65
  • whitehawk
    #65
    Szerintem aki számítógépet használ igenis értsen hozzá! Mint ahogy jogsinál is van műszaki. Talán kevesebb veszélynek lenne kitéve a felhasználó. És nem kell a titkárnőnek parancssor sem, mert van automount meg supermount meg oldja neki a dolgot. Dokumentumok könyvtárat létrehozni meg nem nagy ördnögősség. Másfelől viszont ha céged van, és odaülteted, az alkalmazottat, és az hazavágja a rendszert annak nem fogsz örülni, és az csak neked kiesés meg probléma. Másfelől akinek többre van szüksége az is megkapja amit akar, mert nyit egy konzolt, ami szinvonalban össze sem mérhető az MS-DOS parancssorral :D
  • Omega
    #64
    Hát ha így behtárolják a linux fejlődését, hogy ez csak informatikus rendszer legyen ,az igen nagy hülyeség szerintem. A mai világban szerintem semmi sem így működik hogy ez csak erre vagy arra való és akkor az csak olyan irányba fejlődik amire eredetileg kitalták. Pl. Eleinte a számítógépet nem tudták elképzelni se hogy mire lehetne használni és ma már mindenütt ott van, utánna azt mondták hogy az egész világon összesen kettő drabra lesz szükség, ez se igazán lett igaz, először egyátalán nem játékra találták ki és mégis sokan csak játékra használják, az internetet szigorúan csak katonai célokra taláták ki h atomháború esetén legyen egy olyan renszerük amit nehezebben lehet megsemmisíteni, most mégis itt ülök és írok az (internetes) fórumra, ezenkívül lehet még chatelni, honlapokat nézegetni, stb... ez nekem úgy tűnik hogy nagyon messze van a katonai felhasználástól, és így tovább. (Persze ha még mindig ARPANET lenne akkor midezt nem tudnám megtenni) Szerintem nem lehet így behátárolni egy renszert ez mindig attól függ hogy éppen mire és hogyan akarják használni az emberek, aminek ennek függvényében fejlődik is. A linuxnál maradva pedig megvan az az előnye hogy sokféleképpen lehet használni pl. te a programok telpítését elvégezhetet parancssorból ha azt jobban szereted, akinek meg ez nem fexik az használja a Yastot, és ez az amiben fejlődhet még a linux.
    Viszont ha mégis így lenne akkor más technológiák megelőzik és ki fog kopni, mert egyszerűen elavult lesz egy idő után.
  • DOT
    #63
    Valószínűleg igazad van, csak azt értsd meg, hogy titkárnő nem fog konzolos (nem shell-es, szvsz) vi-t használni, amikor levelet kell írnia, mert neki wysiwyg editor kell. Tehát lehet akármilyen tutifrankó a kernel, usernek egy "Dokumentumok" mappa kell, (automount-os) floppy, CD és könnyen, gyorsan kezelhető munkakörnyezet. Na erre a shell nem képes. Nem az számít, hogy milyen komplex parancsot tudsz egy sorba gépelni a bash-nek és ez mennyi idő alatt fut le, hanem, hogy el tudja végezni a munkáját. Anélkül, hogy részt venne egy Unix gyorstalpalón. Ugyanez érvényes a többi userre általában: magasról sz@rják le hogy működik a rendszer, csak az a fontos, amire használni akarják. Ha ahhoz jó a konzol akkor jó, de ha nem jó akkor nem jó.. Jellemzően, lássuk be, nem jó.
  • whitehawk
    #62
    Nem kell, hogy mindenki linuxot használjon. Sőt. Használjon az ember BSDt, meg BeOSt meg sok minden mást. Legyen heterogénia. Nem kell minden suttyónak linuxot használnia, így is már valamelyest felhigult a közösség :/

    Egyébként ACL van linux alatt. Active Dir is. Lehet kapcsolódni Exchange szerverekhez is, sőt van Exchange megvalósítás linuxra is.

    "Active Directoryról hallottál már? Nem rwx szintű jogosultságkezelés. Játékból meg csak az openglesek közül néhány fut linuxon, a directxesekkel micsinálsz, csorgatod a nyálad?"

    Az igazság az, hogy kétlem, hogy valaha is lesz DirectX megvalósítás Unix rendszeren, amikor az OpenGL _minden_ rendszeren elérhető. Azt kell használni. Jó példa erre az összes ID játék. Ők következetesen OpenGL-t használnak. Ez olyan mint az ActiveX az se lesz soha másutt csak IEben :D

    Örülök, hogy a fordítsunk kernelt minden este téma előkerült már megint.... Szeretem amikor szűklátókörű windowsosok megmondják a frankót :)
  • blackeagle
    #61
    "ez kezdetben a shell volt (és még mai napig is igen jó ezért is él és virul),"
    Tökéletesen egyetértek. Hihetetlenül egyszerü dolgozni benne és ha van az embernek fél perce előre megírt scriptekkel nagyon lehet haladni.
    Nem olvastam végig az összes hozzászólást ,de ilyen témákban mindig előjönek a korlátoltak ,akiknek csak a játékig jut el az esze és ilyeneknek kár is reagálni ( Nem kell rögtön megsértödni mindenkinek aki játszik ,én is szoktam. Csak azokat nem bírom ,akik semmi érvet nem tudnak felhozni csak egy játéknevet. Megsugom vannak emberek ,akiknek a munka fontosabb ,vagy kinöttek a játékból. Nekem elég volt anno a screamer2 ,imperium galaktika ,settlers2 ,stb.. )
  • Tetsuo
    #60
    Nna ezzel teljesen egyetértek.
  • h4x0r
    #59
    Active Directory: PAM segitsegevel lehet linux ala is. Elvileg.

    Orvos, epitesz es mezei troger sem biztos, hogy jatszani akar. Ugy vettem itt eszre, hogy nehany ember arra veri (a mellet :-), hogy milyen bika gepe van, es azon milyen uj meg uj jatekok futnak. A sigblockokban is latom a felsorolt konfiguraciot. Mintha ez lenne a hozzaertes...
  • Robin Hood
    #58
    Meglepődnél mennyi "komoly" embernek szempont a játék. Egy orvos, építész, vagy mezei tróger nem arra vágyik hogy munka után kernelt fordíthasson.
  • Robin Hood
    #57
    Active Directoryról hallottál már? Nem rwx szintű jogosultságkezelés. Játékból meg csak az openglesek közül néhány fut linuxon, a directxesekkel micsinálsz, csorgatod a nyálad?
  • Robin Hood
    #56
    Huha, te se a GTA-hoz, se ehhez nem értesz, akkor meg ne erőlködj, mert csak magadat teszed nevetségessé, pubi!
  • Ceb
    #55
    Szerintem is linuxot kéne rá tenni. Már akkor is kitűnik ha az teljesítmény / árat nézzük.
    Aki meg lusta megtanulni az nem érdemli meg az ingyen számítógépet. Én felváltva használom a wint meg a Linuxot.
    Lehet valakit idegesít ha valamit nem tud megoldani visszakézből én kihivásnak veszem, h nem tudok beállítani ezt-azt, addig olvasok utána, próbálkozok, amíg egyszer csak sikerül.
  • Hegyikecske
    #54
    Geyértelmű h. linux aki a winfos mellett dönt, akkor azzal kellene használtatni ezt a starter editiont...
  • Chappy
    #53
    tévecc
  • Mike
    #52
    Monkey Island-et atzért hoztam fel, mert arra kartam rámutatni, hogy az arányok nem változnak
    illetve igen
    nincs 30 gigas játékom
  • Mike
    #51
    már bocs, de akkor benned van a hiba. azóta is jelent meg nem egy, nagyon jó játék
  • BlackRose
    #50
    "Konzolos rendszer"... ehhez csak annyit mondanék, meg ide MIKE-nek is szolnák, hogy a GUI az a UNIX-ban megvolt jóval mielőtt Bill egyáltalán gondolkodni kezdett volna a Windowsról... az X 1984-ben jelent meg, de volt előtte pl. a W.
    Persze mind ez nem annyira fontos, tehát a UNIX-ban nem feltétlenül a terminál a középpont, hanem a kernel és a körülötte kiépített rendszer, ez kezdetben a shell volt (és még mai napig is igen jó ezért is él és virul), de a kernel köré fel lehet építeni ultramodern vizuális rendszert is, csak én éppen nem értem miért modern egy GUI és elavult egy shell amikor ez nem igaz. Persze az igaz, hogy a GUI az most trendi, a shell (amit te itt konzólnak nevezel), egy picit elriasztja az embereket, de ez is rendben van, mert aki nem szán rá időt, hogy megismerje a gépét az inkább adja valaki másnak, hogy gondoskodjon a gépéről, ő meg maga dolgozzon rajta mint user, a UNIX ezt alapjában felállította még annak idején, ezért van user, meg superuser meg Isten (root), és ami a legborzasztobb, hogy azok akik Windows-ról jöttek Linuxra álltalában mindég root-nak vannak bejelenkezve, és kérdezem én őket, hogy jó e ez a biztonságnak? Ja most itt egy picit messze mentem... de azt hiszem, hogy egy UNIX embernek nem elavult a shell, persze nincs semmi kifogása a GUI-hoz, de ez nem jelenti azt, hogy leszarja a shellt, mert nem "modern" vagy nem trendi.
  • strogg
    #49
    Tényleg nem vitázni akarok, mert nincs értelme, tényleg 20K egy 160-as vinyó:))))))
    De tipikus példa az IE mekkora az installja? És fele annyit nem tud mint az opera pár megában:)
    Akkor nem mindegy mekkora a vinyó a gépben? De:)
  • BlackRose
    #48
    Windows か Linux はこれ質問今でない。
  • strogg
    #47
    Nekem a 160-as vinyók korában sem mindegy:)
    Attól hogy van pénzem el is kell költenem?
    Attól, hogy van valamim ész nélkül ki kell használnom? Nem hinném.
    Nem az a szempont, hogy mekkora a vinyó, hanem az, hogy mit tudsz megoldani azon a méreten.
    Csak egy röpke példa, a q3 package fájljai. Ha végigbogarászod rendesen, akkor 50 mega textúrát, és hangot tudsz kidobni, mert hulladék, csak benne maradt a tesztek után. Ez nem 160 gigás vinyó kérdése, hanem a gyártó lustaságáé. Egy eszement méret attól nem lesz feature, vagy ésszerű megvalósítás, hogy elfér:)
    Szerintem:)
  • strogg
    #46
    Nálam az utolsó "nem egygigás játék ami nem unok meg" a neverwinter volt:)
    Megunni akkor kezdtem, amikor a cleric elérte a 32. szintet, és mindenkit lezúzott akit csak szájonvágott:) akkor újrakezdtem egy wizard-al. De azt meguntam a 22. szintnél. Wizard magas szinten nagyon power:))))
  • Mike
    #45
    amikor befigyel 1 giga, nem mindegy?
    amikor 160 gigás vinyó, 25-30m-es átvitellel 20k, akkor nem mindegy?
    mindegy
    emlékszem a Monkey Island 2 8 mega volt
    a 40 megás vinyómon terpeszkedett, szal hatalmas méretű volt 92-ben.
    gondolom a 64k-sok meg hörögteg mint állat
  • strogg
    #44
    Igen, a linuxra nem egy graf felület elérhető.
    Blackrose mindössze olyasmire gondolhatot, mint a KDE. Tiszta wines kinézetű (sőt több dologban többet tud a win GUI-nál) de 70 mega memóriát alapból megkajál. Magyarán nem biztos, hogy érdemes a KDE-t erőltetni.
  • Mike
    #43
    szerencsére a Linuxot mindenki kénye-kedve szerint fejleszti, és ha vkinek kell graf felület, akkor megcsinálja, illetve elérhető nem egy
    efelé halad a világ, persze lehet széllel szemben vizelni, de ez sznobizmus
  • strogg
    #42
    blackrose: igen, én is valami hasonlóra gondoltam.
  • Mike
    #41
    arról nem beszélve, hogy ismerek nem egy több gigás játékot, amit bizony nem unsz meg 3 nap alatt
  • Mike
    #40
    már bocs, de ha szerinted ez a jó, akkor maradj meg szépen 64k-nál
    abba is sokminden elfér, főleg egy ilyen szintü grafika
  • Mike
    #39
    egész érdekes hsz volt, azonban az utolsó mondattal mindet elcsesztél!
  • Mike
    #38
    az érdekes az, hogy én láttam DOS-t, Dr DOS-t is Novell DOS-t is, utána meg mindenféle Wint, a Linuxxal mai napig is csak addig jutottam, hogy fel kéne már végre tenni, mégsem vagyok harcos Wintel hivő
  • BlackRose
    #37
    "Az, hogy egyes disztribek igyekeznek felhazsnáló batrátabbak lenni engem momentán nem zavar..." OK, csak tisztázni szeretném, engem sem zavar, csak az zavar, ha ez a felhasználóbaráti megközelítés egyenessen Windows féle, azaz nem tartalmaz semmi féle inovációt, csak csupán 1 az 1-ben lemásolja a Windowsban meglévő megoldást (és ezt akkor sem szeretem, ha a Windows is pl. a Mac-tól vagy stb.) másolta le. Tehát, hogy ne legyen félreértés a Linux fejlődik és fejlődnie is kell, csak két dolog fontos szerintem, hogy ebben a fejlődésben ne térjen abba az irányba, hogy egy ökörbál rendszergazda lehessen, a másik dolog, meg hogy inovatív legyen, persze nem kell mindenre új megoldást találni csak azért, hogy különböző legyen, ami jó az jó, de az ami nekem kavics a cipőmben az nem más mint az amikor a tegnap még magasról leszart dolgokat amelyeknél tényleg van jobb megoldás, egyszerűen a Linuxba találják magukat csak azért, hogy a Windows user otthon érezhesse magát.
  • strogg
    #36
    Játékról jut eszembe.
    A mai játékok többsége drága, drága a futtatásához szükséges hardver, de a szórakoztató volta megkérdőjelezhető. Kevés az ötlet, és az ötletes megvlósítás.

    Azért akadnak kivételek szerencséére. Csak 1 példa. Szerintem az ötlet hatalmas, a kivitelezés csillagos ötös.
    http://www.darwinia.co.uk/about/screenshots.html
    Nah valahol itt kezdődik az ötletesség. Minden szgépet szerető embernek tudom javasolni. Nagyon jó kis játék.
    A másik: Minek egy ramaty játékot DVD-s, vagy x CD-s kiadásra tervezni? Ez a game 27 mega, és meg lehet sasolni milyen.
    Véleményem szerint a játék készítésnek valahol itt kéne tartania 2005-ben.
    - Kiváló ötlet.
    - öteltes megvalósítás
    - szkséges legyen a játékos részvétele a játékban, bele kell vonni a usert, ne csak agyatlan hentelés legyen
    - A lehető leg kellemesebb gépigény
    - Törekedni a kis méretre.
    Hiába fut egy játék x,y rendszeren, ha nagy, erőmű kell hozzá, és 3 nap múlva megunod:)
  • Hedgehunter #35
    Eleg legyen mar, mindenki megertette aki elolvasta a hozzaszolasokat........
  • strogg
    #34
    Blackrose-al maximálisan egyetértek.
    Nagyon nem örülnék, ha a linux minden ökör felhasználó gépén futna, olyanokéán, akiknél az OS által megkövetelt szempnt, hogy fut-e rajta ilyen-olyan játék, vagy sem.
    Az, hogy egyes disztribek igyekeznek felhazsnáló batrátabbak lenni engem momentán nem zavar, mert én is lusta vagyok. Ha meg komolyan akarsz ügyködni, úgyis ott a konzol. Aggódni akkor fogok, ha a linuxban is lesznek wizardok:)
    Mellesleg linuxon i elég jól lehet szórakozni, ha játszani akarsz. Megismétlem a szót: Szórakozni.
    Ugynis a játék szempontjábó linuxon ez a trendi, egyszeűen sok játékgyártó nem veszi a fáradságot, hogy portoljon. Sokszor pedig technikai akadály, hisz nem egy játék engine-je Dx-es. Ezt elég nehéz lenen linuxra portolni:) De szórakozni remekül lehet, mert amelyik jó játék volt, és a gyártó is támogatta arra lelkes felhasználók (vagy mag a a gyártó) elkészítette a portot. Nekem kb: 30 olyan játékom van linuxra, amely jó szórakozást nyújt, és egyszeri végigjátszásuk is kb: 1 hét. Lévén kevés az időm, ez bőven meg is felel.
    ugynis sok mamipiciafia-val ellentétben a legtöbb embernek a számítógép munkaeszköz, és nem magasan az elsődleges priorítás, hogy fusson rajta XY játék.Márpedig munkára egy linux igen jól használható.
  • Hedgehunter #33
    ja.....
  • DOT
    #32
    Konzolos rendszerrel ma már (a piacon) nem lehet labdába rúgni, ezért muszáj "bohóc rendszert" csinálni. Másrészről az átlag usernek (aki a cél) nem biztos, hogy kell "minden programból min. 3 változat" mert csak megijed tőle. Ugyanez áll a telepítéskor felsorolt 1200 opcionális programra, amivel a Linux fanok szokták a mellüket döngetni mert lássuk be, ezt képtelenség végignézni és kiválogatni, pláne laikusnak. Egy csicsás, egyszerű, jól használható rendszer kell, ahol van Help, kiskutya, mittomén, nem RTFM.
  • h4x0r
    #31
    Jokat irsz, de kerlek tordelj, meg ne irj ketmeteres osszetett mondtatokat, mert alig lehet kovetni. De azert jo :-)
  • BlackRose
    #30
    Here we go again... "az ém apám erősebb a tiédnél"... bla bla bla, szerintem mindkettőt telepítsék fel és használja mindenki azt amelyik neki jobbnak tűnik, vagy esetleg mindkettőt. Persze itt most az a kérdés, hogy ennek az egésznek mi az értelme, mármint a gépek osztogatásának, de ez nem igazán technikai kérdés.
    Omega: A Linux/UNIX nem azért lett kitalálva, hogy valamit helyettesísen, főleg nem a Windows-ot, hanem azért, hogy OS legyen, és semmi értelme sincs, hogy "1 hét múlva valaki meg tudja csinálni ugyanazokat a dolgokat mint amiket Win-ben pár kattintással le lehet tudni", persze sok minden megtalálható mindkettő rendszernél, sokminden még hasonló is, de nem az a cél, hogy most a Linux-ból Windows klónt nyomjál a gépeden, hogy igazi Linux (UNIX) ok tudom, Linux is not UNIX and why, you can find out in about every Good given book about Linux, na de mégis... hogy igazi Linuxos legyél szükséged lessz egy nézetváltásra egy paradigm shift-re, mert kimondottan mint Windows felhasználó aki egy Windows alternatívát keres (és a Linux az nem Windows alternatíva, hanem egy piszokul jó OS) nem tudod megérteni a Linuxot. Nekem az az érdekes, hogy most itt ebben az esetben valaki újra és újra megpróbálja a UNIX-ot entry level OS-é tenni, holott egy UNIX sohasem lehet entry level, mindég átlagon felüli és nem pedig kezdő szintű informatikai tudásra lesz szükség, hogy valaki egy UNIX-ot elfogatható szinten használjon, persze meg lehet ezt oldani olyan fajta Windows orientálású Linux-okkal (felhasználói szempontból) mint amilyen az általad használt SUSE, de ha igazán akarod a Linux-ot érezni (és itt most semmikáppen nem akarok distro háborút indítani, mert minden Linux nagyjából OK), akkor próbáld ki pl. a Debiant, Gentoo-t vagy a Red Hatot (Fedorát), akkor meg fogod látni a különbséget egy olyan LInux között amelynek nem az volt a célpontja, hogy az átlagos Windows usereket próbálja elnyerni, hanem az, hogy komoly UNIX fajta OS legyen. Na de mindegy a fő dolog ott rejlik, hogy UNIX-on és Linuxon egyaránt értened is kell ahhoz amit csinálsz (vagy nem fog működni), míg Windowson ez nem feltétel (működni fog akkor is, ha csak klikkelsz a wizárdokban, de a kérdés, hogy hogyan, álltalában gyengén optimizáltan, gyenge biztonsággal és ha valami besz..rik akkor halvány gőzöd sincs miért és 99%-ban úgy oldod meg, hogy winyo gyalú majd újratelepítés...) a Linuxnál ez nem így megy, és szeretném ha nem is lenne sohasem így, ezért nem nézek jó szemmel azokra a lépésekre amikor valakik a Linuxból bohóc rendszert akarnak csinálni csak azért, hogy holnap minden majom gépén az fusson.
  • whitehawk
    #29
    Azert erzed idegennek, es nem tod hasznalni, mert eddig nem talalkoztal vele, valszeg suliban is winen tanultal, azt szoktad meg, vagy ha idosebb vagy akkor meg lattal DOSt vagy hasonlot. Ha megszoktad, h mi hogy van, akkor mar nagyon logikusnak fogod talani, es nem fogod erteni, h win alatt miert van maskeppen.
  • Mike
    #28
    látod, még ez sem tudod (de nem a te hibád)

    Windows + Intel
  • Mike
    #27
    van olyan, hogy digitális analfabétizmus
    ha enm ismered, nem haszbnálod véglegesen lemaradsz
  • Omega
    #26
    Mi az hogy Wintel ?