Berta Sándor

Firefox - túl a tízmillió letöltésen

Továbbra is töretlen a Mozilla Alapítvány internetes böngészőjének a népszerűsége. A Firefoxból a különböző szerverekről alig egy hónap alatt több, mint tízmilliót töltöttek le a felhasználók.

Mindez azt mutatja, hogy egyre több ember elégedetlen az Internet Explorerrel. Az IE helyzete csak tovább romlott, amikor az idén ősszel a redmondi vállalat újabb két tucatnyi biztonsági résről tájékoztatta a közvéleményt. Ez, illetve a Firefox piacra kerülése együttesen oda vezetett, hogy napjainkban már naponta több ezerrel nő az alternatív böngészők és ezen belül is a Mozilla szoftverének a rajongói-használói tábora.

Niels Brinkman, az amszterdami székhelyű OneStat.com piackutató intézet egyik társalapítója szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. Az intézet már novemberben az alternatív böngészők (Firefox 0.1, Firefox 1.0, Mozilla 1.x stb.) térnyeréséről számolt be. Mindezt alátámasztották azok az adatok is, miszerint 5 százalékról rövid időn belül 7,4 százalékra nőtt ezeknek az alkalmazásoknak a piaci részedése. Ebben az időszakban az összes Internet Explorer verzió részedése 5 százalékkal csökkent és így "csak" 88,9 százalék volt.

Gary Schare, a Microsoft termékmenedzsere nem osztja ezeket a véleményeket, szerinte az üzleti felhasználókat ezek a dolgok egyáltalán nem érdeklik. A szakember úgy véli, ezeket a statisztikákat már csak azért sem lehet komolyan venni, mert például nem tartalmazzák a cégek intranetjeinél alkalmazott böngészők adatait.

Bár Gary Schare-nak igaza lehet, mindez akkor sem változtat a tényeken. Már nem csak a felhasználók váltanak egyre többször az Internet Explorerről alternatív böngészőkre, hanem egyre több azoknak a vállalatoknak és intézményeknek a száma is, amelyek hasonló lépés megtételére buzdítják az alkalmazottaikat. A Pennsylvaniai Állami Egyetem Információ-technológiai Hivatala például a múlt héten azt javasolta a hallgatóknak, hogy az Internet Explorer helyett a jövőben használják inkább a Firefoxot vagy az Apple Safari nevű internetes böngészőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #30
    Mármint a www.hup.hu az oldal neve.
  • GulaSoft #29
    Hát én is két hónapja ff-ot használok, és tényleg csak pár olyan oldal van ami nem megy vele, ezeken általában valamilyen java script van.
    A microfosról csak annyit, hogy tegyél fel egy word domentumra két sort, csinálj belőle linket, oszt mentsd el html formátumba. A két sorból, amit egy sima szövegszerkesztővel minden taggel, meg kutya faszával max 20 sorból megcsinálsz a word csinál egy 20-30k-s html-t.
    Na ezek után elmehet a m$ a jó édes anyukájába, a böngészőjével, meg az orba szájba integrált alkalmazásaival.
  • baz538 #28
    Én csak ennyit mondanék (idézet a www.hub.hu-ról): "A vbRAD.com névre hallgató oldal összeállította a 2004-es év legjobb 10 szoftveres innovációját. Az oldalt két tapasztalt Visual Basic programozó készíti.
    Annak ellenére, hogy az ember azt várná, hogy a VB programozók valami Windows programot állítanak az első helyre, nem így lett. Az első helyen a Mozilla alapítvány Firefox böngészője végzett. Emellett megtalálható a listán az OOo 1.1 is.
    Talán lehet benne valami. Ha már a Windows kóderek is ezt mondják...
    A teljes lista itt:
    http://www.vbrad.com/pf.asp?p=source/src_top_10_features_2004.htm"
  • Sil78 #27
    The document contains no data? Az lehet több dologtól is... Első kérdés: használsz-e Peer Guardian-t vagy Panda Antivirus-t? (Ezzel átjöhetnél a Firefox topicba is.)
  • Sil78 #26
    A Firefox a szabványokat követő oldalakat pontosan úgy jeleníti meg, ahogy kell, ezzel eddig nem volt gondom. A kód hibáit sem próbálja meg eltusolni, mint az IE, lehet látni, ha pl nem zártál le véletlenül egy tag-et, vagy valami hasonló súlyosabb hibát vétettél. Persze egy validátoron se árt átfuttatni (mondjuk tesztelésnél én egyébként is szoktam használni a Web Developer eszköztárt, ami egy nagyon hasznos kis kiegészítés Firefoxhoz). Az IE az, ami nem szokott a helyzet magaslatán állni az oldalak megjelenítésénél, főleg a CSS-t használó oldalaknál, hiszen vannak olyan CSS1 elemek is, amiket hibásan jelenít meg (főleg a pozícionálásoknál, pl position: absolute, hogy a position: fixed-ről meg olyanokról, hogy CSS2, CSS3 ne is beszéljünk).
  • Sil78 #25
    Mióta ingyenes az IE? "Csak" a Windows-t kell(ene) megvenni hozzá... Egyébként töltöttem már le IE-t (egy kolléganőmnél a régebbi verzió helyett, amivel már nem ment a vállalati honlap), eltartott pár órácskáig modemmel... mintha olyan 100MB körüli nagyságrendű lett volna a letöltendő mennyiség, ha jól emlékszem. A Firefox meg pl kevesebb mint 5MB, és nagyságrendekkel jobb.
  • strogg #24
    blackeagle nem kevés igazságot mondtál ki.
  • Sil78 #23
    Nem tanúsítvány kell a szabványkövetéshez, a Firefox tudomásom szerint jobb ebben, mint az Opera, bár az is elég szabványkövető.
  • Sil78 #22
    Az még hagyján, hogy az IE meg a klónjai nem követik a szabványokat (bár ez is igen idegesítő, főleg mióta kicsit komolyabb honlapokat szeretnék csinálni, és Firefoxban meg rendes böngészőkben úgy néz ki, ahogy kell, az IE miatt meg egy csomót kell vele még pluszban dolgozni), de elég komoly biztonsági kockázatot is jelentenek, az IE sebezhetőségeit (amiből van jó pár) használja ki egy csomó vírus, és ezzel lehet legkönnyebben összeszedni pl a spyware-eket is (az ActiveX miatt).
  • blackeagle #21
    na remek ,hogy lehet az egyiket törölni ?