SG.hu

Microsoft - Unesco együttműködés az oktatás terén

A Microsoft és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) együttműködési szerződést kötött az info-kommunikációs technológiák elérhetőségének megkönnyítésére a hátrányos helyzetű közösségek számára.

A Párizsban megtartott hivatalos aláírási ünnepséget követően Koicsiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója, valamint Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője tájékoztatta a jelenlévőket a szerződés részleteiről. A szerződés értelmében a két szervezet a világ fejlődő országainak sajátos igényeire koncentráló oktatási és közösségfejlesztési programokat fog indítani.

"Úgy véljük, az info-kommunikációs technológia nagymértékben hozzájárulhat a hátrányos helyzetű közösségek munkavállalási esélyeinek megkönnyítéséhez." - jelentette ki Matsuura. "A világgazdaság vezető cégeivel, köztük a Microsofttal, való együttműködés a fejlődő világban elősegíti a nyitott, tudás alapú társadalom megteremtését, felgyorsítja a társadalmi változásokat, valamint a gazdasági lehetőségek terjedését."


Bill Gates és Koicsiro Matsuura

"Megtiszteltetésnek érezzük, hogy az UNESCO-val közösen részt vehetünk ebben a kezdeményezésben" - nyilatkozta Gates. "Közös célunk, hogy leküzdjük az akadályokat a digitális írástudás és a technológiákhoz való hozzáférés terén, amelyet oktatási és készségfejlesztési programokkal, közösségi hozzáférési lehetőségek biztosításával, illetve a kulturális és nyelvi változatosság megőrzése révén kívánunk elérni. A technológia nélkülözhetetlen erőforrás a mai világban, ám egyenlőre, sajnos, több millió ember számára elérhetetlen. Reméljük, együttműködésünk hozzájárulhat ennek megváltoztatásához."

A szerződés keretében a Microsoft és az UNESCO a következő projektek révén kívánja elősegíteni az info-kommunikációs technológiák széleskörű elterjedését:

  • Info-kommunikációs ismeretek tantervbe való beépítését szolgáló segédanyagok. Az UNESCO a társaság támogatásával olyan oktatási segédanyagokat fog elkészíteni, amelyek segítséget nyújtanak az info-kommunikációs technológiáról szóló tantervek és a tanfolyamok kidolgozásához. Az anyagok elkészítéséhez a vállalat azzal a szakértelemmel járul hozzá, amelyet - többek között - az oktatási célú info-kommunikációs termékek és szolgáltatások kialakítása céljából létrehozott Unlimited Potential (Korlátlan Lehetőségek) kezdeményezés keretében szerzett meg.
  • UNESCO tanulási közösségek. A Microsoft Solutions Sharing Network platformja segítségével az UNESCO több online közösséget is kialakít a nemzetközi és nemzeti szakértők és hatóságok számára, amelyek feladata a különféle anyagok és bevált módszerek terjesztése és átadása, az érdekelt felek mozgósítása, illetve javaslattétel a nevelésügy fontos kérdéseivel kapcsolatos megoldásokra és stratégiákra.
  • A tanárok munkájának támogatása, tudásmegosztás. A UNESCO és a Microsoft megvizsgálja, hogy a cég Innovative Teachers programja, valamint az annak résztvevőit tömörítő online közösség (Innovative Teachers Network) miképpen járulhat hozzá az UNESCO nevelési céljainak megvalósításához.


  • Az info-kommunikációs technológia széleskörű elérése és oktatása tanárok és diákok számára. Az UNESCO és a Microsoft megvizsgálja, hogy a vállalat Partners in Learning (Partner a Tanulásban) kezdeményezése hogyan segítheti a fejlődő országok oktatási rendszerének továbbfejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. Az UNESCO és a Microsoft felkutatja azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik az együttműködést a Partners in Learning program keretében a világ különböző régióiban: Ázsiában, Latin-Amerikában és a karib-tengeri régióban, a Közel-Keleten, Afrikában, Kelet-Európában, illetve Oroszországban és a Független Államok Közösségében. Közösségek fejlesztése és technológiai ellátottságának bővítése
  • Ifjúsági technológiai és oktatóközpontok az észak-afrikai arab államokban. A Microsoft és az UNESCO létrehoz egy szubregionális technológiai központot, amely könnyebb hozzáférést biztosít az észak-afrikai fiatalok számára az info-kommunikációs technológiákhoz és az ehhez kapcsolódó készségfejlesztési lehetőségekhez.
  • Számítógép-felújítás. A közös program elősegíti az asztali számítógépek felújítását és újrahasznosítását, az együttműködés révén ugyanis a fejlődő országok olcsón hozzájuthatnak a számítástechnikai berendezésekhez. A kulturális és nyelvi változatosság megőrzése
  • A helyi nyelv fejlesztése. Az UNESCO és a Microsoft biztosítja a helyi nyelvet és kultúrát megőrző technológiákat.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Mice #2
      valyon melyiküknek van több igazi haja?
    • BlackRose #1
      BG for President! :)
      Na nem akarok flamet indítani, de ekkora diplomáciai hatalommal, azt hiszem símán nyerne. Persze nem hiszem, hogy érdekelné, de ki tudja.