SG.hu

Formatervezési díjat nyert a Nokia

Az idei iF termék-formatervezési díjért rendezett versenyben a fogyasztói elektronikai cikkek kategóriában a Nokia több terméke díjat kapott.

Kitüntették a Nokia divat-sorozatát, a 2650-es és a Nokia 6630-as okostelefont, valamint a cég videoállványát is. Az iF formatervezési díjra idén több mint 30 országból 2300 terméket neveztek be. A verseny a világ egyik legrangosabb formatervezési erőpróbája, az iF pecsét pedig a kiváló minőség garanciája. "Az iF termék-formatervezési díj elismeri a Nokia formatervezési tudását" - mondta Eero Miettinen, a vállalat formatervezési igazgatója. "Rendkívül sokféle és nagyszámú, jól megtervezett terméket neveztek az iF termék-formatervezési díjra, és mi büszkék vagyunk arra, hogy ezen a rangos versenyen is elismerésben részesültünk."


A fejlődő piacok fogyasztóinak szánt Nokia 2650 telefont kompakt mérete és igényes kidolgozása miatt díjazták. A gyártó szerint formatervezése az egyszerűség, a kiegyensúlyozottság, és szimmetria esztétikai elvein alapul. Az olcsó összecsukható telefon a egyszerű és különleges mechanikai megoldása miatt érdemelte ki a díjat. A megoldás révén a telefon sziluettje nyitott és összecsukott állapotban is egységes.

A zsűri a társaság divat-sorozatát is értékelte. A sorozat az art deco stílus által ihletett, ugyanakkor a párizsi és a milánói kifutók legújabb trendjeit követő 7280, 7270, és 7260 telefont tartalmazza. A divat-sorozat termékei a ragyogó art deco korszak élénk színeit viselik. A 7280 újítása a hiányzó hagyományos billentyűzet, a telefon gazdag funkciókészletében beépített kamera és az adatátviteli lehetőségek széles skálája is szerepel. A 7270-es összecsukható telefont a gravírozott rozsdamentesacél-borítás miatt díjazták. A 7260 viszont anyaga, grafikái és színe miatt részesült elismerésben.

A díjazott termékek harmadik kategóriája a csúcstechnológiát képviseli: a 6630-as képkezelő okostelefon és a videoállvány. A videoállvány segítségével kézhasználat nélkül, egymástól távol is szemtől szembe beszélgethetünk. Ha a 6630-as okostelefont beállítjuk a videoállványba, az automatikusan bekapcsolódó szolgáltatással videohívást bonyolíthatunk le a 3G hálózaton. A 6630 a közlemény szerint "a természetes és ösztönös módon használható interfészt kiemelő, diszkrét, ugyanakkor izgalmas formájáért" kapott elismerést. Az íves forma függőlegesen és vízszintesen tartva egyaránt kényelmes fogást biztosít. A videoállványt stabilitása és kényelmes használata, valamint kis méretéből és összecsukhatóságából adódó egyszerű hordozhatósága miatt díjazták.


A legjobb nemzetközi formatervezőkből álló nemzetközi zsűri különböző kritériumok, többek között a formatervezés minősége, a kidolgozottság, az anyagok, az újítások, illetve a funkcionalitás alapján hozta meg döntését. Idén az iF termék-formatervezési versenyre összesen 2322 nevezés érkezett a világ több mint 30 országából, amely igazolja, hogy világszerte egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a termékek megjelenésének.

Az 1954 óta megrendezett iF formatervezési erőpróba egyike a világ egyik legismertebb és legrangosabb formatervezési versenyeinek, amely minden évben több mint 30 országból közel 1800 résztvevőt vonz. Az iF minőségi pecsét világszerte széles körben ismert globális márkává vált, amely a legfrissebb formatervezési trendek megvalósítását jelzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Felfedező #3
    A Nokia legalább törekedik a sokszinüségre a kinézet
    terén...
  • Yv@n #2
    Hát pedig ezek itt kellően rondák szerintem.
  • 12346 #1
    nekem is bejönnek az új nokiák (is). rühellem az olyan össze-vissza vonalvezetésű cumókat, főleg ha ratyi műanyag az egész. mondjuk a 6630-as randa lett nagyon, de ha kényelmes, akkor vkinek csak jó lesz:) meg számomra fölösleges is lenne egy ilyen tella. egy 6170-est viszont elfogadnék.