Berta Sándor

Február 8-a a biztonságos internet napja volt Európában

A Biztonságos Internet Napját idén összesen 27 európai országban tartották meg, és célja az volt, hogy a jövőben minden felhasználó biztonsággal szörfölhessen a világhálón.

Az Európai Unió nemzetei az Insafe Szövetséggel közösen számos városban rendezvényeket tartottak, ahol a világháló biztonságossá tételének fontosságára próbálják felhívni az emberek figyelmét. A szervezők szerint az internetnek főleg a gyerekek és a kiskorúak számára kell biztonságossá válnia. A már nemzetközi összefogássá nőtt program keretében a központi fórumokon kívül számos országban tartottak helyi rendezvényeket, Ausztráliától Ciprusig. Szintén idekapcsolódó hír az is, hogy február 8-án kezdte meg a működését az Európai Unió www.saferinternet.org nevű portálja is.

Azt is remélik, hogy a kormányok olyan speciális internet biztonsági tanfolyamokat tudnak majd a tanároknak, szociális munkásoknak és könyvtárosoknak nyújtani, mellyel ezt a tudatosságot továbbvihetik a gyerekek világába. A program ma már nem csak az internetes tartalmakra terjed ki, hanem a mobiltelefonokon elérhető tartalmakra, a peer-to-peer fájlcserélő hálózatokra, és minden olyan modern kommunikációs formára, ahol a fiatalok törvénytelen tartalmakkal találkozhatnak.

A kezdeményezés keretében az Európai Unió az úgynevezett klicksafe-programon is dolgozik, amelynek az egyik fő célja, hogy több más projektet (például a média területén) összefogjon és tevékenységükről tájékoztassa a lakosságot. A klicksafe ugyan csak most kezdődik, de máris óriási az érdeklődés iránta. A tervek szerint a következő két esztendőben egy hálózatot fognak létrehozni, ahol mindenki megtalálja majd az őt érdeklő területek híreit és ezenkívül kidolgoznak majd egy marketingtervet is. A klicksafe-programot hivatalosan idén áprilisban Düsseldorf városában indítják el és ekkortól lesz elérhető az interneten a klicksafe.de internetcímen található weboldal is.

Az Európai Unió ezenkívül létrehozott egy központi és minden tagországában egy helyi forródrótot is, amelyen bárki bejelentheti, ha káros, elítélhető vagy kifogásolható tartalmú internetes oldalt talál a világhálón. Az akció célja az, hogy minél jobban kiszűrjék azokat a weboldalakat, amelyek veszélyt jelenthetnek a gyerekekre és a fiatalkorúakra. Az évek során 38,3 millió eurót fordítottak a programra, ebből 89 projektet támogattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    A legnagyobb veszélyt az internetes társadalomra és az információs szabadságra az RIAA, BSA és MPA szervezetek jelentik..
    Az új rabszolgatartó-társadalom előfutárai ezek a kasztteremtő multinyaló cégek.
  • FTeR #8
    a biztonságos internetről nekem nem a warez üldözése jut eszembe, a pornó oldalak leszerelésével. hanem a kártevők elleni küzdelem...

    van egyáltalán olyan aminek nincs világnapja az EUban?
  • h4x0r #7
    Olvastad a Kallocain v. az 1984 c. konyveekt? Azokban volt az, hogy a gyerkocoket kikepeztek arra, hogy a szuleiket besugjak, ha valami ideologiaelleneset talalnak... Most is ez keszul? :-)
  • Gyumika #6
    Kicsiben már működik az általános iskolában is"hétfői beszélgetés" a neve.
  • Gurat #5
    Kell egy jó kis besúgóhállózet, hogy mindent felügyeljenek. Mert félnek, hogy valaki megkárosítja őket! Totális ellenőrzést akarnak.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    kb. nullát egy akármilyen skálán is mérve :P
  • [HUN]PAStheLoD #3
    nekem minden nap biztonságos az interneten ...
  • Sityi #2
    A warez vajon mekkora veszélyt jelent a gyerekekre és a fiatalkorúakra? :)))
  • blackeagle #1
    Én eddig is biztonságba voltam , mit kell ezen vacilálni.