Berta Sándor

Ausztriában szinte minden iskolában van már internet

Az osztrák oktatási intézmények közel 100 százalékában kapcsolódnak a diákok és a tanárok a világhálóra - közölte Elisabeth Gehrer osztrák oktatási miniszter.

Ausztria - köztudottan - évekkel előttünk jár. Igaz ez a mondás az élet számos területére, így az internet-hozzáférések számának tekintetében is. 2000-ben még csak az iskolák 63 százaléka rendelkezett valamilyen internetes kapcsolattal, de jelenleg már az oktatási intézmények 99,5 százalékában van internet-hozzáférés. Ezzel párhuzamosan az iskolákban lévő szélessávú hozzáférések száma is nőtt: míg 2000-ben még csak 5 százalékot tettek ki a különböző szélessávú internet-elérések száma, addig 2003 végére ez az érték már elérte a 30 százalékot.

Mindez annak köszönhető, hogy az osztrák kormány nem csak meghirdette, de meg is valósította az iskolák internet-hozzáférésekkel való ellátását célzó programját. Ez azt jelenti, hogy 2000 óta Ausztria 35,2 millió eurót költött a nyilvános állami és a magániskolák mindegyikében az információ-technológiai infrastruktúra kiépítésére. Az alig 4 év alatt megvalósított programmal Ausztria mára világviszonylatban is vezetővé vált az iskolai internet-csatlakozások számának a tekintetében.

Természetesen emellett minden oktatási intézmény számítógépeit ellátták megfelelő szoftverekkel is. Az utóbbi azt jelenti, hogy - hazánkhoz hasonlóan - az Austria College and High school agreement nevű megállapodás keretében az osztrákok évente 2,58 millió euró licencdíjat fizetnek a Microsoft részére.

Az elmúlt években - az internetes programmal párhuzamosan - körülbelül 5,35 millió eurót költöttek az osztrákok az állami és a magániskolák információ-technológiai infrastruktúrájának korszerűsítésére. Mindez azt eredményezte, hogy a miniszter elmondása szerint 125 iskolában külön notebookos (!) osztályt is tudtak indítani, ahol a hallgatók a hordozható számítógépeken tanulják a tananyagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    hátaztán , majd az udvaron kapnak , meg nálunk úgyis hamar ellopnál/elzárnák ezeket
  • Cleawer #4
    "Mindez azt eredményezte, hogy a miniszter elmondása szerint 125 iskolában külön notebookos (!) osztályt is tudtak indítani, ahol a hallgatók a hordozható számítógépeken tanulják a tananyagot"


    Ejj mikor mi vizipisztolyjal jártunk iskolába,és jol meg locsoltok a lányokat,na ott több 100 ezres károk keletkeznének ilyen esetben :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    akkor az az 500 milla eurós bünti nem is volt olyan sok :/
  • Cat #2
    magyarország többet fizet, asszem évi 3 milliárdot (12 millió euró), igaz, ebben a felsőoktatás is bennevan
  • Luminas #1
    "Az utóbbi azt jelenti, hogy - hazánkhoz hasonlóan - az Austria College and High school agreement nevű megállapodás keretében az osztrákok évente 2,58 millió euró licencdíjat fizetnek a Microsoft részére."
    Nem sok ez egy kicsit? Mellesleg a Linuxok oktatását is el lehetne kezdeni az iskolában, nem csoda hogy aki windowson tanulta meg a dolgokat, nem pártól át egyik percről a másikra a linuxhoz.