Gyurkity Péter

A fájlcserélőkhöz hasonlítanak az új internetes rádiók

Az iTunes sikere láttán az internetes rádióadók új generációja van terjedőben, amely a fájlcserélgető hálózatokhoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy a hallgatók hozzáférjenek egymás gyűjteményeihez.

A meglehetősen nagy névnek számító Live365 és az internetes rádiózás terén újonc Grouper megállapodott egy új szolgáltatás beindításáról, amely ötvözi a hagyományos rádióadók és a p2p hálózatok előnyeit. A szolgáltatás az Apple iTunes ötletén alapul, és legnagyobb előnye, hogy a hallgatók a világhálón keresztül hozzáférhetnek a társaik merevlemezén tárolt dallamokhoz. A Grouper szerint a fájlcserélgetőkhöz hasonló szolgáltatás lehetővé teszi a kívánság szerinti (on-demand) rádióadó létrehozását, és nem sérti az online műsorszórást szabályozó előírásokat. "Eleinte egész máson gondolkoztunk, de végül rájöttünk, hogy ez az egyetlen módja, hogy közelebb hozzuk a közönséget a rádióadókhoz" - jelentette ki Josh Felser, a Grouper vezetője.

Szakértők szerint a megállapodás, és az internetes rádióadók új generációjának felbukkanása egyértelműen jelzi, hogy az elmúlt évek visszaesése után az úgynevezett "dot com", vagyis az üzleti szféra ismét fellendülőben van, és a vállalatok új lehetőségeket fedeznek fel a világhálóban. Ebben nagy szerepet játszott az Apple, amely az iPod zenelejátszóval felcsillantotta ezen lehetőségeket, és fokozott versenyre kényszerítette a konkurens cégeket.

A rádióadók és a p2p hálózatok egybemosásának ötlete nem új, hiszen a Mercora már jóval előbb kísérletezett ezzel. A Mercora esetében a hálózatra csatlakozó hallgatók hozzáférnek az összes online felhasználó anyagához, és a teljes hálózaton rákereshetnek a kívánt dallamokra. A Grouper ennél korlátozottabb lehetőséget kínál, és 30 fős csoportokra bontja a hálózatot. A keresésben tehát legfeljebb 30 társunk gyűjteményét kutathatjuk át, a vállalat szerint ugyanis ily módon elkerülhető a hatóságok ellenlépése.

A Grouper azzal indokolja döntését, hogy a kis létszámú csoportoknál történő megosztás ahhoz hasonlítható, amikor egy ismerősünk számára játszunk le egy bizonyos dallamot, ez pedig semmilyen törvénybe nem ütközik. A megoldás újszerűségét mutatja, hogy egyelőre a kiadók sem döntötték el, hogyan viszonyulnak az ügyhöz. A RIAA szóvivője például nem kívánt véleményt alkotni a Grouper által létrehozott modellt illetően. Jon Potter, a Digital Media Association - a műsorszolgáltatókat képviselő szövetség - igazgatója ugyanakkor kijelentette, hogy a kezdeményezés az ágazat újraéledését jelzi, és hosszú évek után végre ismét előtérbe kerülhet az innováció, ami mindenképpen örvendetes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #15
    Ne mond már, hogy a zenészek a cd-eladásból élnek meg. Magyar művészek nyilatkozatai alapján a hakni és merchendising hozza a píz jelentős részét.
  • pemga #14
    Azért, mert így duplán-triplán számláznak ugyanazért, belevéve az eredendő bűnösséget is (pl. minden kereskedelmi forgalomban levő nyers lemezen jogdíj van, függetlenül attól, hogy mire használod.) Másrészt ezt a jogvédők nem passzolják tovább, hanem működési költségként benntartják, mint azt egy kiskiadó kolléga megjegyezte.
  • PyRex #13
    Miért köcsög rendszer? A jogvédők meg tovább csengetnek a szerzőknek, előadóknak, stb. Ha senki nem csengetne, akkor qrva jó lenne a zenészeknek, egy CD kiadása promócióval milliókba kerül (pláne nemzetközi szinten) és nulla bevételük lenne. De jó.
  • PyRex #12
    Letölteni semmit sem illegális. Csak megosztani... De ahhoz, hogy le tudj tölteni, meg kell osztanod. Na emiatt illegális. Ha mondjuk egy FTP-ről szedsz le cuccokat, vagy egy weboldalról mp3-akat, akkor senki sem szólhat bele, az artisjus is "engedélyezi". De ha te vagy a weboldal üzemeltetője, akkor az már bűncselekmény. Ilyen eccerű.
  • pemga #11
    Nem a meghallgatás az elsődleges probléma itt, hanem az, hogy mp3-ban valakinek azt le kell tárolnia :). Mert ehhez esetleg "fel kell törnöd a védelmét" (ami US-ben illegális), másrészt meg kell változtatnod a formátumát (ami meg valamely északi népeknél illegális, de pl. németeknél is vannak ilyen tervek). És akkor a terjesztésről, hozzáférésről még egy szót sem szóltunk :). A rádióban ha sugározzák a muzsikát, azért a rádió csenget a jogvédőknek. (Meg minden olyan hely, ahol rádiót állítasz be és széles publikumnak engeded hallgatni.) Köcsög egy rendszer, nem?
  • GABOR16 #10
    A Mercora-val nem lehet letőlteni számokat, csak meghalgatni (éppen ma próbáltam ki, hogy milyen program ).
  • arty #9
    sztem ahogy népszerüvé válik, elkezdenek majd a kiesett quadrilliárdokról beszélni... és betiltatják :D
  • Myron #8
    LOL :D
    a p2p egy kapcsolódási módszer, az maga nem illegális. ő erre gondolt.
  • nemcsakfeel #7
    ésse érdem.
  • pemga #6
    Ja, meg a hangszórók is csak a levegőben keltenek tovaderjedő rezgéseket :).