Gyurkity Péter

Csúszik a szuper­számítógépekhez szánt Windows

A Microsoft szóvivője hivatalosan is megerősítette, hogy valószínűleg késedelmet szenved a szuperszámítógépes klaszterekhez kifejlesztett Windows operációs rendszer megjelenése.

A vállalat részéről korábban elhangzott nyilatkozatok alapján a Windows Server 2003 Compute Cluster Edition bemutatkozását a novemberben megrendezendő SC2005 nevű szuperszámítógépes konferencia idejére tették, ami a nyáron megjelenő béta változat előzött volna meg. A szoftveróriás mostani bejelentése azonban egyértelművé tette, hogy a megjelenés elhúzódik, és a csúszás érinti a béta verziót is.

A Microsoft a vásárlói visszajelzésekkel magyarázta a csúszást, és biztosították az érdeklődőket, hogy az operációs rendszer fejlesztésénél fokozott figyelmet fordítanak ezen igényekre. "A vásárlói visszajelzések figyelembevétele azt jelenti, hogy a béta verzió legkorábban az idei év második felében jelenik meg, míg a teljes változat csak a következő év első felében készül el" - írta körlevelében a Microsoft egyik vezető beosztású tisztviselője.

A vállalat egyben hangsúlyozta, hogy az operációs rendszer speciális változata nem kifejezetten a szuperszámítógépek 500-as ranglistájában található rendszerekhez készül, hanem olyan kisebb klaszterekhez, amelyek egy-egy vállalati részleg munkáját segítik, illetve amelyeket egy-egy kutató állít össze saját munkájának megkönnyítése végett. "Vállalati ügyfeleink - otthoni és munkahelyi használatra egyaránt - egyre jobban érdeklődnek a nagyteljesítményű rendszerek iránt, ami egyben azt is jelzi, hogy az ilyen rendszerek fokozatosan kilépnek korábbi területükről, és a kormányzati, illetve kutatói szféra mellett a piacon is egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg" - tette hozzá a körlevélben a Microsoft tisztviselője.

A vállalat egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyit kér majd a Windows szuperszámítógépeken használt változatáért, de ígéretet tett arra, hogy újabb egységek beállítása esetén kedvezményt biztosít a vásárlóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #10
    A Longhorn mikor jelenik meg ?
  • arty #9
    abban ha jol tudom nincs előkelő helyen az MS termékek garmadája ;))
  • BlackRose #8
    Egy szuperszámítógépnek felesleges a longhorn tudás... ezen a téren a megbízhatóság és a teljesítmény a fontos.
  • Macc #7
    Most javitsatok ki ha hulyeseget mondok, de nem lenne celravezetobb, ha a longhorn-t csinalnak meg ugy hogy megbirkozzon a feladattal? Mert 2006-ban a Win2003 serververziojat ezzel a tobblettudassal kiadni sztem eleg hulyen nez ki. Na de ki vagyok en...
  • blackeagle #6
    Magyrul arról van szó ,hogy ahhol tudás kell ,ott már gondban vannak. Azt hittem komoly cég és nem okoz neki problémát ,.de úgy látszik itt már a next-next-wizzard nem elég.
  • BlackRose #5
    "nem nagy UNIX/Linux tudással rendelkeznek ..."

    elgépeltem a "NEM" az felesleges, tehát NAGY UNIX/Linux tudással rendelkeznek
  • BlackRose #4
    Ezzel is fokozódik a Windows skálazhatósága, viszont azt hiszem, hogy a supercomputer-ek piaca nem annyira érdekes a Microsoftnak (persze a Cluster-eket napról napra jobban használják a cégek (autóipar, vegyipar, gyógyszeripar, stb...) mert a szimuláció olcsobb mint a tradicionális fejlesztés, és persze nem is lehet a mai versenyszférában ennélkül fennmaradni), és ezen a piacon, mondjuk úgy az 1 TFLOPS-ig jelenleg, a Microsoftnak igen is lesz mit keresnie, mert a meglévő szoftver-t relatív könnyű adaptálni egy ilyen környezetbe. Jelenleg ezt a piacot a Linux uralja (én is most pl. egy Beowulf Linux Cluster-t készítek egy vegyészipari cégnél - 32 node Dual Opteron alapú blade szerverekből - 256 GFLOPS peak várható), de ide betőrhet a Microsoft. Ami pedig a nagyobb teljesítményű szuperszámítógépeket illeti, ott a UNIX-ok és főleg a Linux nem hiszem, hogy veszélybe lesz, mert azok akik ezeket a gépeket építik (IBM, Cray, Sun, SGI, Fujitsu, NEC...) nem nagy UNIX/Linux tudással rendelkeznek és nem hiszem, hogy a Microsoft felé fordulnának, főleg azért mert ezen a téren otthon vannak, a Microsoft meg nincs.
    Szerintem a Microsoft jobban tenné ha a Grid Computing felé fordulna, ugyanis óriási desktop fölénye itt nagy esélyt adna neki, hogy a kihasználatlan TFLOPS-okat az irodákban a cégek egy cluster helyetesítésére is kihasználják.
  • DanyyX #3
    Bazzeg windows szuperszámítógépbe?
    ...
    Hülye az aki sc-hez windowst rak...
    Na mind1
  • Equ #2
    Hát, ha itt is úgy égnek le mint a többi piacon, akkor igen nagy bajban lesznek a versenytársak :))

    szerintem a legfontosabb kérdés a licenselés lesz, hogy mekkora kedvezményt adnak újabb node-okhoz. (a top 500-on ma is vannak windows 2000/2003 server-es szuperszámítógépek...)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    a link kicsit szétnyomta az oldalt :o

    Lehet hogy késik, de legalább csinálják meg jól, ha nem akarnak itt (is) leégni..