Berta Sándor

Megkezdődött a Google részvényeinek árusítása

Könnyen lehet, hogy a cég tőzsdén való megjelenése közel sem lesz annyira sima ügy, mint amire sokan számítottak. Ennek elsősorban az az oka, hogy a vállalat ellen vizsgálatot kezdeményezett a SEC, vagyis az amerikai tőzsdefelügyelet.

S hogy miért teszi ezt a szervezet? Nos, amiatt, mert a Google vezetői egy interjúval megsértették a részvények tőzsdére való bevezetése előtti úgynevezett csendkötelezettséget. A Google vezetői azzal sértették meg ezt a rendeletet, hogy abban az időszakban amelyben hivatalosan nem nyilatkozhattak volna, megjelent egy velük készült interjú a Playboy magazinban. A Google két alapítója, Larry Page és Sergej Brin akkor követtek el hibát, amikor - mielőtt benyújtották volna a hivatalos iratokat a hatóságokhoz a tőzsdére kerülésük kapcsán - válaszoltak a nyuszis magazin kérdéseire.


A Playboyban lévő interjú 3.3 milliárd dolláros kibácsátást sodort veszélybe

Az interjúban - többek között - olyan kérdésekre tért ki a cég két vezetője, mint, hogy milyen hatása lehet a tőzsdén való megjelenésüknek és az ottani szereplésnek a vállalat felépítésére, valamint milyen piaci esélyei lehetnek a Google e-mail szolgáltatásának, a Gmail-nek. A probléma az, hogy a tőzsdefelügyelet nagyon komolyan veszi a csendkötelezettség betartását, ami annyit jelent, hogy a tőzsdére kerülés előtt egy meghatározott időszakban az adott cég nem adhat interjúkat és nem szerepelhet az írott és az elektronikus sajtóban.

Idén májusban például a Salesforce.com internetes cég a szabály megsértése miatt egy hónappal volt kénytelen elhalasztani részvényei tőzsdei bevezetését, mivel a vállalat vezérigazgatója, Marc Benioff interjút adott a New York Times-nak. Nem biztos tehát, hogy megéri kockáztatni egy interjú miatt a részvények bevezetésének elhalasztását.

A Google mintegy 25,7 millió darab részvényének elárverezése egyébként ma helyi idő szerint reggel 9, közép-európai idő szerint délután 15 órakor kezdődött meg, a végső részvényárakról azonban csak egy hét múlva születik döntés. A Google mindenesetre egy 108 és 135 dollár közötti részvényárat tartana elfogadhatónak. Az aukción egyébként - amelyre az interneten kerül sor - csak azok a befektetők vehetnek részt, akik előtte regisztrálták magukat. Azt, hogy hány regisztrációra került sor a Google nem közölte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mo.Organ #6
    2006-ot írunk és a Google dollárd milliárdokat ér. A faszért nem vettem részvényt
  • Mo.Organ #5
    2006-ot írunk és a Google dollárd milliárdokat ér. A faszért nem vettem részvényt
  • Mo.Organ #4
    2006-ot írunk és a Google dollárd milliárdokat ér. A faszért nem vettem részvényt
  • Yfel #3
    Es mekkorat fog bukni aki $135-t kolt reszvenyenkent... szerintem a Google reszvenyarfolyama az elso ket hetben le fog esni a normalis 20-25$ koruli ertekre.

    Y
  • Bucser #2
    Mivel 3,3 milliárdnyi részvényt dobnak piacra valószínűleg kisbefektetőkkel nem foglalkoznak.. Szerintem a vásárlás minimum határa 1 milla körül van... Vagy pedig csak bejegyzett befektetési cégek regelhettek...
  • Punker #1
    milyen reg-kell? pár részvényt lehet még én is vennék.