SG.hu

Megjelent a Visual Studio 2005 keretrendszere

A Microsoft bejelentette új, a Visual Studio 2005 modellezési technológiáján alapuló, egyéni vizuális tervezők elkészítésére szolgáló keretrendszerét, amellyel segítséget nyújt ügyfeleinek és partnereinek a Visual Studio 2005 Team System bővítéséhez.

Az objektumorientált programozásról, rendszerekről, nyelvekről és alkalmazásokról (OOPSLA) szóló ACM-konferencián megtartott nyitóbeszédében Rick Rashid, a Microsoft Research alelnöke arról beszélt, hogy az elkövetkező 10 évben milyen változások várhatóak a programozásban és a szoftverfejlesztésben. Bemutatta, hogy miként fogja segíteni az új technológia az ügyfeleket és a partnereket abban, hogy jobban hozzáigazítsák a Visual Studio 2005-öt és a .NET-keretrendszert sajátos üzleti szükségleteikhez. Az új eszköz birtokában a szervezetek szakterület-specifikus (domain-specific) nyelvekkel működő tervezőeszközöket készíthetnek, amelyekkel automatizálhatják a célzott problématerületeken belül ismétlődő feladatokat.

Az új alkalmazás rávilágít arra, hogy milyen nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a globális szolgáltatásintegrátorok, a szolgáltatók és az eszközgyártók a Microsoft Visual Studio termékcsalád új kiegészítésében. A Visual Studio 2005 Team System köré épülő ökoszisztéma változatosságát illusztrálva a Borland Software Corp., a Kinzan Inc., a Nationwide Building Society, a Siemens és a Unisys Corp. bejelentette, hogy az új technológia segítségével terület-specifikus nyelvi tervezőeszközöket fog készíteni saját szakterületének megfelelően.

"A Nationwide Building Society nagy örömére szolgál, hogy együttműködhet a Microsofttal a Visual Studio 2005 Team Systemmel történő szakterület-specifikus fejlesztésben" - jelentette ki Mike Warwick, a Nationwide Building Society fő tervezőmérnöke. "Olyan egyéni szakterület-specifikus nyelvi tervezőeszközöket fejlesztettünk ki a Visual Studio 2005 Team Systemhez, amellyel hatékonyabban kezelhető sajátos üzleti folyamataink szemantikája."

A Microsoft a konferencián kibocsátotta az egyéni szakterület-specifikus nyelvi tervezők elkészítésére szolgáló keretrendszer és eszköz közösségi technológiai előzetesét (Community Technology Preview, CTP). A CTP-vel az ügyfelek és a partnerek tesztelhetik az új eszköz és a korábban a "Whitehorse" kódnéven ismert, a Visual Studio 2005 Team Systemben megjelenő vizuális tervezőtechnológia közös használatát. A módszer rendeltetése, hogy fokozza a .NET-keretrendszerre szolgáltatásorientált alkalmazásokat fejlesztő szervezetek hatékonyságát; ezt a fejlesztési folyamatot egyszerűsítő vizuális tervezőeszközökkel éri el, valamint azzal, hogy a fejlesztők jobban összpontosíthatnak a saját problématerületükre tartozó megoldásokra.

A terület-specifikus nyelvek egy tágabb szoftveripari kezdeményezés részei, amely a Software Factories (Szoftvergyárak) nevet viseli. Bár a szoftvergyárak teljes megvalósítása még évekig váratni fog magára, a vállalat és szoftveripari partnerei a Visual Studio 2005 Team Systemet kiegészítő testre szabható eszközöket, folyamatokat és architektúrákat készíthetnek. Ezek az egyéni kiegészítők (gyűjtőnéven a "szoftvergyárak") leegyszerűsítik a fejlesztési folyamatokat, így a szervezetek a problématerületek sajátos üzleti és technikai aspektusaira összpontosíthatnak.

Napjainkban a fejlesztőcégek általános célú eszközökkel, eseti eljárásokkal és egyéni architektúrákkal építik fel az alkalmazásokat - ez a módszer azonban egyrészt időpazarló, másrészt hibalehetőségeket is rejt magában. A "szoftvergyárak" azzal kecsegtetnek, hogy a fejlesztési életciklus átszabásának köszönhetően gyorsan lehet majd egyéni alkalmazásokat fejleszteni az egyes vertikális és horizontális üzleti területekre. A szoftvergyárak fokozzák a gépies rutinfeladatok automatizáltságát, felszabadítják a fejlesztőket, akik így a szoftverfejlesztés kreatívabb aspektusaira összpontosíthatnak.

"A szoftvergyártás fejlődéséből fakadóan ügyfeleink azt igénylik, hogy gyorsabban és olcsóbban fejlesszünk ki részükre meghatározott típusú, az üzleti szükségleteikhez igazított alkalmazásokat, például az egészségügyi ellátáshoz hasonló vertikális piacokon vagy az ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM) területén" - fejtette ki S. Somasegar, a Microsoft fejlesztői divíziójának alelnöke. "A Microsoft Visual Studio 2005 Team System beépített bővíthetősége és testreszabhatósága, illetve a hozzá kapcsolódó ökoszisztéma közösen egyszerűbb, szoftvergyárakra épülő jövőt vázol fel az alkalmazásfejlesztés számára."

"A Siemens és a Microsoft ugyanúgy a szakterület-specifikus fejlesztésben látja a jövőt. Bízunk benne, hogy jelentős mértékben javítani fogja a szoftverfejlesztés hatékonyságát, hiszen sokkal könnyebb lesz újrafelhasználni a modelleket. Az objektumorientált elemzésre és tervezésre készült létező modellezőeszközök nem nyújtanak hatékony megoldást a szakterületek sajátos üzleti szükségleteire" - vélekedett Reinhold Achatz, a Siemens vállalati technológiai alelnöke. "Úgy véljük, hogy a Visual Studio Team System megkönnyíti a szoftvergyárak megtervezését, testre szabását és specializálását, ami fokozza majd a gyógyászati célú szoftverek gyártásának termelékenységét."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #1
    Visual Studio.NET rulz