Berta Sándor

Egyre több támadás éri a fontos létesítmények weboldalait

A szakemberek idén nyáron figyelték meg először azt a jelenséget, miszerint számos ipari üzem, telekommunikációs vállalat és más fontos cég weboldala vált hackertámadások célpontjává.

Nő a különböző ipari üzemek, erőművek és más állami intézmények weboldalai elleni támadások száma. Idén július és augusztus között az ilyen létesítmények és társaságok weboldalai elleni támadások száma 55 százalékkal emelkedett. Mindez az IBM vállalat Globális Üzleti Biztonsági Index nevű dokumentumából derül ki. A vállalat a dokumentumban 2700 szakember észrevételeit és félmillió, az általa felügyelt rendszer üzemeltetési tapasztalatait foglalta össze.

A Kék Óriás csak az általa felügyelt cégek és fontos üzemek hálózataival szemben 27 százalékkal több támadást regisztrált idén július óta a korábbi esztendők hasonló időszakához képest. Csak tavaly novemberben például 997 internetes támadást jegyeztek fel az IBM szakemberei. A legtöbb támadó a különböző webszerver-szoftverek, mint amilyen például a Microsoft IIS, az Apache, vagy a Netscape iPlanet gyenge pontjait keresi. Miután ezeket a pontokat megtalálták, a "rosszfiúk" célzott és koncentrált támadásokat indítanak a kiszemelt rendszerek ellen.

A legtöbb akcióban a támadók olyan féregvírusokra, illetve azok különböző változataira építették a támadásaikat, mint a Sasser és a Korgo. Ezek a kártevők képesek arra, hogy kihasználják az LSASS-ban - ami a Windows operációs rendszerek egyik biztonsági komponense - lévő biztonsági réseket és hiányosságokat.

Mint azt Stuart McIrvine, az IBM biztonsági stratégiákért felelős igazgatója kijelentette: az időzítésnek óriás szerepe van ebben a harcban. A szakember szerint a hackerek ugyanis napjainkban képesek arra, hogy a frissen nyilvánosságra hozott biztonsági frissítéseket megkerüljék, vagy a saját céljaikra használják fel és 48 órán belül támadást intézzenek a fontos intézmények és üzemek kényes internetes pontjai ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Orgi-CRPD #6
    Szerintem a bunko paraszt kifejezes is mast jelent, mint regen. ,|,,
  • Cat #5
    ma már a különbség csak a te fejedben létezik, rég megszünt a megkülönböztetésük
  • h4x0r #4
    Nem hackerek, hanem crackerek tamadtak. Mikor lehet ezt megtanulni...
  • TheZsenyka #3
    ja, a www.okorsutes.hu oldalt is betámadták nemrég
  • tehen_m #2
    "A Windows-os rendszereket nem lehet hatékonyan biztonságossá, a betörésekkel szemben ellenállóvá tenni; a kódban és a szoftver architektúrájában túl sok lyuk van, körülbelül olyan vállalkozás ez, mintha pohárral akarnánk egy süllyedő hajóból a vizet kimerni."
  • Orgi-CRPD #1
    http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html