Berta Sándor

Amerikai kormánytámogatás a szuperszámítógépek fejlesztéséhez

Az amerikai Kongresszus által elfogadott, a szuperszámítógépek fejlesztéséről szóló törvény értelmében a következő években az Egyesült Államok összesen 165 millió dollárral fogja támogatni a nagy teljesítményű számítógépek fejlesztését.

A tervek szerint a törvény által nyújtott költségvetési támogatással az amerikai energiaügyi minisztérium azt szeretné elérni, hogy előtérbe kerüljön a szuperszámítógépek fejlesztése, és használata a különböző kutatóprogramok során. A jogszabály szerint a 165 millió dollárt 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben lehet majd igénybe venni, az első évben 50, a másodikban 55, míg a harmadikban 60 millió dollár válik elérhetővé a szuperszámítógépeket fejlesztő, illetve az azokat alkalmazni kívánó cégek és intézmények számára.

Az energiaügyi minisztérium ezen kívül ebből a pénzből akarja felépíteni az Egyesült Államok új, a szuperszámítógépek szoftver-fejlesztőközpontját is. A 165 millió dolláros összegből a magánszektorba irányuló tudományos transzfereket is erősíteni szeretnék, valamint különböző, közelebbről meg nem nevezett hardver-architektúrák működését is vizsgálják és tesztelik majd. Ezek a különböző erőfeszítések egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező időkben megerősítse a szuperszámítógépek piacán nemrég ismét elnyert piacvezető pozícióját.

A szuperszámítógépek jelenlegi hivatalos Top500-as listáját néhány hete hozták nyilvánosságra és ezen az első helyet az IBM Blue Gene/L nevű masinája szerezte meg, amelynek a számítási teljesítménye 70,7 Teraflops és amely a japán Earth Simulator nevű számítógépet két év után váltotta le az első helyen. A korábbi első japán számítógép ráadásul visszacsúszott a harmadik helyre, mivel azt megelőzte a Silicon Graphics cég egyik szerkezete is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #1
    A magyar kormany tamogathatna engem szuperszamitogep epiteseben