Franczy

Újabb számítógépes kémkedési technika

Angol kutatók szerint a számítógépekre csatlakoztatott monitorok által megjelenített adatok akkor is ellophatók, ha a kémkedőknek nincs közvetlen rálátásuk a kiszemelt monitorra, illetve amennyiben az adott monitor csak némi gyenge fényt bocsát ki magából. A kutatók ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a kémek a megfelelő technikai felszerelés birtokában ma akár úgy is megszerezhetik egy iroda számítógépes monitorán megjelenő információkat, hogy egy másik épületben tartózkodnak és nincs rálátásuk a kiszemelt eszközre.

A Cambridge Egyetemen dolgozó Markus Kuhn társaival a közelmúltban kísérleteket végzett egy rendkívül érzékeny fényérzékelővel, egy úgynevezett fotoelektromos sokszorozóval, mely képes volt arra, hogy egy monitor képét akár egy falról visszaverődve is érzékelje, és kinyerje belőle a szükséges információkat. Utóbbi feladat végrehajtásához a kutatók egy speciális számítógépes algoritmust használtak, mely a monitor elektronsugara sebességének birtokában könnyedén elvégezte a rábízott feladatot. Kuhn professzor elmondta, hogy ezzel a módszerrel nemcsak egy adott szobán belül lehet adatokat lopni, hanem egy megfelelő optikai rendszer birtokában akár az is megoldható, hogy a kémek egy másik épületben található monitorról lopjanak információkat. A professzor hozzátette, hogy ezt csak akkor lehet kivitelezni, amennyiben kint sötétség van.

A kutatók egy speciális szoftvert használtak szűrőként, mely szűrő a különböző frekvenciájú fények szelektálása révén csak a kutatókat érdeklő frekvenciájú fényeket engedte át. A rendszer működését a belső fényforrások, illetve a szobában található objektumok egyáltalán nem zavarták. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki teljes biztonságban akarja tudni adatait, az katódsugárcsöves monitor helyett vásároljon inkább LCD monitort, ugyanis ezen kijelzők esetében a felvázolt technikát lehetetlen használni. Az persze már más kérdés, hogy egy másik kutatói csoport nemrégiben arról számolt be, hogy a számítógépekben található eszközök által kisugárzott rádióhullámokból is megtudható, hogy a számítógépekre csatlakoztatott monitorokon milyen információk láthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #15
    Nem ezért, de csillagozzák. :)
  • Jgilbert #12
    Ez nagyon régi ügy, nemrég árvereztek el egy Apple II-t ami rádióhullámok vagy elektromágneses (nem tudom pontosan) kiszürődése ellen volt totál leárnyékolva és az EFBIÁJ használatában állt. :)
  • AtisH #11
    Lehet, hogy ideális laborkörülmények között működik, de kétlem, hogy a gyakorlatban megállná a helyét. Fóleg, ha egy nagy melák kitakarja a kép 80%-át.
  • Veriel #10
    Ja, ez elég régi hír, és semmi különleges nincs benne.
  • RpPRO #6
    Nemsokara az eger gorgetesenek sebessegebol es a gombok kattingatasabol is osszerakjak az infot es siman le lehet nyulni az adatokat :))