Berta Sándor

Saját vírusirtó fejlesztését tervezi a Microsoft

Az alkalmazás elsősorban a Windows XP operációs rendszerhez készül, ám a tervek szerint a szoftver a Windows XP-t felváltó Longhorn operációs rendszer része is lehet majd.

Amint azt Craig Mundie, a Microsoft illetékes szoftverfejlesztési vezetője elmondta, az új termék minden bizonnyal a szoftveróriás által 2003-ban megvásárolt román Gecad nevű vírusirtó-fejlesztő cég megoldásaira fog épülni. A szakember hozzátette: lehetséges, hogy a jövőben a vírusirtó néhány összetevője az operációs rendszerek részét képezi majd. Az új szoftver kifejlesztése ráadásul új piacokat is nyithat a redmondi cég számára és így hosszútávon akár olyan cégek konkurensévé is válhatna, mint a Symantec vagy a McAfee. Kérdéses persze, hogy mindehhez mit szólnának a versenyhelyzeteket felügyelő hatóságok, hiszen a szoftverpiacon betöltött pozíciója miatt a Microsoft könnyen ismét jogosulatlan előnyre tehetne szert versenytársaival szemben.

Az amerikai konszernnek már nem ez az első ilyen jellegű próbálkozása, hiszen, mint ismeretes, idén januárban letölthetővé tett egy kereső alkalmazást, amellyel a felhasználók védekezhetnek a leggyakrabban előforduló reklámprogramok ellen. Ezenkívül a Windows XP számára már elérhető néhány hónapja a 2-es szervizcsomag is, ami a társaság szerint szintén sokat segíthet a számítógép biztonságosabbá tételében. Ezenkívül a vállalat kifejlesztett egy kémprogramok elleni szoftvert is.

Mundie szerint azt még nem döntötték el, hogy az új vírusirtó része lesz a Longhorn operációs rendszernek vagy külön is hozzáférhető lesz. A szakember ugyanakkor úgy vélte, mint a világ bármely más cégének, minden joguk megvan az új piacok meghódítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Janek81 #16
    Gondolom arra alapoznak, hogy vannak már 200-400 sőt 500 gigás vinyók is, lesz helye a vindóznak, tele lehet rakni bármivel. :)

    Jah, és asszem ez egyenlőre csak egy fórum, nem hejesírásóra. :P
  • Ahhoj #15
    Ha vírusírtót akarnak kiadni, tegyék. Csak ne legyen integrált része a rendszernek, de mindenesetre maradéktalanul eltávolítható legyen :)
    (válasz gomb oka meg az, hogy egyelőre plz, nem egyenlőre )
  • Janek81 #14
    Nem sokkal gondolod másképp, csak nem vetted számításba azt a tényt, hogy ez a MS antispy teljesen ingyenes és korlátozásoktól mentes. Szal ebben a kivételes esetben nem pusztán haszonszerzés céljából lobogtatják a MS logot. Bár azt egyenlőre nem tudni, hogy a későbbi, már nem béta stádiumban lévő verzió is ingyenes lesz, vagy sem.
  • pemga #13
    Sehol nem mondtam, h. rossz lenne, vagy bármiféle értékítéletet sugároztam volna. Én azt mondtam, hogy márcsupáncsak a logó miatt megváltozik az emberek hozzáállása, és ezt észre kéne venni. Ugyanis így csomó mindenre feleslegesen adsz ki pénzt (hiszen ugyanazt kapnád, legfeljebb más csomagolásban.) Mondjuk én erőteljesen anti-reklámos vagyok, lehet ezért is keresem a jó minőségű, de nem a top-márkák közül a nekem megfelelőt. (Sőt, odáig is elmegyek, hogy néha gyanúval szemlélem azt a terméket, amit _nagyon_ reklámoznak, mert hát mi okuk lehet arra, hogy kiemelkedően sokat reklámozzanak, anélkül nem tudnák eladni? Nomeg, ne nekem kelljen már kifizetni azt a sok spam-et. De tudom, hogy én nem vagyok normális :) Csak nem kötelező egyféleképpen gondolkozni.). Kicsit off mentem, bocs.
  • Janek81 #12
    Igazad van, sry. Olyat olvastam ki a soraid közül, amit - még ha szándékosan is, de - nem írtál bele.
    Viszont én azt sem tartom katasztrófának, hogy az MS logo a vásárlásra vagy használatra buzdítja a felhasználók egy részét. Én használom ezt a béta antispyt, amióta elérhető, és eddigi tapasztalatom, hogy rendben van a dolog, kárt nem okoz, ha kicsit is ért hozzá az ember, és emellett megfelelően ellátja a feladatát. No de ez off (mert ugye itt most a vírusírtó lenne a téma), csak annyit akarok mondani, hogy nem feltétlenül rossz az, amit MS csinál, és hogy kihasználja a nevét egyes alkalmazások népszerűsítésére.
  • FTeR #11
    azért van mert az M$ logóhoz társúl egy minőség ellenőrzés. Ha nem lenne megfelelő nem adnák ki.
    Ez a különbség egy noName meg egy "márkás" cucc között. Senki nem modja, h a noName rossz v. rosszabb mint a másik, de mégis jobban megbízol a másikban.
  • Dzsini #10
    ugye most se Windows alól vagy?
  • smv #9
    Hát nem tudom, lehet, hogy már beidegződés, de nem lepne meg, ha vírusírtás közbe:

    [Fataly Error] Error code: 2173619872368721 - Ismeretlen az / virus az ismeretlen helyen!
    [Fataly Error] Error code: 2731638123786123 -Rendszerösszeomlás
    [Fataly Error] Error code: 6372112332323232 - Az ismeretlen verziójú ismeretlen operációs rendszer az ismeretlen merevlemezen az ismeretlen hiba miatt not running 237278bdshbdh1273.

    Erre jön majd a
    formac c:\

    Előítélet azért nálam is megvan, de valahogy nem szivesen raknám fel M$ "bugmentességét", hatékonyságát, gyorsaságát, erőforrásbarátságát ismerve a vírusírtójukat...
  • pemga #8
    Félreértesz, a minőségről én semmit nem írtam (kínosan ügyeltem erre :)). Mindössze azt mondtam, hogy már meglevő programo(ka)t matricáznak át, és mindössze azáltal, hogy immár MS-nek hívják, sokkal nagyobb iránta az érdeklődés, esetleg a kereslet. Ez maga a név hatalma. (Ha megfigyeled, akkor jópár játék kerül piacra MS nevén, és abban ténylegesen zéró fejlesztésük van, külsős csapatok csinálják, csak így könnyebb eladni.)
  • Dzsini #7
    hát igen, a média és az olvasásképtelenség ereje.
    MS vírusirtó NINCS. van egy féregeltávolító (amit ez az sg cikk reklámprogram eltávolítónak nevez, a régebbi cikk vírusirtónak - mindkettő alapvetően hülyeség)
    azt pedig, hogy beépített vírusirtó lesz a Longhornban kb 2 hónapja vetették fel először a wired-ék, azóta nagyjából az összes fórumon cáfolták, és most az SG-n megjelenik róla egy cikkecske.

    gratulálok.