Berta Sándor

Ausztriában már tesztelik az első elektronikus betegkártyákat

A program célja, hogy végérvényesen a múlté legyenek a hagyományos receptek, ezáltal gyorsabb váljon az ügyintézés az orvosoknál, a kórházakban és a gyógyszertárakban.

Két burgenlandi településen megkezdődött az osztrák E-Card tesztelése. A két kiválasztott faluban, Trausdorfban és Oslipban összesen 2500 lakos kapja meg Milan Kornfeind háziorvostól a kártyákat. Az elmúlt napokban megtörtént az E-Cardok helyszínre szállítása, valamint a kártyaolvasó berendezés felszerelése az orvosi rendelőben. A kártyák érvényessége, mivel kísérleti darabokról van szó, az év végén lejár.

A tervek szerint, amennyiben a kísérlet sikeres lesz, 2005. január elsejétől elsőként a kismartoni (Eisenstadt) és a nezsideri (Neusiedl am See) kerület kereken 80 orvosa alá tartozó betegek vehetik majd kézbe az új, immár elektronikus betegkártyáikat. Végül, amennyiben ez a második tesztfázis is sikerrel zárul, 2005 május végétől egész Ausztriában bevezetik az új rendszert.

Ha minden az elképzelések szerint alakul, úgy 2006 januárjától a hagyományos receptek végképp eltűnnek az osztrák egészségügyi rendszerből. Az első E-Cardok hivatalos átadására szerdán kerül majd sor. Az eseményen részt vesz Maria Rauch-Kallat osztrák egészségügyi és Herbert Haupt szociális miniszter, valamint az Osztrák Orvosi Kamara elnöke, Reiner Brettenthaler és a Szociális Egészségbiztosító Szövetség vezetői, Josef Kandlhofer és Volker Schörghofer is.

Milan Kornfeind nem izgul különösebben. Amint azt az orvos elmondta, korábban, vagyis jó tíz évvel ezelőtt már részt vett egyszer egy hasonló tesztben és akkor is minden tökéletesen működött. Hasonlóképpen optimista Josef Kandlhofer is, aki még idén szeptember végén kijelentette, hogy a program a tervek és az eredeti költségvetés szerint halad.

Mindenesetre az E-Card bevezetése már 1998 óta csúszik. Az Osztrák Nemzeti Tanács eredetileg 1998-ban vezette volna be a rendszert, majd a testület később 2000-re módosította az időpontot. A rendszer kifejlesztése akkorra sem kezdődött meg, így újból elhalasztották a projektet. Végül 2003-ban végül megint nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt a szakemberek szerették volna.

Az E-Card egy többcélú kártya, egyszerre szolgál személyazonosításra és egészségügyi célokra. Ugyan adatokat nem tartalmaz a betegekről, ám később lehetővé teszi majd az információcserét az orvosok, a kórházak és a laboratóriumok között. A kártya hátoldalán pedig megtalálhatók az európai betegbiztosítási rendszer számára fontos adatok. A rendszert felkészítették az elektronikus aláírások és más személyazonosító eljárások későbbi alkalmazására is, így adott esetben az adóhivatalban éppúgy alkalmazható lesz, mint mondjuk egy patikában a gyógyszerek kiváltásakor. Az E-Card ugyanakkor nem lesz ingyenes, évente 10 euróba kerül, amit minden évben novemberben fogja kérni az állampolgároktól az osztrák betegbiztosító, az üzemi, vagy a háziorvos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #5
    Milyen jó is jó is lesz majd a modern privatizált egészségügyben, ha majd senki nem tud visszélni a TB kártyájval és természetesen ellátás nélkül marad, az összes szemét csaló, aki nem tudja kifizetni a havi xxxxx-ezer forintot.
    És majd szépen halnak halomra a szerencsétlen emberek, mert ha nincs rendezve a "chip-kártyáján" a "biztosítása" senki sem fog vele törődni.
  • citkar #4
    az a baj a legtöbb kórházban h kb 1 kiadott forintra,azaz 1ft költségböl az állam átlagban 70 fillért fizet ki
    na és most jön a kérdés miböl a maradék 30 fillér??
    ezt mindenki találja ki maga,mert ezt senki sem akarja kifizetni
  • Cat #3
    A legrosszabb az egészségügy ellátottsága, itt ötből csupán két esetben kapcsolják össze a munkaállomásokat; e kör mutatóit az alacsonyabb PC-számmal jellemezhető járóbeteg-ellátó és szociális intézmények rontják le, a kórházak és az egyéb egészségügyi szervezetekben nagy számítógép-állományhoz magas LAN-penetráció társul
    http://sg.hu/cikk.php?cid=34832
  • agyhalál #2
    Arról nem is beszélve, hogy a régi már eléggé elavult és szerintem a legtöbb esetben megviselt. Egy darab papír, amit legalább behegeszthettek volna valami vastagabb műanyagba.
    Habár látva, hogy kórházakban és szűrőállomásokon is előfordul még, hogy '96, '98 környékén gyártott gépeket használnak, sokakban felmerülhet a kérdés. Vajon az országban mindenhol eléggé felkészült-e erre a rendszerre az egészségügy?
  • SuspiciousC #1
    Ha jól értem ez valami azt a szerepet is betölti mint a TB-kártya? Akkor ilyet itthon is be kellene vezetni, mert az röhej, hogy egyszer adtak egy darab kartonlapot, és azóta a kutya sem nézte hogy mi van azzal és egyáltalán semmi lehetőség leellenőrizni hogy valódi-e a dolog, stb. Kevesebb lenne a visszaélés és még kényelmesebb is lenne.