Berta Sándor

Egyetlen távirányító minden készülékhez?

Az úgynevezett digitális kezelési asszisztens készülék lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző készülékeket irányítsanak egy interaktív vezérlőrendszerhez kapcsolódó távirányító segítségével.

A világhírű Fraunhofer Intézet Grafikai Adatfeldolgozó Intézetének kutatói szerint a jövő intelligens otthonaiból nem hiányozhatnak majd az univerzális távirányítók sem. Az intézet szakemberei a tervek szerint az új rendszert az idei, március 10-e és 16-a között megrendezendő CeBIT kiállításon akarják bemutatni. A távirányító - vagy ahogy a kutatük elnevezték, a Personal Environment Controller (PECo) - az adott felhasználót a lakáson vagy épületen belül minden olyan készülékkel, illetve technológiával összeköti, amely a közelében van.

Amennyiben a kiegészítő szoftvert egy PDA-ra telepítik, akkor egy kijelző segítségével bármit lehet irányítani. Háromdimenziós megjelenés teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy minden a rendszerre kötött készüléket egyszerűen és gyorsan lehessen távvezérelni. Ráadásul mindez úgy is lehetséges, hogy ha az adott személy egy idegen környezetben van, például vendégként van jelen egy vállalat konferenciatermében.

A német intézet szakemberei szerint a különböző szórakoztató-elektronikai és kommunikációs eszközök, például televíziók, videórekorderek, HiFi-készülékek, PDA-k, mobiltelefonok vezérléséhez csupán elegendő az adott személynek megérintenie a kijelzőt és a multimédiás funkciók máris rádiótechnika segítségével, mindenfajta külön technikai kunszt nélkül távvezérelhetők. Az IGD kutatói úgy vélik, éppen emiatt a PECo-val végre gyerekjáték lehet az ember és a technika közötti interakció. Ezenkívül a rendszer arra is képes, hogy elraktározza egy adott felhasználó személyes beállításait és különböző kedvenc értékeit például megvilágításra vagy a hangerőre vonatkozóan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #7
    A logitech is próbálkozott ilyennel, csak a szokásos gyerekbetegségek itt is megtalálhatóak voltak... De az alap5let jó, elösször beprogramozod aztán egy internetes adatbázisba nelraktározza az adatokat, így format c után is müködik, persze ma már eza gép függő összeállítás is lehet h bopnyolult lesz egy két embernek, de azér kivi leszek h pl a TESCO örül-e az ilyen emberkéknek, meg a haosnló hypermarketek :)) Egy PDA-val el tom hangolni az összes tvt ?:)))
  • efti #6
    Ez hír??

    AMX
    Crestron
    Cue

    Mindhárom cég elég rég óta ezzel foglalkozik és mindegyinek van magyarorszagi forgalmazója..

    AMX Control panel
  • atlagember #5
    Nem Pécó, Peco.
    De ma már vannak intelligensebb távirányítók is. Ennek hiába szólsz oda: Peco, kapcsold be a tévét...
  • macuser #4
    Jó neve van...

    PéCó

    : )
  • atlagember #3
    Ilyen már eddig is volt, úgyhívják hogy univerzális távirányító (pl 8 in 1), stb. Nekem is van, így nincs szükség 5 távirányíróra, csak azt az egyet használom. Nem értem mi ebben az újdonság, és azt sem értem, hogy milyen lesz az a 3 dimenziós kijelző?
  • Murdoc #2
    Ha viszont elromlik ez a kis bigyusz, akkor egy hétig nem fogok tudni tv-zni???
  • FirStDeXTeR #1
    ez jó;
    de már látom mikor egy elvadult PDA átveszi az irányítást a cég felett