Berta Sándor

Egyetlen személyazonosító kártya minden célra

Németországban azon dolgoznak a szakemberek, hogy megvalósulhasson a gyakorlatilag minden területen használható intelligens személyazonosító kártya bevezetése.

A német kormány elfogadta az úgynevezett együttes eKártya-stratégia program főbb pontjait. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben még jobban integrálni fogják, később pedig akár egyesíthetik is az elektronikus egészségügyi kártyát, a digitális személyi igazolványt, a digitális munkakártyát és az elektronikus adóbevallási kártyát. A program vezetői szerint azáltal, hogy az állampolgároknak csak egy kártyájuk lesz a négy helyett, felgyorsulhat és egyszerűsödik majd az elektronikus ügyintézés, ráadásul ezáltal költségeket is csökkentenek. Ez pedig mind az állampolgároknak, a gazdaságnak, mind pedig a közigazgatásnak érdeke. Ezenkívül a tervek szerint egyesítik a chipkártyás szabványokat is, valamint az elektronikus személyazonosító eljárásokat és a digitális aláírásokat is.

Otto Schily német belügyminiszter szerint az új, egyesített chipkártya és a legújabb chipkártya-technológiák használata azt fogja eredményezni, hogy egy még biztonságosabb, még megbízhatóbb rendszer fog létrejönni, ami által ráadásul az elektronikus kormányzati és az elektronikus üzleti ügyintézés is biztonságosabb, egyszerűbb és zökkenőmentesebb lesz. Ezáltal az állampolgároknak a jövőben kevésbé kell majd tartaniuk például az internetes csalóktól és könnyebben azonosíthatják majd magukat a világhálón.

Első lépcsőben kiterjesztik az elektronikus egészségügyi kártya és a digitális személyi igazolvány képességeit úgy, hogy azok bármikor alkalmazhatók legyenek digitális aláírási célokra is. Később pedig az emberek maguk dönthetik majd el, hogy melyik kártyát viszik magukkal, mint digitális munkakártyát. Mint azt Hans Eichel német pénzügyminiszter bejelentette, ezenkívül kibővítik az ELSTER nevű német elektronikus adóbevallási rendszer képességeit is egy új személyazonosító eljárással úgy, hogy a rendszer már a digitális aláírás vagy a digitális személyi igazolványa révén is azonosítani tudja az adózót. A végső cél pedig egy minden célra használható digitális kártya létrehozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #17
    "Részemről nem volt bankkártyám 30 éves koromig, amikoris muszáj lett, hogy legyen. Nem mondom, kényelmes, de azóta a bank azt is tudja, milyen wc-papírt vettem. KP-vel ugyebár az ilyesmi lehetetlen..."

    A megoldás baromi egyszerű : Automatából felvesz KP, boltban fizet KP.
    Én így csinálom. Nem mintha üldözési mániám lenne, de nekem valahogy kényelmesebbnek tűnik a KP-s fizetés, és ráadásul így időben látom, hogy mennyit költök.
  • pemga #16
    Ki kell, hogy ábrándítsalak benneteket Németo-val kapcsolatban. Ott már régóta létezik egy "független" szervezet, aminek az a célja, hogy magánszemélyeket hitelminősítsen. Ennek érdekében átfolyik rajta az összes közüzemi számlád (villany, vezetékes teló, víz, stb.) illetve a bankszámláid. Ha pl. hitelt akarsz felvenni, akkor őket kérdezik meg, hogy adjanak-e neked. És bármilyen meglepő ez a gyakorlat jobb, mint a mienk, ugyanis így a bank nem tudja, hogy neked mennyi a telszámlád (ha nem náluk fizeted), milyen bankoknál van még folyószámlád. Magyaro-n ha hitelt akarsz felvenni, akkor elkérik tőled ugyanezen számlák fénymásolatait, meg minden egyebet. Az életbiztosítás megkötésekor felmerülő kérdéseikről ne is beszéljünk :). Szép, szép hogy sok független kártyád meg azonosítód van, de ha egy bank elkéri egy körben az összeset akkor mire jó, hogy külön van :)).
  • HUmanEmber41st #15
    NEW WORLD ORDER !!!!!!
    10 év, és már rabszolga lesz minden fogyasztó...
    1984, Brasil rulez.. :( :( :(
  • Cat #14
    igen, és az film volt, nem a valóság
    ne keverd a kettőt
  • benli #13
    Egyet értek, csak annyival tetézném, hogy az emberi szabadságba vetett hitem ezzel a kártyának a bevezetésével megszűnik, és ha valakit ki akarnak csinálni az rettentő egyszerű lesz. Emlékeim szerint hasonló filmet már láttam amikor a hálózaton keresztül mindent megvontak egy embertől. remélem nem váltok áldozattá mint ahogy én se.
  • Ben3 #12
    Bárki bármilyen adatához hozzáfér a hatalom meg a pénz, ha akarja. Biztos könnyebb neki, ha központosított a dolog, de szerintem a tulajdonosnak is könnyebb, egyszerűbb, kényelmesebb.
    Persze, attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem akarnak elkapni...
  • DOT #11
    Talán még nem félnek, de majd fognak. Részemről nem volt bankkártyám 30 éves koromig, amikoris muszáj lett, hogy legyen. Nem mondom, kényelmes, de azóta a bank azt is tudja, milyen wc-papírt vettem. KP-vel ugyebár az ilyesmi lehetetlen...
  • Laci73 #10
    Theodora: nem kell sajnálnod semmit, csak még nem ismered az egymással mélyen összefüggő dolgokat. Rosszul hiszed, ha úgy véled hogy nem lehet hozzáférni a papíron kívülállónak számító cégeknek az állítólagosan zárolt adatokhoz. Ó, de mennyire! :) Pl. piackutatásról hallottál már? Az információ hatalom. Ha én tudom hogy Te ki vagy és mik a lehetőségeid, meg tudlak fogni. Ugye nem hiszel nekem?
  • Robin Hood #9
    Biztos a németeknél nem csalnak annyit a cuccal mint nálunk, így kevésbé óvatosak.
  • Robin Hood #8
    Ja, "köszönjük Peresz tábornok..."