Berta Sándor

Intelligens mikrochip bénultaknak

Egy kapszula nagyságú, az emberi agyba beültetett chip lehetővé teszi, hogy egy bénult személy gondolatai segítségével e-maileket küldjön vagy fogadjon. Az elektronikus készüléket száz neuronra lehet csatlakoztatni.

Eddig a részlegesen megbénultak legfeljebb a szemükkel vagy a nyelvükkel irányították a számítógépeiket, ám az izomfunkciók sajnálatos módon befolyásolják ennek a technikának a hatékonyságát, így a kutatók kénytelenek voltak egy új módszert kidolgozni, egy új mikrochipet tervezni. Ráadásul a számítógép szemmel vagy nyelvvel való irányítása nehézkes és sok gyakorlásra van szükség, hogy az illető személyek tökéletesen elsajátíthassák alkalmazását.

Az új implantátumot a Cyberkinetics cég fejlesztette ki. a BrainGate, vagyis Agykapu nevű mikrochip idén tavaszra készült el. A beültetett mikrochip segítségével egy részlegesen megbénult ember is képes például számítógépes játékokkal játszani. Ez az eddig kifejlesztett legérzékenyebb implantátum. A készülék teljesítményét jól jellemzi, hogy egy 24 éves páciens képes volt arra, hogy a segítségével a számítógépét ki- és bekapcsolja és emellett még beszélgessen, illetve a fejét is mozgassa. A vállalat a kezdeti sikereken felbuzdulva most azt tervezi, hogy további nagy bénult személy agyában helyezik el az implantátumot.

Hasonló eszközök kifejlesztésén dolgozik több más cég is - így például az atlantai székhelyű Neural Signals - egyes kutatók pedig olyan chipeken fáradoznak, amelyek képesek lesznek szó szerint olvasni a betegek gondolataiban. Utóbbiban azonban nem hisz a BrainGate tervezője, Jon Mukand, mert véleménye szerint ehhez már túlzott mértékben be kellene avatkozni az emberi agy működésébe. Mint mondja a jelenlegi chipnek száz elektródája van, amelyet elméletileg legfeljebb száz neuronhoz lehet csatlakoztatni, azonban a gondolatolvasáshoz ennél nagyságrendekkel több neuronhoz kellene elektródákat kötni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dredd #8
  Gyerekek, 2020-ra tényleg itt lesz a Cyberpunk :)))
  Már alig várom az első neuralware implantomat és interface plugsomat :DD
 • Dredd #7
  Gyerekek, 2020-ra tébnyleg itt lesz a Cyberpunk :)))
  Már alig várom az első neuralware implantomat és interface plugsomat :DD
 • DOT #6
  Khmm.. Ha már van implant, csak szoftver-hardver kérdése, hogy tolókocsit mozgat, vagy gépágyút... Tiszta Shadowrun... Lesz hozzá kiberdekk is ?
 • Raszkolnyikov #5
  Na végre nem csak a fegyverkezésre használlja az ember a számítástechnikát! Nagyon becsülendő dolog!!
 • Tetsuo #4
  Inkább a(z ugyancsak W.G. féle) Johnny Mnemonicot kéne említeni..
 • Sityi #3
  Hm... Ez durva. Még a végén a William Gibson-féle Mátrix is megvalósul...
 • quentit #2
  "Cyberkinetics"
  jó a cég neve :)
 • Tetsuo #1
  Én memócsipet akarok! :)