Berta Sándor

Véget érhet a 23 éve tartó Apple kontra Apple vita

A Steve Jobs vezette számítástechnikai cég, az Apple Computers és a Beatles kiadói jogait birtokló Apple Corps lemezkiadó között immár 23 éve tart a vita az Apple márkanév használatáról.

Végéhez közeledik az Apple Computers és az Apple Corps közötti majd negyed évszázadon át tartó perlekedés. Az ügyben az utolsó érdemi döntés közel 13 éve, 1991-ben született. Akkor a meglehetősen kacifántos ügyben eljáró bíróság kimondta, hogy az Apple Corps használhatja az Apple márkanevet, míg Steve Jobs-nak és cégének a testület megtiltotta, hogy a márkanevet bármilyen zenei tevékenységgel kapcsolatosan alkalmazza. 1991-ben Steve Jobs-nak és a vállalatának 30 millió dollárt kellett fizetnie az Apple Corps-nak.

Az ügy előzményei az 1980-as évek elejére nyúlnak vissza, mivel még 1981-benaz Apple Computers még vállalta, hogy az Apple márkanevet nem használja zenei tevékenységgel kapcsolatban. A megállapodás ugyanakkor lehetővé tette, hogy a cég a márkanevet a számítástechnikai piacon szabadon alkalmazhassa. A botrány akkor pattant ki, amikor 1989-ben kiderült, hogy az Apple Computers a márkanevet felhasználta a számítógépeken való zenerögzítés és zeneterjesztés népszerűsítésére. Az 1991-es megállapodás leszögezte, hogy az Apple Computers az Apple márkanevet csak a számítógépekkel, az adatátviteli és a telekommunikációs készülékekkel kapcsolatban használhatja fel.

Mint ismeretes, az Apple Computers 2003 áprilisában az Egyesült Államokban elindította iTunes nevű online zeneletöltési szolgáltatását, ami idén nyártól már egyes európai országokban is elérhetővé vált. Azonban az iTunes bevezetése ismét oda vezetett, hogy kiújult a régi vita a felek között. Kérdés, hogy az ügy meddig fog még húzódni és milyen véget ér majd? A legjobb megoldás a problémára kétségtelenül egy peren kívüli megegyezés lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #7
    Ha nem lemezkiadó az egyik hanem mondjuk Almalé kereskedő, és híres, mert mittomén akkor is pereskedés lenne, ha Steve Jobbs gyümölcslevet árulna. Valóban sok baj van a zenekiadókkal, de nem kell mindent rájuk fogni ;)
  • mad mind #6
    Már mér ne lehetne. A Beatles dalok jogai Michael Jackson tulajdonában vannak. Szóval pénzt csak ő keres vele.
  • rolika #5
    jó ez a cikk...
  • papabear #4
    Ne csodálkozzatok. Itt egy lemezkiadó az egyik fél.
    És ti hallottatok már olyan kiadóról, ami nem lenne pofátlanul pénzéhes?
  • asdasdasd #3
    A Beatles kiadoja nem lehet olyan csoro...
    Egyebkent kb feleve volt ugyanitt egy cikk arrol, hogy a kiado mar varja, hogy az Apple tejeljen neki az ITunes miatt.
    Hogy ezt most miert szedtek ujra elo, annak csak Berta Sandor a megmondhatoja, mivel semmi nem valtozott.
  • Macc #2
    :))) ja, az a hir, hogy nincs hir:) Amugy a kis kiado Apple befoghatna a pofajat... kapott 30 milla zsebpenzt. Biztos megint szarban vannak, es kene egy kis le.
  • dez #1
    Aha, akár véget is érhet.. majd.. valamikor.. vagy.. esetleg nem.. Majd a köv. pár évtizedben lesz is valami.. esetleg.. de nem biztos.. majd meglátjuk..

    Pontos dátumot nem is kellett volna írni a cikkhez. Olyan kis időtálló hír.