Berta Sándor

Weboldal az autizmus és a PC kapcsolatáról

Az autizmusról szolgál elméleti és gyakorlati tanácsokkal két brit autizmus-szakértő nemrég útjára indított internetes oldala. A honlap szerint a számítógép ideális környezet az ebben a betegségben szenvedő emberek számára.


A leghíresebb "autista"
A két szakember, Dinah Murray és Mike Lesser oldala nem csak az autizmusról szóló szöveges információkat tartalmaz, de linkeket is, ahonnan más, hasonló témájú oldalakra juthatunk el. A német és angol nyelven egyaránt megtalálható internetes oldalon többek között arról olvashatunk, hogy a számítógép ideális környezet az autista emberek számára a kommunikáció, a szociális képességek, a kreativitás és a játékosság fejlesztésére.

A weboldalt a két szakember az "Autismus und Computer" nevű non-profit szervezet kérésére készítette el. A számítógépek nem csak tanítási, de terápiás célokra is használhatók az autisták esetében. A PC-n ugyanis lehet játszani, felfedezni új dolgokat (például az internet világát) és fejleszthető az adott személy kreativitása is. Ráadásul a számítógép előtt védve érezhetik magukat az autisták, hiszen nem kell beszélniük, másokkal kapcsolatot teremteniük.

Amíg a nem autista emberek sokféleképpen képesek magukra felhívni a társadalom figyelmét, addig az autistáknak csak egy úgynevezett "figyelemfelhívási alagútja" van, amelyben a különböző dolgok elszigetelten és minden fajta kapcsolat és rendszer nélkül jelennek meg. Lesser és Murray szerint az autisták egyszerre csak kevés feladatra képesek koncentrálni. A számítógép azonban lehetővé teszi, hogy az autisták részekre felosszák ezt a bizonyos "figyelemfelhívási alagutat", anélkül, hogy ezzel akadályoznák magukat a különböző, egymástól eltérő dolgok megértésében.

A két brit szakértő az autizmusra nem tekint gyógyítható betegségként, ugyanis az autista embereknek olyan értelmi szintjük van, amely megakadályozza őket abban, hogy hagyományos elfoglaltságot találjanak maguknak. Ráadásul a megfelelő körülmények között erős koncentrálási képességgel rendelkező emberek képesek arra, hogy olyan tehetségeket bontakoztassanak ki magukban, amelyek az átlagos emberek számára elérhetetlenek.

Az "Autismus und Computer" nevű non-profit szervezet egy filmet készített arról, hogy az autista embereket miként lehet megbarátkoztatni a számítógépek használatával. Az internetes oldalakon található magyarázat szerint, azért volt szükség erre, mert egész Európában gyakorlatilag nagyon nehéz olyan segédanyagokat találni, amelyek segítenének az autistáknak a PC kezelésében. A szakértők szerint ez elsősorban amiatt van így, mert a társadalom nagy részéből hiányzik az akarat, hogy megértse az autizmus természetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!