Gyurkity Péter

Informatikában az amerikai iskolások is jobbak tanáraiknál

Egy amerikai felmérés szerint az iskolák nem tudják kihasználni a világháló nyújtotta lehetőségeket, annak ellenére, hogy szinte kivétel nélkül rendelkeznek internet-eléréssel.

Az amerikai Oktatási Hivatal által közzétett felmérés sürgeti az intézményeket, hogy a számítógépeket nagyobb mértékben használják a tantermekben, és az internetes foglalkozásokat a tanterv kialakításánál is vegyék figyelembe. A Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évtized alatt az amerikai oktatási intézmények nem kevesebb mint 99 százalékát látták el internet-kapcsolattal, és minden ötödik diákra jut egy számítógép. Az eredmények tudatában a dokumentum kissé fellengzős nevet kapott: "Az amerikai oktatás új aranykora felé: hogyan forradalmasíthatja az internet, a törvénykezés, és a diák napjaink oktatását."

A kétségkívül impozáns eredmények azonban önmagukban nem biztosítják a teljes sikert. A felmérés ugyanis rámutatott, hogy az infrastruktúra kiépítettsége ellenére az iskolák vezetése és a tanárok még mindig nem szoktak hozzá az új kor eszközeihez, és a mai napig nem látták el megfelelő szerepkörrel a számítógépeket. "Az oktatás az egyetlen terület, ahol még mindig vitatják az új technológia létjogosultságát. Számos reform, elegendő számú számítógép megvásárlása, és a hálózatok kiépítése ellenére az iskolák még mindig a hagyományos módszert választják" - jelentette ki Rod Paige oktatási államtitkár.

A diákok nagy része ezért otthon sajátítja el a számítógép kezelését, és tudása sokszor meghaladja a tanárokét. Ezt kiválóan érzékelteti a világhálót használók között végzett felmérés, amely szerint 2000 és 2002 között a 2-5 éves, valamint a 6-8 éves gyerekek között nőtt legnagyobb mértékben az internet-használat. A diákok sok esetben kritizálják tanáraik szakértelmét, és erre minden okuk megvan, hiszen az oktatók felkészültsége az Oktatási Hivatal szerint sem éri el a kívánt szintet. Az új oktatási tervezet keretében ezért a Hivatal nagyobb hangsúlyt fektet a tanárok továbbképzésére, valamint az új, digitális oktatási anyagok és segédeszközök felhasználására.

A tervezet egyben az informatikaoktatási irányelvekkel összhangban sürgeti az iskolákat, hogy az adminisztráció, illetve a pénzügyek terén a jelenleginél nagyobb mértékben támaszkodjanak a számítógépes rendszerre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • várday #37
    Én most általános suliba járok, a helyzet a következő:
    5.o : paint, word
    6.o : számítógép részei, comlogo, képletöltés(ezt úgy kell értelmezni, hogy letöltesz egy képet, majd egyik mappából átrakod a másikba.)
    7.o : word(kicsit átfogóbban), kb. 1-2 hétig HTML, képkicsinyítés
    8.o : excel(2 hónap), powerpoint(3 és fél hónap kb.), és most éppen pascal.

    A vicces csak az, hogy én és egy másik haverom már tudunk weblapot szerkezteni (igen HTML). Erre kaptunk is ötöst, de a comlogora meg a többi köcsögségre folyton kettest meg hármast kapunk, mert már rohadtul undorodunk tőlük. A suliban 50 gép van, legalább mind XP.
  • h4x0r #36
    Ezert van egy szazeves angol Compaq billenytuzetem. Massziv, mint az atom, es nincs semmi a Ctrl es az Alt kozott :-)
  • harcu #35
    Komolyan mondom, aki kitalálta win billentyűt, azt fejbe kellene lőni, csak arra jó, hogy alkalmazás közben nmegnyomjam.
  • Killgore #34
  • Sityi #33
    Ha jól emléxem, tavalyelőtt csináltam meg az ECDL-t, mert kellett valami miatt a papír. Az egy dolog, hogy a tanárnak én magyaráztam, hogy a [win]+[r] a futtatás, a Rendszertulajdonságok a [win]+[pause/break], ne idétlenkedjen a patkánnyal meg a start menüvel, de a vizsgán dobtam egy hátast. A monitorokról húztam tételt, és elfelejtettem azt a sok idejétmúlt (most már) marhaságot, hogy Hercules, CGA, EGA, stb. Helyette megmondtam a vizsgaelnöknek, hogy ez már túlhaladott anyag, én elmondanám, hogy képzelem el most. Engedték, így beszéltem felbontásokról, képfrissítésről, képátmérőről, DVI-ről, CRT-ről, TFT-ről, stb... Letették csöndben a hajunkat az asztalra, és egyetértettek, hogy ezt ma már így kell tanítani...
  • trabant #32
    Kell a strukturált programozás, asm, meg hasonló alap dolgok ismerete is. Legalábbis annak aki érteni is akar a programozáshoz, nem csak klikkelgetni az egérrel, aztán majdcsak lesz belőle valami program. Nem árt ismerni is azt amit programozol, különben fingod nem lesz mit is csinál a programod (igaz a sok visual baromságnál már így is csak tippelget az ember, meg reméli hogy valóban csak azt ami a leírásában szerepel).
  • Killgore #31
    A helyedben én is lefordultam volna :) bírom ezeket a professzor-tanárokat :)
  • harcu #30
    Amúgy pont az informatika az, ahol egy pillanatra sem lehet leállni, mert azonnal lemaradsz, a frissen végzettek többet tudnak az új technikákról, és hirtelen váltani egyik nyelvről a másikra nagyon macera tud lenni. Persze, ha van idő (1-2 hónap), akkor nem gond, de van,hgoy holnaptól bizony új nyelven fogsz fejleszteni, miközben a program leadási határideje a jövő hónap közepe. Ekkor igen fel kell kötni a gatyát. :(
  • harcu #29
    Az a nagy baj, hogy a Visual Basic még ma is igen komolyan használt nyelv a programozásban. Aztán, mikor át kell térni Javara, vagy C++-ra, akkor meg meg vannak lőve, hogy milyen marhaság az, hogy osztály, meg minek vannak a változóknak típusai, stb. Az, hogy SQL, még megy, de a tárolt eljárás írása, az már igen meghaladja a képességeiket.
  • harcu #28
    Na, akkor a saját történetem. 5 évet tanultam egyetemen, mint programtervező matematikus, amit sikeresen el is végeztem. Erre a következő félévben beíratkoztam ugyanazon egyetem közgazdász szakára, ahol is nem kaptam számítástechnikából felmentést. A poén, hogy Dos 6.0 / Win 3.1 / Word 6.0 lett volna a tananyag, akkor, amikor már kint volt a Win98, az Office 97, stb. A tanár úgy indított, hogy nem azért, mert ő írta a könyvet, de az tényleg kivételesen jó lett. Simán összekeverte a 486-ost a Pentiummal. A PCI-t, mint a jövő egyik lehetséges kártyájaként(!!!) írta le, amikor már évek óta dívtak a különböző PCI-os kártyák.

    Az első óra után soha nem is láttak többet. Ja