SG.hu

Uniós alkotmány SMS-nyelvezetben

[euro.hu] SMS-nyelvezetre alakította át az Európai Unió alkotmánytervezetének kivonatát Franciaország egyik európai parlamenti képviselője.

A szöveges üzenetek rövidítésvilágában kevésbé tájékozott idősebbek kedvéért párhuzamosan francia nyelvre és a mobiltelefonos üzenetküldéskor főként a fiatalabb nemzedék által használt SMS-nyelvezetre "mobilosította" az EU alkotmánytervezetének preambulumát William Abitbol.

Néhány példa amely elsősorban a francia nyelv ismerői számára érzékelteti a vállalkozás jellegét: a "Constitution pour l'Europe" SMS-nyelvezetben "Konstitut1 poor l'?P" lett, a "culture" "Qltur", a "diversité" "10ver6T", a "securité" "6QriT". Azt egyelőre nem tudni, hogy az alkotmány atyja, a 78 esztendős Valéry Giscard d'Estaing (valeri Js1/4 Dst1) mit szólt a teljes változatban is nagy vitát kiváltó dokumentum SMS-verziójához.

Az SMS-nyelvezet lényege az, hogy segítségével több szó tömöríthető egy korlátozott hosszúságú mobiltelefonos szöveges üzenetbe. Bár az új generációs mobiltelefonok által kínált menü egyik opciója szerint a készülék "kitalálja" a leírni kívánt szót, s így a rövidítések elvileg feleslegessé válnak, a fiatalok azonban továbbra is előszeretettel használják az SMS-re kitalált saját rövidítéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shim #2
    ennek mi értelme volt? most már gyorsabban elküldöm az eus alkotmányt a haveroknak?
  • TeszteloPontHu #1
    "Bár az új generációs mobiltelefonok által kínált menü egyik opciója szerint a készülék "kitalálja" a leírni kívánt szót, s így a rövidítések elvileg feleslegessé válnak, a fiatalok azonban továbbra is előszeretettel használják az sms-re kitalált saját rövidítéseket."

    Ettől még nem feleslegesek a rövidítések, hiszen 160 karakter az továbbra is 160 karakter... Hosszabb üzenetet meg szóban olcsóbb elmondani.