Gyurkity Péter

Ellopták egy vérbank adatbázisát Kaliforniában

Több mint 100 ezer regisztrált adományozó és potenciális donor személyes adatait tulajdonították el azok a tolvajok, akik egy kaliforniai vérbank két számítógépét vitték magukkal.

A Delta Blood Bank levélben értesítette az érintett személyeket, és arra hívta fel figyelmüket, hogy minél előbb tegyenek lépéseket személyes adataik és bankszámlaszámuk illetéktelen felhasználása ellen. "December 10-én egy tolvaj, vagy tolvajok egy csoportja eltulajdonított két számítógépet, amelyeken a véradók regisztrációját végezték egy mobil vérállomáson. Ezen számítógépek tartalmazták az Ön nevét, pontos címét, születési adatait, és társadalombiztosítási számát. Mélységesen sajnáljuk, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhatott" - áll Benjamin Spindler vezérigazgató levelében.

Szakértők szerint az eset újra rávilágított arra, hogy az adatlopás egyre növekvő probléma napjainkban. Bár a tolvajok a személyes, illetve üzleti információkat elsősorban az interneten igyekeznek megszerezni, nem ritka a hagyományos módszer alkalmazása sem, amikor az adatokat tároló számítógépeket lopják el. A Well Fargo például októberben hasonló levélben értesítette ügyfeleit, miután egy év alatt harmadszor tűnt el értékes adatokat tartalmazó számítógép.

A tavaly júliusban érvénybe lépett kaliforniai törvény előírja, hogy a vállalatok kötelesek késedelem nélkül értesíteni az érintett állampolgárokat, amennyiben személyes adataikat eltulajdonítják - a törvény a névre, a jogosítványra, a személyi számra, a bankszámlaszámra, a bankkártyaszámára, valamint azok PIN-kódjára egyaránt vonatkozik.

A Delta új laptopjait egy templom mellett felállított mobil vérállomásról lopták el, ahol véradó napot hirdettek a helyi lakosság számára. John O'Neill, a Delta humán erőforrás igazgatója az újságíróknak elmondta, hogy a lopás ellenére két biztonsági funkció még megakadályozhatja az adatok eltulajdonítását, bár kérdéses, hogy ezek meddig képesek feltartóztatni a tolvajokat, ha azok valóban a személyes adatok megszerzésére törekednek. Az egyik ilyen funkció a Windows beépített jelszavas belépési rendszere, míg a másik egy egyedülálló, több lépésből álló procedúra, amely az adatbázis elindításához szükséges. A szoftvert ugyanis kifejezetten a Delta számára készítette egy független cég, amelyet O'Neill nem kívánt megnevezni. Hozzátette, hogy felülvizsgáljak a számítógépek és egyéb értékes berendezések kezelését, és a jövőben a vérbank nem igényli majd a véradók társadalombiztosítási számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Kézzel írva, iniciálékkal az igazi! Több példányban. :)
  • Praetor #3
    Azért a régi szép időkben kicsit nehezebb volt 100ezer kartont ellopni, vagy lefénymásolni.

    Lefénymásolni milyen kemény meló lenne...
  • WiLDoR #2
    én inkább a 2. verzióra tippelek
  • citkar #1
    ezek a tolvajok vagy nagyon hülyék voltak hogy egy kórházbol lopnak gépet,vagy tudtak vmit