Berta Sándor

Eminem beperelte az Apple-t

Ismét hallatott magáról napjaink zenei világának egyik fenegyereke. Az amerikai lapok egymás után számolnak be arról az ügyről, amelynek tárgya, hogy az énekes pert indított az Apple ellen.

A perre azután kerülhetett sor, hogy egy amerikai szövetségi bíró helyt adott a rapsztár beadványának. Eminem azért akar elégtételt venni a cégen, mert a vállalat nem kérte hozzájárulását ahhoz, hogy felhasználhassa egyik dalát reklámjában, ezzel pedig a rapsztár szerint megsértették szerzői jogait. Az Apple 2003-ban egy reklámkampány során az iPodot és az iTunest együtt kezdte el reklámozni. A reklámokban egy tízéves kisfiú Eminem 8 mérföld című filmjének a főcímzenéjét énekelte. Az Eminem által énekelt, eredeti zeneszám ugyanakkor a reklámokban nem volt hallható.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Apple - még a reklámkampány elindítása előtt - megpróbálta megszerezni az énekes beleegyezését ahhoz, hogy hozzájáruljon a szám közléséhez, ám erre a rapsztár nem volt hajlandó. A vállalat pedig nem könyörgött, hanem 2003 júliusában elindította a reklámkampányát.

Érdekesség egyébként még az is, hogy a most benyújtott kereset nem csak a céget támadja, hanem a reklámok elkészítéséért és a reklámokkal kapcsolatos minden ügy elintézéséért felelős ügynökséget is. Sőt, Eminemék még az MTV zenei televíziós csatornát is be akarják perelni, mivel a csatorna is leadta az ominózus reklámot.

Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a rapsztár képes volt egy esztendőn át várni a per megkezdésével és nem azonnal, a reklámkampány során vagy közvetlenül az után fordult a bírósághoz. Persze, ha rosszmájúak akarnánk lenni, azt is mondhatnánk: megvárta míg az Apple-nek elég pénze folyik be az iPod eladásaiból és az iTunes is sikeres lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #57
    Fúúúj. :-D
  • Fido4life #56
    Nekem van két eredeti Dopeman cd-m! :D
  • Fido4life #55
    Ill. volt, vagyis lehet, csak a mai napokban nincs a helyzet magaslatán..
  • Fido4life #54
    Eminem, a ma létező legtehetségesebb rapper...
  • Tetsuo #53
    Azért, az absztarakt hip-hopot imádom: pl Shadow, Krush, Vadim..
    R&Bből pedig, sőt a világon a legjobb 10 albumban van a Lauryn Hill - The Miseducation of L. H.
    Bár a 2. albumot nem hallottam- a Baelga 1st albuma magasan a legjobb hip-hop v mifene itthoni alkotás. Ami nem nagy kunszt.
    Csak azt nem értem hogy ilyen Dópmen meg Gangszta hogy élnek meg, ki az a hülye aki +veszi a lemezüket? És a kinti piacokon is miért nem a jó, minőségi zenét keresik az emberek? Az MTVn miért nem világhíres hegedűművészek adnak Unplugd koncerteket?
    /Tudom, ne kérdezzek ilyeneket..
  • Kensin #52
    Jé, nekem van iTunes-om, ingyen letöltöttem az Apple oldaláról :)
  • bandia #50
    Egy az egyben egyetértek:) Balfa*ok...
  • Tetsuo #46
    A cikkhez is szólnék:
    M&Mnek biztos hogy komoly ügyvédek tanácsolták ezt a lépést, vagyis nyert ügye van. S részben igaza is.
  • Tetsuo #45
    Régebben szerettem a hip-hopot, R&Bt stb, de a mai hip-hopot pont az ilyen nagyarcú kancsók miatt nem hallgatom.
    Ma a hip-hop arról szól h a gettóból jöttünk, de csak mi és anyukánk kurva volt, éheztünk, de ma dollárral fürdök és kokó van dögivel, 100 nőm van, Yeah!
    A háttérben 20 feka 'Pamela Anderson' nyalja az énekes bicepszét aki azért kér forgatási szünetet mer nembírja a nyaklánc súlyát és megigazítsa a zoknival kitömött alsógatyáját..
    :) Az R&B ennek a szolídabb változata, ugyanaz a ritmusképlete, primitív dallama minden slágernek.

    Hozzá kell tenni az egész pop-zene már régen nem zene.
  • SwITcHMaN #40
    Szép az a dagadt ember ott mögötte :)