Berta Sándor

Hivatalosan is bejelentették a Windows XP Starter Editiont

A redmondi óriáscég hivatalosan is megerősítette, hogy ki fogja adni a Windows XP operációs rendszer egyszerűbb változatát. Mint ismeretes a Microsoft öt fejlődő országban akarja piacra dobni a a Windows XP Starter Edition nevű operációs rendszert.

A vállalat célja, hogy ezzel azok is kedvet kapjanak a számítástechnikához, akiknek eddig valamilyen okból nem volt otthoni számítógépe. Ugyan az új operációs rendszer-változat megkönnyíti a felhasználók dolgát, hiszen bevezeti őket a számítástechnika világába, ám a funkcióit tekintve jelentős kurtításoknak esett áldozatul. A Windows XP Starter Editionnel felszerelt első OEM számítógépek idén októbertől lesznek kaphatók Thaiföldön, Malájziában és Indonéziában - természetesen helyi, vagyis thai, maláj és indonéz nyelveken.

Az új operációs rendszer állításuk szerint a cég legolcsóbb ilyen terméke lesz, ám csupán ennyit lehet tudni, konkrét árakat ugyanis az amerikai cég eddig még nem közölt (pletykák szerint a thai verzió 36 dollárba, azaz körübelül 7200 forintba kerül majd). A konszern nem hozta nyilvánosságra annak a másik két országnak a nevét sem, ahol a három ázsiai országon kívül még kapható lesz a Windows XP Starter Edition, illetve az azzal ellátott PC-k. A program először egy esztendőn keresztül tart. A 12 hónap letelte után a Microsoft vezetői kiértékelik a tapasztalatokat és hogy a projekt mennyire volt sikeres és ezek után döntenek arról, hogy melyek lesznek azok az országok, ahol szintén piacra dobják az új operációs rendszer-változatot.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

S hogy miért is említ mindenki "butítást", egyszerűsítést, funkciókurtítást a Windows XP Starter Edition kapcsán? Nos, például azért, mert a maximális képernyőfelbontás 800x600 képpont lehet, illetve a szoftver nem teszi lehetővé több számítógép hálózatba való összekötését sem. Ebből következően természetesen hálózaton keresztüli nyomtatás sincs, és egy számítógéphez csak egy belépőkódot lehet létrehozni.

Ezenkívül az új termék egy egyszerűsített Task-Managementet is kap. Utóbbi azt jelenti, hogy az operációs rendszer egyszerre legfeljebb három alkalmazást egyidejű futtatását fogja támogatni, illetve, hogy programonként a felhasználók csak három-három ablakot nyithatnak majd meg. Amennyiben hinni lehet a Microsoftnak, úgy a Windows Media Player 9 médialejátszó szoftver és a 2-es javítócsomag azonban a Windows XP Starter Edition-nal rendelkező felhasználók számára is elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Peetmaya #44
    Az egy dolog, hogy a windows a linuxhoz képest egy rakás s*ar, de hogy már a microfosék se ajnározzák magukat, hanem butítanak... nem semmi, HAJRÁ BILL GATES MI VELED VAGYUNK!:)))))
  • ZsirosKenyer #43
    egyátalán minek lebutitani? árulhatnák olcsóbban a rendes xp home/professional verziokat is az "elmaradott" országokban..nem hinném hogy egy ekkora cégnek húdenagy bevételkiesés lenne..ezzel úgysem kezd el kereskedni a nép..hisz ki akarna errefele mondjuk maláj nyelvü vindózt
  • NEXUS6 #42
    10 évvel ezelött ez egyszerűen elképzelhetetlen lett volna, hogy egy cég olyan szoftvert adjon ki, amivel még csak nem is törekszik arra, hogy az valamiben is jobb legyen, mint az azt megelőzőek, és leplezetlenül egyetlen célja legyen ezzel: a minél nagyobb profit.

    Lassan azoknak is ideje elgondolkozni a szeretett M$-juk inditékain, akik eddig még hittek a reklámszövegeknek és valóban azt gondolják, hogy az a termék, amit megvetettek velük vakóban a világ legjobb oprendszere/irodai alkalmazása stb.
  • Cat #41
    tudod ez csak egy LEHETŐSÉG
    párezer ftért piacra dobtak egy operációs rendszert, és vagy használják vagy nem
    majd 12 hónap mulva levonják a tapasztalatokat
  • comet #40
    http://it.slashdot.org/it/04/08/15/1622254.shtml?tid=201
    http://www3.gartner.com/DisplayDocument?doc_cd=122296

    Szvsz egy operácós rendszernek nem lenne szabad _korlátoznia_ a felhasználót ha az elérhető hardver nem akadály...Extra funkciónak számít(hat) a file&printer sharing, de a 3 alkalmazás _korlátozás_ ami csak régi szar shareware meg demó programokban szokás...Mellesleg fentebb pár link ugyanarról a cikkről, hogy miért se olyan jó ez az SE....
  • Laci #39
    Cseles a megfogalmazás. Az internet az hálózat, de ahoz külön előfizetés is kell.
  • Amero #38
    Szánalmas...
  • Pheel #37
    "a szoftver nem teszi lehetővé több számítógép hálózatba való összekötését"

    Internet - hálózat...
  • Cat #36
    az itteni hir sem irja hogy nem lesz benne internet
  • NEXUS6 #35
    És akkor nézzük egy kicsit távolabbról a dolgot.

    Létezik-e olyan oprendszer PC-re, ami ennyi pénzért legalább annyi szolgáltatást/kompatibilitást nyújt mint ez a szütyök?

    Persze!!!

    Monnyuk Línux.
    Kés villa olló Linux viszont gyerek kezébe nem való!

    Van egy csomó kezdeményezés, a félholt BeOs pofozgatásától kezdve, egyéb Unix alapú oprendszereken keresztül, teljesen új/régi platformokig, amik mind az ottoni felhasználót célozzák meg.
    A bibi az, hogy a M$ ezzel a "legalizálj vagy meghalsz" stratégiával annyi pénzt tud kiszívni az egész iparágból, hogy az emberek már nem tudnak költeni más olcsó oprendszerekre, ezért a kis cégek halálra vannak/lesznek ítélve.

    Ennek a része ez is. Nem azért kell nekünk ez a starter mert olyan kúrva jó, egy szart! Nem nekünk kell, hiszen ezer egy alternatíva van. Ez a M$-nek kell, hogy még azoktól is el lehessen szedni a pénzüket, akik amúgy mást használnak, vagy pedig illegálisan használják az M$ terméket.

    Mondván: ennyit talán még én is kiadok érte, a nyugalmam érdekében.
    Csak az a pénz ettől kezdve, hiányozni fog az olyan kis cégeknek, mint akik a BeOs utódját fejlesztik.

    Ez a geciség az egészben.