Berta Sándor

Intelligens szárazföldi mentőmellény

Szingapúri kutatók kifejlesztették a hajókon alkalmazott mentőmellények elektronikus eszközökkel telezsúfolt szárazföldi testvérét. Az ing alapötlete szerint az intelligens ruhadarab képes megmenteni az idős emberek életét, ha komoly baleset éri őket.

A mellény, amit az ázsiai miniállamból származó mérnökök inkább mentőingnek neveznek, adott esetben éppúgy életet, életeket menthet, mint a haditengerészeti rokona. Az új termékről a Strait Times nevű szingapúri újság számolt be a hétfői számában. Az ing az őt kifejlesztő mérnökök szerint képes arra, hogy egy SMS-t vagy egy e-mailt küldjön egy előre meghatározott mobiltelefonszámra vagy e-mailcímre, amennyiben a viselőjét baleset éri, például legurul a lépcsőn. A rendszer beállítható úgy is, hogy hívást kezdeményezzen egy ismerős, rokon vagy barát mobil- vagy vezetékes telefonszámára.

Az ing a kapcsolatteremtésre és a riasztást jelentő SMS vagy e-mail küldésére a Bluetooth-technológiát használja. Az ötlet maga nagyszerű, kérdés, hogy a szárazföldi mentőmellény mennyire válik be majd a gyakorlatban. A kutatók persze semmit sem bíztak a véletlenre és a kísérletek több, mint bíztatóak. A negyven önkéntes közreműködésével elvégzett előzetes tesztek során az ing száz százalékosan felismerte, ha a tesztalany elesett, megbotlott valamiben, vagy leesett valahonnan, és azonnal riasztotta SMS-ben vagy e-mailben az ismerősöket és a rokonokat.

A mellény forradalmi újítása és nagyszerűsége abban rejlik, hogy eddig a hasonló életmentő rendszereknél a sérültnek kellett segítséget hívnia, neki kellett beindítania vagy aktiválnia a segélykérő rendszert. Erre pedig nem minden esetben volt lehetőség, hiszen, ha például valaki elesik, beüti a fejét és eszméletét veszti, képtelen segítséget hívni.

Francis Tay, a szingapúri Bio- és nanotechnológiai Intézet munkatársa szerint azonban az ing kifejlesztésével még nem ért véget a feladatuk. Mint mondta, szeretnék megtervezni az ing alapján a személyi légzsák nevű eszközt, ami képes lenne arra is, hogy bekapcsoljon, amint a beépített szenzorok érzékelik, hogy a viselő el vagy le fog esni, és így megóvná az embereket a sérülésektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Majd összefognak a mellények a mosóporral sztán uralják a Földet!!!
  • DW #2
    Minden hétre jut egy intelligens valami.

    Az intelligens emberiséget mikor teccik kitalálni keziccsókolom?:)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    akkor nemmehetek hullámvasútra a nagyival mer SMSezni kezd ? :o