SG.hu

Bővül az SQL Server 2000 és az SQL Server 2005

A Professional Association for SQL Server (PASS) Orlandóban megrendezett 2004. évi közösségi csúcstalálkozóján a Microsoft bejelentette teljes körű adatkezelő platformjának kibővítését, és bemutatta az SQL Server 2000 valamint az SQL Server 2005 új "üzleti intelligencia" (Business Intelligence, BI) funkcióit.

Bill Baker, a Microsoft SQL Server BI részlegének igazgatója közölte, hogy új Microsoft SQL Server jelentéskészítő csomagokat tesznek elérhetővé az Exchange Serverhez és a Business Solutions CRM megoldásokhoz. A letölthető jelentéskészítő csomagok a gyakran használt SQL Server Reporting Services jelentések sablonjait tartalmazzák, amelyeket a felhasználók egyszerűen módosíthatnak saját szükségleteiknek megfelelően. Baker azt is megerősítette, hogy az SQL Server 2005 3. bétaváltozatának része lesz a Reporting Services Report Builder nevű önkiszolgáló eseti jelentéskészítő eszköz is, amely az ActiveViews nevű cégtől megvásárolt technológián alapul.

Az SQL Server 2005 3. bétaverziója továbbfejlesztett változatban tartalmazza az SQL Server Integration Services szolgáltatást (korább nevén Data Transformation Services, DTS), amely robusztusabb és rugalmasabb funkciókat nyújt, lehetővé téve a bármely forrásból származó adatok integrálását. Az új beépített BI szolgáltatásoknak köszönhetően az SQL Server felhasználói jobb áttekintést szerezhetnek üzletmenetükről, ami javítja a beruházás megtérülését, fokozza az egész szervezet hatékonyságát.

Januári kibocsátása óta több mint 100 000 felhasználó töltötte le az SQL Server Reporting Servicest. A felhasználóktól kapott visszajelzések alapján mostanra elkészültek az SQL Server Reporting Servicesen alapuló, az Exchange Serverhez és a CRM 1.2-es változatához használható SQL Server Report Pack jelentéskészítő csomagok, amelyek októbertől kezdve ingyenesen letölthetők. A jelentéskészítő csomagok gyakran használt jelentések sablonjait tartalmazzák, amelyeket a felhasználók egyszerűen átalakíthatnak saját jelentéskészítési szükségleteiknek megfelelően. Az Exchange Server jelentéskészítési sablonjai segítségével kimutatható például, hogy ki szokta a legnagyobb e-maileket küldeni, hogy mekkora méretűek a felhasználói mappák, a kimenő e-mailekben megkereshetők bizonyos kulcsszavak, és olyan jelentés készíthető, amely tartalmazza az ilyen e-maileket. A CRM megoldásához készült egyik jelentéssablonnal lista generálható azokról az ügyfelekről és részletes adataikról, akikkel várhatóan üzletkötésre kerül sor. Hamarosan további alkalmazásokhoz is készülnek majd jelentéskészítő csomagok.

Az SQL Server Reporting Services kedvező fogadtatására való tekintettel a Microsoft Operations Manager (MOM) legújabb verziója is tartalmazza az SQL Server Reporting Servicest, a CRM és a Visual Studio esetében pedig a következő változat egészül ki a népszerű szolgáltatással. A Visual Studio 2005-ben ezen kívül beágyazható jelentéskészítési vezérlők is megjelennek, amelyek segítségével a felhasználók és a partnerek sokkal könnyebben készíthetnek az SQL Server Reporting Servicesre épülő alkalmazásokat.

Számos továbbfejlesztésre került sor az SQL Server 2005 második béta változatában szereplő integrációs, elemző és jelentéskészítő eszközök területén. Az SQL Server 2005 következő bétaváltozatába a vállalat beépíti a közelmúltban megvásárolt ActiveViews technológiát is, Reporting Services Report Builder néven. A végfelhasználóknak szánt önkiszolgáló eseti jelentéskészítő teljesen új kezelőfelületet kapott, ám megjelenése ennek ellenére sem lóg ki a Microsoft programok sorából. A Report Builder segítségével az SQL Server Reporting Services részét alkotó szemantikai üzleti rétegből is készíthetők jelentések, tehát a végfelhasználó nem kénytelen szembesülni az adatbázis bonyolult alacsonyabb szintű sémájával.

A PASS 2003 rendezvényen bejelentették, hogy az SQL Server Integration Services része lesz az SQL Server 2005-nek. A szolgáltatás fő szerepe, hogy megkönnyítse az adatok mozgatását, egyúttal fokozza a rendszer skálázhatóságát. Az SQL Server új lehetőségei közé tartozik továbbá, hogy webszolgáltatásból és XML adatforrásból is kinyerhetők az adatok, nincs tartós adattárra korlátozva a szolgáltatás működése. Ezen kívül az adatoknak az adatfolyamban való haladása közben is mód nyílik a szövegbányászatra, a jelentéskészítésre, nem is szólva a szokványos átalakítási és betöltési lehetőségekről.

Az SQL Server 2000 Analysis Services vezető helyre tett szert az OLAP területén belül, mivel ez az első olyan szolgáltatás, amely egyetlen integrált megoldásban egyesíti a relációs, multidimenzionális vagy hibrid OLAP funkciókat. Az SQL Server 2005 ennél is tovább megy: proaktív gyorsítótárazásával valós idejű környezetet biztosít, és még inkább megkönnyíti az ügyfelek számára a fejlesztési folyamatot, mivel nem kell az architektúra szintjén választaniuk a fenti OLAP-sémák közül. Ehelyett a felhasználóknak elég egyszer kiválasztaniuk az adatforrás jellemzőit, a gyorsítótár pedig automatikusan megoldást nyújt az ezt követő üzleti kérdésekre. Az SQL Server Analysis Services következő verziója sokoldalúbb attribútumelemzésre is módot ad, lehetővé teszi KPI-k (Fő teljesítménymutatók, Key Performance Indicator) elkészítését az adatbázismotoron belül, valamint öt új algoritmussal egészíti ki a bővíthető adatbányászati megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!