Berta Sándor

EU kontra Microsoft - ítélet gyorsított eljárásban

Egyre kisebb az esély a peren kívüli megállapodásra, legalábbis így véli ezt Hubert Legal, az Európai Bíróság bírója, aki részt vett az Európai Unió és a Microsoft között legutóbb lezajlott, február 21-i megbeszéléseken.

Mint a szakember elmondta, semmilyen jel nem utalt arra, hogy akár az Európai Bizottság, akár a Microsoft bármiben is hajlandó lenne egy tapodtat is engedni. Mindez azért érdekes, mert korábban főleg az amerikai vállalat képviselői gyakran hangoztatták a különböző írott és elektronikus sajtóorgánumokban tett nyilatkozataikban, hogy hajlandók bizonyos engedményeket tenni, illetve teljesíteni az Európai Bizottság egyes követeléseit.


Hubert Legal bíró
A redmondi szoftveróriás célja előreláthatóan az, hogy a bíróságon győzze le az Európai Bizottságot és így kényszerítse ki a testület korábbi döntésének hatályon kívül való helyezését. Amennyiben ez megvalósulna, nem kellene például a Media Player médialejátszó szoftver nélküli Windows operációs rendszereket forgalmaznia a cégnek és mentesülne az Európai Bizottság által kiszabott 497,2 millió eurós kártérítési összeg kifizetése alól is. Mindenesetre - biztos, ami biztos alapon - az amerikai vállalat már korábban elkülönítette egy külön számlára a közel félmilliárd eurós összeget és nemrég megkezdte a módosított Windows XP Home és XP Professional piacra dobását is.

Mint azt Dirk Delmartino, a konszern szóvivője elmondta, ők még mindig abban reménykednek, hogy születhet peren kívüli megállapodás. Ezzel szemben Neeli Kroes, az EU versenypiaci biztosa nem akar alkut és továbbra is kemény fellépést ígér a Microsoft ellen. A peren kívüli megállapodásra egyébként tavaly októberben már Mario Monti korábbi biztos sem látott sok esélyt.

Hubert Legal szerint az Európai Bizottság és a Microsoft ugyanakkor abban megállapodott, hogy azért, hogy elkerüljék a per évekig való elhúzódását gyorsított eljárás lefolytatására és ítélethozatalra kérik az Európai Bíróságot. Ez azt jelentené, hogy a tanúkat legkésőbb idén októberben vagy novemberben már meghallgatnák és így elméletileg még 2005-ben pont kerülhetne az ügy végére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ironmaiden #23
  Én viszont Windows-on Média Player alatt nézem a filmeket.
  VLC Media Playeren:)
 • ironmaiden #22
  Én is így gondoltam, hogy 1 alapverzió és 2 új verzió jelent meg mindkettőből.
 • mechorg #21
  És 640 kB mindig is elég lesz... : )
 • stratoman #20
  Bocs, hogy beleszólok, de szerintem szó sem volt 3 hibajavításos verzióról. XP esetében is mint az uhu esetében eddig megjelent egy alap illetve 2 új, bár az uhu esetében a harmadik verzió még nem hivatalos. Ez az eltérés betudható annak is, hogy az uhu 1.0 kb. 1 évvel jelent meg az xp után. Ugyanis az XP alapverziója 2001-ben míg az uhu 1.0 2002-ben jelent meg.

  Az meg hülyeség, hogy a windows xp service pack-ok csak hibajavítások lennének. A hibajavítás csak egy része, ráadásul az sp2-ben sok olyan javítás is szerepel, amik már az sp1 után kiadásra kerültek, illetve mindkét sp-ben sok újdonság, fejlesztés is megjelent. Megjelent az sp2-ben pl. a Biztonsági Központ, ami szerintem nem hibajavítás, de még idetartozik az IE új popup-blokkolója illetve az új DirectX verzió. És még hosszasan sorolhatnám azokat amik nem hibajavítások.

  Gondolom az uhu újabb verzióiban sem csak fejlesztések, hanem hibajavítások is akadnak.

  Abból indult az egész, hogy Linuxra nincs service pack. Inkább én is azt mondom, hogy olyan formában nincs mint az xp-nél.
  Egyébként az xp-s service pack-ok tényleg felfoghatók egy új verziós xp-nek.

 • mechorg #19
  Jó, lehet hogy az RC-k miatt mondta, én csak azt mondtam, hogy más módon is meg lehet számolni a 3-at, és nem hiszem, hogy kijön a longhorn mire megjelenik az 1.2 : )

  Persze amugyis az új verziók inkább változtatásokat és fejlesztéseket tartalmaznak, mint hibajavításokat...
 • blackeagle #18
  Az uhu a hibajavitások miatt került képbe. Hol van 3 hibajavitásos verzió ? Az 1.1 esetleg ,ami az 1.0 hibáit orvosolta és ennyi. Az 1.2 miatt megjelenő tesztváltozatok ( rc 1,2,3 ) hol hibajavitás , az még meg se jelent ?
 • FTeR #17
  "2010-re trónmegosztás a vége"
  akarsz fogadni?
  ez kb olyan mint amikor '70ben aszonták 2000re minden autó atommeghajtású lesz.
 • mechorg #16
  Az UHU 1.0 2003-ban jelent meg, nem? Aztán volt egy 1.1, és 1.2 is hamarosan lesz és vannak belőle release candidate-ek. Így is 3 (vagy több), nem?
 • mechorg #15
  Na. "A hibák közül nem egy már több hónap óta ismert volt a fejlesztők számára, a hivatalos javítás azonban csak most készült el hozzájuk." 24 óra? : )
 • strogg #14
  nekem a logikai vonulatok voltak multaságosak. Tipikusan win use,r de abból is a korlátolt fajta:)
  szgép-> lopott winn -> illegal mp3 + illegal game-> only fikázás de semmi produktum. :)
  azért ez a vonulat elég sok mindent elmond:)

  "Ha mindez nem így van, akkor hozzászólásaitok nem reprezentálják megfelelően a teljes felhasználói tábort."
  De igen. Csak nem a wineset ;)