Berta Sándor

Egyre több egyetemen van online oktatás

Megváltozik az Erasmus Egyetem rotterdami Menedzserképző Iskolájában (RSM) tanuló hallgatók élete. A jövőben a diákoknak ugyanis már nem kell feltétlenül részt venniük az egyetem épületeiben megrendezett órákon, hiszen bevezetik az online előadásokat.

Hollandiában ez az első eset, amikor távoktatásban részesülnek a hallgatók. A webkonferenciák felváltják a hagyományos oktatást és így a jövőben a jelenleginél szélesebb körben lesz elérhető az egyetem tananyaga. A jövőben tehát elvileg bárki jelentkezhet majd az RSM hallgatójának, hiszen be sem kell lépnie az egyetem területére, hanem otthonról, akár a karosszékből is nyomon követheti az órákat.

Magát a rendszert a WebEx nevű, kifejezetten a webkonferencia-szolgáltatásokra szakosodott vállalat készítette el és lehetővé teszi nem csak az online előadások megtartását, hanem a különböző dokumentumok és prezentációk közös megtekintését és feldolgozását is a világháló segítségével. Az online beszélgetések egy telefonos konferenciabeszélgetés funkció segítségével, egymással párhuzamosan zajlanak. A hallgatóknak mindössze egy egyszerű webkamerára és egy telefonvonalra van szükségük ahhoz, hogy figyelemmel kísérhessék számítógépük monitorának képernyőjén az online előadásokat.

Az Erasmus Egyetem Rotterdami Menedzserképző Iskolájában az új tanítási módszertől azt remélik, hogy fokozatosan nő majd a hallgatók létszáma. Ezenkívül fontos, hogy sokat javulhat az oktatók és a diákok közötti párbeszéd is.

Az iskolát egyébként már eddig is az egyik legkorszerűbb európai oktatási intézményként tartották számon, ez a fejlesztés pedig csak tovább öregbíti az RSM hírnevét. Hasonló módszereket alkalmaznak jelenleg a Kölni Egyetemen, a Dublini Egyetemi Kollégiumban és több amerikai egyetemen is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ricsip #4
    Sztem nem kell oda szmájl, nem lenne ez rossz dolog. Najó, ez csak a mesében lesz így.

    Az interaktivitásra meg sztem semmi szükség. Az elöadás anyaga úgy van kiszámolva, h. az állatja le tudja darálni 2 óra alatt. Ha most állandóan közbekérdezgetne az ember fia (megjegyzem jogosan) akkor 1 nap alatt se fejezne be a tisztelt elöadó a mondókáját. Nincs mese, tanulni kell. Ezen az ilyen majomságok se segítenek semmit. Nincs könnyű út, szenvedni kell azért a darab papírért :)
  • TeszteloPontHu #3
    Lemarad a :) a mondatod végéről...
  • Devla #2
    Én jobban örülnék a távvizsgázásnak: levélben megkapom a vizsgakérdéseket, és 8 napon belül válaszolok rá.
  • NEXUS6 #1
    Ez hír?

    Az a hír, hogy magyarországon 3-4 éve még volt ilyen kezdeményezés, mára viszont semmi sem maradt!!!!!!