagyon nagy biznisz ez a fenti cégeknek. (Akik persze a pártoló politikusokat jutalmazzák...)
    Undorító ez az egész, ha valaki látta a Brazilt az tudja mi felé tart a világ.
  • aaaaa #6
    Ez nagon jó lesz, hogy bárki aki olvasni tudja ezeket az RFID adatokat, akár méterekről leolvashatja az összes személyes adatunkat.
    Gondolom az útlevél rádiófrekvenciásan árnyékolt tárolását minimum életfogytiglani börtönnel fogják jutalmazni. Minek az RFID, ha nem az a cél, hogy bárkit a tudta nélkül távolról megfigyelhessenek ?
    Az emberi jogoknak úgy látom annyi. Még jó, hogy mindez csak a 1 milióból 1 db terrorista kiszűrésére van , sőt még jobb, hogy ezt egyeseknek el is hiszik ...
  • zobor #5
    egész
  • zobor #4
    Pontosan erről szól az egsész.
  • juhand #3
    Persze majd USA-Izraeli külyüt hordok magamnál és akkor a CIA és a Moszad is mindig pontosan tudja hol vagyok.
  • zobor #2
    "meggyorsítják az azonosítást és megnehezítik a hamisítók dolgát" - jó kis kamu szöveg. A cél úgyis a külföldiek totális nyomonkövetése az USA területén.
  • Cactus #1
    Semmi sem hamisíthatatlan!