Gyurkity Péter

Újabb per indult a Microsoft ellen Kaliforniában

Öt kaliforniai megye és további két város perelte be a Microsoftot, mert véleményük szerint a szoftveróriás visszaélt monopolhelyzetével, és indokolatlanul magas árakat szabott termékeinek.

A vádak között megemlítik, hogy a redmondi cég agresszív üzletpolitikája révén még a kormányzati hivatalok sem élhettek a szabad választás jogával, és a cég taktikája jelentős kiadásokat követelt a Word és Excel programokat használó közalkalmazottak miatt. "Ez a magatartás versenyellenes, agresszív, semmibe nézi a fogyasztók igényeit, és akadályozza azt a fejlődést, amit a szabadabb légkör nyújtana" - jelentette ki Dennis Herrera ügyvéd, aki San Francisco várost képviseli.

Melléjük időközben felsorakozott Los Angeles város és megye, Santa Clara, San Mateo és Contra Costa megye is. Elemzők hozzátették, hogy egy esetleges győzelem dollármilliókat jelentene a kaliforniai kormányzat számára, amely nemrég súlyos kölcsönöket volt kénytelen felvenni a 15 milliárd dolláros költségvetési hiány befoltozására.

A Microsoft képviselői egyelőre nem kapták kézhez a vádiratot, de a cég egyik magas rangú képviselője kijelentette, hogy üzletpolitikájuk ellen semmilyen valós kifogás nem merülhetett fel. "Nagyra értékeljük a szóban forgó városokkal fennálló kapcsolatunkat, éppen ezért mindig is vigyáztunk arra, hogy a kormányzati hivatalok kedvező áron juthassanak hozzá szoftvereinkhez" - jelentette ki Stacy Drake, a szoftveróriás szóvivője.

Egy független szakértőkből álló bizottság még a hónap elején azt javasolta a kaliforniai hivataloknak, hogy fontolják meg a nyílt forráskódú szoftverekre, valamint az IP alapú telefonszolgáltatásra történő átállást, amellyel jelentős összegeket takarítanának meg évről évre. Az ügyben egyelőre nem született döntés, de a bírósági eljárás kimenetele nagyban befolyásolhatja a kaliforniai döntéshozókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #19
    És arról nem is beszélve, amikor egy funkciót több menüpontból is elérhetsz, meg valamit amit régebben egyből elértél szépen eldugnak hátra valami almenüben.

    Tudom, hogy konfigurálható minden rajta, az eszköztárak, a menük, a bill. parancsok, a makrók, meg amit akarsz.

    De:
    1. Ilyenkor történik meg, az hogy felálok odamegyek a munkatársnőm gépéhez és a dukumentum betöltéséhez/mentéséhez is félóráig bóklászom az egeremmel.
    2. Újra installálásnál, ami azért félévente jobb családoknál/munkahelyeken is megesik minden kezdődik előről, konfigurálás, hajtépés stb.

    Én is amolyan szg buzi vagyok, aki fél napokat képes rejtett fájlokban elbogarászni, hogy bizonyos paraméterek átírása után 5%-al gyorsabb legyen a winyóm.
    De azt is látom, hogy a számítógép felhasználók többsége nem ilyen.

    És szerintem 2004-ben teljességgel érthetetlen az, hogy a legelterjedtebb oprendszer olyan, hogy a sima hétköznapi felhasználástól összekócolódik, lelassul, majd fejreáll.
    Egy Manyikának be lehet adni, hogy ez így van rendjén: "mert tuggya Manyika az autót is ki kell porszívózni, meg olajat/fékpofát cserélni benne. Így van ez a számítógéppel is, karban kell tartani!"

    Hát szerintem meg a bitek maguktól nem bugosodnak.
  • Yv@n #18
    Nekem leginkább az tűnt fel eddig ami miatt anyám aki titkárnő hőbörög néha, mégpedig, hogy évről évre átrendezik a menüsort, gondolom ahogy átszervezik, elvileg megpróbálják ésszerűsíteni, de valahogy anyám szemszögéből ez az egész egy zavaró ostobaság...náluk cégesen jó nagy multi révén rendszeresen szépen frissítenek mindent, így ilyenkor 1-2 új verzió megjelenésekor előre tépi a haját, hjogy mit hol fog megtalálni :)
  • NEXUS6 #17
    Rengeteget dolgoztam tökös titkárnőként a főnökömnek egy 386-os gépen win3.1 Office6 alatt. Még így is nagyon keveset tudok erről az irodai programcsomagról és utódjairól. De továbbra is az az érzésem, hogy inkább csak kényelmi funkciókkal bővült. Sok dolog nehezebb a régi verzió alatt, sok olyan funkciót bele raktak az újjabb wördbe, amit régebben csak egy kiadványszerkesztőben volt benne, de mindent összevetve jelentős előre lépést nem érzek.

    Sokáig nem is akartam lecserélni a 6-os word-öt, csak éppen a rajta készült dokumentumok nem voltak kompatibilisek a későbbi word verziókkal és fordítva.

    Ez pl egy egész nagy szopatás volt akkor. Kicsit fel is háborodtam.
  • Yv@n #16
    Ez oké, csak egy példát akartam hozni egy szolgáltatásra, amit esetleg valami más alternatíva nem tud(ooffice is tud már elég sok mindent ahogy néztem, és az én céljaimnak alapvetően megfelel, értsd ki tud nyomni a4-es papírra 72es betűmérrettel elforgatva egy "Ez a ház eladó!"-feliratot...legutóbb legalábbis erre használtam, és ennél méllyebben a jövőben sem kívánok office termékkel foglalkozni ;) ), ezért nem is igazán nevezhető alternatívának :) Ettől még nem állnék neki perelni az MS-t mert nem hiszem hogy az ő hibájuk, hogy a szoftverük olyan extrát biztosít, amit a konkurenseké nem.
  • Yv@n #15
    Nono, ott a fejlesztő dönt elsősorban, megintcsak senki nem köti meg a kezüket, hogy ne multiplatform alkalmazást fejlesszenek, esetleg kliens szerver alapút server min fut az lényegtelen, kliensből meg lehet megintcsak több verziót írni. Egyszerűen win az elterjedtebb, és mivel napjaink átlagfelhasználójának még egy win kezelése is problémát jelent, nem várható el a userektől, hogy ennél kényelmetlenebb rendszert válasszanak. A microsoft a piac igényeit kielégítően viselkedik...a népnek szép és minél egyszerűbb felület kell, amin keresztül elérheti a szarjait, minél kissebb szenvedés árán. Ettől elterjedt a win, és ha egyszer ez az elterjedt ez az elsődleges fejlesztési platform, egyéb felületre pedig idő illetve pénz hiány okából kifolyólag nem hozzák létre a progit. namost ez egy hosszú évekre visszanyúló folyamat, de ezért perelgetni az MS-t hát nekem furcsa.
    Leginkább azt látom hogy ugye nagy, rá lehet húzni (joggal végülis), hogy húú de monopol, úgyhogy gyorsan kicsit be kell perelni, hátha csurran cseppen egy kis pénz.
  • NEXUS6 #14
    Szóval nem hiszem, hogy ez valami előre lépés lenne.
    Ez a minimum egy olyan rendszer esetén, amit mindenki úgy ismer, hogy az egyetlen reális alternatíva irodai alkalmazások számára.

    Szerintem...!
  • NEXUS6 #13
    Hát a programcsomagok már csak ilyenek!;)))

    Ezt azért nem az M$ találta ki. Pl a ott volt a Novell Netware, ami komplett hálózati oprendszer volt amikor még az NT azt se tudta BG agyában hogy megszülessen vagy ne. És természetesen ez alá már akkor készültek olyan progik, amik ugye azt biztosították, hogy eccerre többen is tudjanak egy dokumentumon/kiadványon dolgozni.

    Az első Netware talán meg is van már vagy 25 éves.

    "Viva viva la májkroszoft, viva viva la májkroszoft..."
  • Laci #12
    Nem az officeval van itt a legtöbb baj. Kényszeríteni igazán az oprendszerrel lehet.
  • Yv@n #11
    Ok nincs akkor több autós példa részemről :)

    Arra akartam kilukadni, hogy nekem voltnemrég egy eset mikoris nagyjából 10ezer rohadt etikett-et kellett kinyomtatnom itt melóban leltár miatt...ha nincs az office azon összeintegráltsága a prog csomagok között(ide oda importáltam word excel meg access között, lehet lehetett volna egyszerűbben is), ami van, akkor ezt vihetem fel kézzel(más kérdés hogy akkor inkább írtam volna valami scriptet ami megoldja), így pár kattintásból megvolt...nekem erre spec 1szer volt eddig szükségem az életemben, de lehet másnál nem így van, viszont jól esett ez a funkció. Ha valaki ehhez hasonló többlet dolgok miatt használja, az megveszi, de ne magyarázzon, hogy rá van kényszerítve...fejlesztethet is saját célszoftvert ami az igényeinek megfelel.
  • NEXUS6 #10
    Igy is van! Ebből is látszik semmi értelme keverni a szezont a fazonnal, az IT ipart az autóiparral és ezért sántít minden autós példa!