Gyurkity Péter

A Google alkalmazkodik a kínai cenzúrához

Az internetes keresőjéről ismert cég nemrég indította el híroldalát Kínában, amely alkalmazkodik az ázsiai ország cenzúrájához, és a találatok között nem mutatja a blokkolt weboldalakról származó információkat.

A korlátozást a Dynamic Internet Technology kutatócég szakemberei fedezték fel, miután a tesztek során bebizonyosodott, hogy a kínai hálózatra csatalakozott számítógépeken a Google oldala is megszűri a találatokat, míg az Egyesült Államokban indított hasonló lekérdezések jóval több eredményt tartalmaznak. "A kérdés rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen a kínai embereknek tudniuk kell, hogy léteznek a kormányzat álláspontjától eltérő nézetek is, és hogy a kormány egyes információkat tudatosan eltitkol saját állampolgárai elől. Egyáltalán nem meglepő, hogy a felhasználók elvárják a cégtől, hogy ne tegyen különbséget a kínai és amerikai felhasználók között" - jelentette ki Bill Xia, a Dynamic vezérigazgatója.

Xia véleménye szerint a Google piszkos megállapodást kötött a kínai kormányzattal, és a nagyobb profit reményében feladta az információ szabad áramlásáról vallott nézeteit. Emlékeztetett arra, hogy az ázsiai ország két évvel ezelőtt élesen szembefordult a céggel, és ideiglenesen letiltotta a keresőoldal elérését, de a közvélemény nyomásának engedve végül feloldotta a korlátozást.

A Google szóvivője elismerte, hogy a kínai nyelvű hírszolgáltatás kizárja a kormány által blokkolt weboldalakat, de hozzátette, hogy véleményük szerint a korlátozás nem akadályozza meg a vállalatot abban, hogy tovább bővítse, és tökéletesítse a keresőmotort. Hangsúlyozta, hogy a központilag letiltott weboldalakat akkor sem lehetne elérni, ha a híroldal megjelenítené a letiltott oldalakra mutató hivatkozásokat.

"Több alternatíva is felmerült a szolgáltatással kapcsolatban, de ez bizonyult a legjobb megoldásnak kínai felhasználóink számára" - jelentette ki Debbie Frost, a Google szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fapapi #11
    Persze majd neked egy atlag felhasznalo proxi szervert fog keresgetni ugyanmar ahoz is hulye hogy a googlen keressen bar ehez nem kell kinainak lenni SAJNOS egyre jobban üzletiesedik az internet tiltva vagy ittis ottis ez ennyi ez annyi ba kerul meg olvastam valahol hogy az INTERNETET a szabad informacio aramlasert talaltak ki hogy is hivjam maskepp szabad elektronikus sajto ? a kinaiak szerintem csak azt akarjak elkerulni ne hogy okosodjon az a szegeny nep es valahol ez nagyon saerto 1 reszt a szabad info aramlast masreszt ha ott laknek engem is sertenenek
  • Csabi #10
    Gondolom a google azert alkalmazkodik a kinai cenzurahoz, mert nem akarnak ok is tiltolistara kerulni. Valoszinuleg nincs valasztasuk.
  • andr #9
    Rossz lehet ott lakni, nem szimpatikusak a módszereik...
    Egyébként szerintem normális dolog az, hogyha egy ország törvényeihez igazodik egy cég, ha abban az országban tevékenykedni akar. Vagy tévedek?
  • cSuwwi #8
    és hogy szűrik a netet?
    nem elég egy külföldi proxy?
  • SuD #7
    vannak az életben sokkal fontosabb dolgok is mint h azzal b@sszuk el az időt h sokak érdeklődési körét megsemmisítsük
  • SuD #6
    sztem pedig ami kínában zajlik az egyszerűen siralmas... betiltják a pornót.. jó ez nézőpont kérdése, de istenem mégicsak 2004ben élünk és szabadság van (elvileg:) és röhejesnek tartom, h amit megtehetsz európában vagy amerikában azt ne tehesd meg kínában... most az ien kis jelentéktelen dolgokról beszélek
    az meg h a gyerekeket akarják megvédeni meg azér baromság, mer a gyerek akkor nézi ha érdekli >vagyis ha tudja miről van szó akkor pedig ez egy természetes dolog és nem kell eltiltani tőle
    sztem totál hülyék ezek a kínaiak
  • Improve #5
    Egyetértek, szerintem is kitalálnák hogy nem a google-nél van a hiba. Egyébként meg az lenne a legjobb ha tényleg jeleznék a találat mellett hogy a kínai kormány tiltotta le, azért nem megy.

    Volt valamikor hogy a KazaaLite-ra adott találatok közül tiltatott le néhányat a SharmanNetworks, de az oldal alján ott volt a link a beadványra, amiben benne voltak a letiltani kívánt linkek. Ergo tudni lehetett hogy mi hiányzik. Így is meg lehetne oldani nem? Csakhát nyalják a kínaiak seggét a pénz reményében. Szemét egy cég ...
  • NEXUS6 #4
    Ezér' mondom, hogy a cég szempontjából, meg a kínai elvtársak szempontjából kúl ez a megoldás.

    Tudtommal a homo neticus elég kíváncsi típus, szal minekután 4X nem tudnék megnyitni valamit, akkor szépen utána néznék, hogy mi történt.
    Egy olyan országban ahol 60 éve műxik a szocilusta cenzúra az embereknek azér elég hamar leesik.

    Szerintem.
  • Cat #3
    de képzeld el hogy beüt a ficko valamit, kidob 450 találatot, és abból az első 50et meg se tudja nézni, mert a kinai nagy tüzfal tiltja
    mit gondolnál? anyáznád a googlet hogy milyen szar kereső
    szvsz ezt akarják elkerülni
  • [HUN]PAStheLoD #2
    komcsik .. viccesek .. de sajnos annyian vannak hogy a legtöbb elemző/politológus ..etc nem nevet ... kína több acélt vesz mint eddig bárki .. mindet beszippant .. csak ne tankot gyártson belőle :P