JohnnyCage

Független kiadó eltörli a webrádiók jogdíjait

Az Artemis Records független lemezkiadó hétfőn bejelentette, hogy egy éven keresztül jogdíjmentességet biztosít zeneszámaira a webrádióknak.

Az Artemis döntése, amely a webes műsorszolgáltatók szerint az első hasonló lépés a kiadók részéről, azután született, hogy a webrádiók fennmaradását állításuk szerint veszélybe sodorta a zeneszámok után szeptember 1-jétől kötelezően fizetendő jogdíj.

- Mi egy kis társaság vagyunk rengeteg olyan zenével, amely általában nem kerül be a rádiók műsorába - mondta Danny Goldberg, az Artemis vezérigazgatója. - Nagyra értékelem a webes műsorszolgáltatókat. A jövő tekintetében az általuk nyújtott változatosság hasznos a hozzánk hasonló kiadóknak, ezért támogatni szeretnénk őket - tette hozzá Goldberg.

Az amerikai törvények szerint a hagyományos rádióadóknak nem kell jogdíjat fizetniük a lejátszott zeneszámok után, egy törvénymódosítást követően a webrádiók szeptember 1-jétől azonban már nem élveznek jogdíjmentességet. A zeneszámonkénti és felhasználónkénti 0,07 centes jogdíj a lemezkiadók szerint nevetséges, a kisebb webrádiók szerint azonban veszélybe sodorja fennmaradásukat, mivel a reklámbevételek nem lennének elegendőek a fedezésére.

Jonathan Potter, az internetes rádiókat képviselő Digital Media Association igazgatója üdvözölte Goldberg, illetve az Artemis lépését. - Danny Goldberg minden tekintetben megelőzte korát, mert felismerte, hogy a webrádiók hallgatói az átlagosnál nagyobb zenerajongók, akik több lemezt vásárolnak, mint a zenerajongók többsége. Remélem sok hasonló lépésre kerül sor a közeljövőben - mondta Potter.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nem foglalt állást az Artemis lépésével kapcsolatban. - Mi a kezdetektől fogva azt valljuk, hogy a szerzői jogok tulajdonosa rendelkezzen zenéinek felhasználásáról, és itt éppen ez történik - mondta a szövetség szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • braindance #4
  gegezoli, nagyon kemény a nick képed... :))
 • gz8 #3
  A RIAA bekaphatja! Hagyják élni a netrádiót, mert ebből nekik is csak előnyük származhat.
  GRRRRR!
 • braindance #2
  Ne foglaljon állást, hanem hagyja abba a lobbizást.

  Annyira gusztustalan.
 • Tompi #1
  "Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nem foglalt állást az Artemis lépésével kapcsolatban."
  Dehogynem! kuldott is e-mailt, csak a szervere nem tudta kezbesiteni a DoS tamadasok miatt ;)))