Berta Sándor

Németországból származik a Half-Life 2 kódját ellopó személy

Mint ismeretes, korábban a Sasser féreg írójáról derült ki, hogy valójában egy 18 éves német diák. majd később kiderült, minden bizonnyal ő készítette a Netsky vírust is. A világhírű Spiegel magazin nem is állhatta meg szó nélkül és némi cinizmussal azonnal meg is állapította, hogy "a németek világszinten programoznak."

Alig telt el néhány hét azóta és a németeknek ismét van egy "csodagyerekük". Most hozták ugyanis nyilvánosságra, hogy már júniusban letartóztatták a Half-Life 2 kódját ellopó személyt, aki szintén német. Mint ismeretes, a Half-Life 2 nevű játék forráskódja 2003 októberében bukkant fel az interneten. Az ellopott programkódok egy részét a fejlesztőknek át kell írni, ami által ismét csúszott a sokak által várt játék megjelenése.

A játék mögött álló online közösség azonnal felajánlotta a fejlesztőknek a segítségét, akik meghatódtak ezen. Azóta nem sok mindent lehetett hallani, a Half-Life 2 fejlesztése tovább folyt. Az kiszivárgott, hogy több embert is letartóztattak idén júniusban a hatóságok, ám újabb részletek csak most derültek ki az ügyről.

A hacker utáni hajsza kétfrontos volt. Egymástól függetlenül nyomozott az FBI Kiberbünőzés elleni Akciócsoportja, amely a fejlesztő Valve Software számítógépét vizsgálta meg és próbált nyomokra bukkanni az elkövetőt illetően, valamint az online közösség, amely a maga sajátos módszereivel igyekezett segíteni. Mint Gabe Newell, a Valve vezetője elmondta egy külön e-mail címet állítottak szolgálatba, ahová a segítő elektronikus leveleket várták. Ennek meg is lett a sikere, mert néhány nap alatt több ezer e-mailt kézbesítettek erre a címre.

Így nem csoda, hogy nem telt sok időbe, mire kiderült: a nyomok Németországba vezetnek. S itt meglepő fordulat történt az ügyben. A főgyanúsított ugyanis maga jelentkezett Gabe Newell-nél és beismerte, hogy ő tört be a Valve szerverébe, ám a kódlopást tagadta. Mint Newell mondja, eredetileg egy Seattle-i állásinterjú felajánlásával akarták az Egyesült Államokba csalogatni a férfit, ám végül a német hatóságok letartóztatták a gyanúsítottat.

Ezen kívül a különböző hatóságok számos más országban őrizetbe vették az elkövető tettestársait is. Azonban hiába van meg a kódlopó, a Half-Life 2 megjelenésére a felhasználóknak még legalább idén augusztusig várniuk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #26
    Az igazság odaát van...
  • Gabor_(HSF) #25
    Ez is egy elképzelhető álláspont...sosem tudjuk meg az igazságot...de azon a tényen nem változtat semmi,hogy kamuznak össze-vissza
  • formatuq #24
    es ennek a hirnek a forras?
    kivancsi lennek ra....
  • AtisH #23
    Én inkább azt mondanám, hogy az FBI (meg a hasonló szervezetek) inkább nem mondják meg a -teljes- igazságot, mintsem belemenjenek hazudozásokba, amit később esetleg számon kérhetnek rajtuk.
    Arra nem gondoltál, hogy esetleg az FBI valóban tette a dolgát és a Valve volt aki lehetőséget adott a betöréshez és esetleg a kód hozzáféréséhez? Így tiszta sor, hogy előbb vagy utóbb akad valaki, aki "bemászik" a szerverre és tök mindegy, hogy milyen nemzetiségű, de bűnbak már van.
  • dez #22
    A hatóságoknak meg elsősorban nem az dolguk, hogy mérlegeljék, teljesen igaz-e, amit a feljelentő állít, nekik elő kell állítani a feltételezett tetteseket egy "komoly károkat okozó bűnesetben", a többi a bíróságon dől el. (A lopással gyanúsított személy már most azt állítja, behatolt, de nem lopta el a forráskódot! Persze, hogy be tudja-e bizonyítani az ártatlanságát...)
  • dez #21
    Nem tudom, mi van a háttérben, de az tény, hogy a Valve-nak az ATI a fő szponzora, és utóbbinak kulcsfontosságú érdeke volt az előző generációs kártyáknál, hogy a vevők abban a tudatban vásároljanak, hogy hamarosan kijön az a játék, ami csúcs lesz ATI kártyákon, de jó lassú lesz FX-eken...
  • dez #20
    Számomra is furcsa egy kicsit, hogy miért is kell még egy évet dolgozni egy már elvileg kész programon, csak mert ellopták egy részét... Sok más jéték, program is csúszik egy csomót, lopás nélkül is. Van egy olyan érzésem, ha nem lett volna lopás (vagy behatolási kísérlet), akkor a többszöri 'még-két-hónap' játék jött volna. Ha csak poénból akart behatolni a srác, hát jól megszívta... :)
  • Gabor_(HSF) #19
    Na ja..az FBI meg mindig pont a szavahihetőségéről volt híres,direkt úgy született,aztán meg kilátta ,hogy Németországban kit és miért tartoztattak le, én már gyerek koromban se hittem a mesékben..mára annyitt változott a helyzet,mostmár azt sem hiszem amit kérdeznek
  • Devla #18
    Hogyne, zz FBI hazudik, kockara teszi a szavahihetoseget, hamis bizonyitekokat gyart es nemet allampolgarokat tartoztat le. Gondolkozz mar el picit azon amit leirsz. Legkozelebb a Pápát kerik fel hogy falazzon a Valvenak es majd kijelenti hogy a ceg szekhelyebe belecsapott az isten fasza azert nem keszult meg el?
  • Gabor_(HSF) #17
    Látod itt a baj.. én már azt nem hiszemel ,hogy valaki ténylegesen nyomozott ezügyben..kettönk között egyik alpvető külömbség ,te röktön bedőlsz amit leírnak feketén-fehéren..én pedig ezt is csak egy oda dobott maszlagnak tartok