Spencer

Az Intel hetente 1 millió 0,09 mikronos processzort gyárt

Az Intel munkatársai hivatalos formában bejelentették, hogy a vállalat április végén eljutott arra a szintre, hogy hetente már 1 millió darab 0,09 mikronos csíkszélességű processzort tud legyártani.

A bejelentés kapcsán szó esett arról, hogy mindez összhangban áll az Intel korábbi terveivel, miszerint a 0,09 mikronos eljárások segítségével készülő mikrochipek gyártását mihamarabb fel kell futtatni. Mint ismeretes, az Intel eredetileg azt tervezte, hogy első 0,09 mikronos csíkszélességű terméke, a Prescott magos Pentium 4 processzor már 2003 második negyedévében meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban, azonban a gyártási eljárások kapcsán olyan nem várt problémák merültek fel, melyek miatt ezen chipek bemutatkozására csak 2004 első negyedévében kerülhetett sor.

Az Intel vezetői természetesen folyamatosan optimisták, így például Paul Otellini, a vállalat elnöke nemrégiben arról számolt be, hogy az Intel 2004-ben már nem kevesebb mint 70 millió 0,09 mikronos csíkszélességű terméket fog legyártani. A világ legnagyobb chipgyártója azt tervezi, hogy az új technológiára történő átállás rendkívül gyorsan végbe fog menni, ami konkrétan azt jelenti, hogy a jövőre forgalomba kerülő Pentium 4 processzorok 60 százaléka, a Celeron chipeknek pedig mintegy 40 százaléka Prescott alapú lesz.

Az Intelnek számos kihívással meg kellett küzdenie a legújabb Pentium 4 processzorok gyártása kapcsán, hiszen át kellett állnia a 0,13 mikronosról a legfejlettebb 0,09 mikronos technológiákra, a chipeket 300 milliméteres szilíciumszeletekből kell legyártania, ezenkívül pedig a chip architektúrája is kisebb-nagyobb változtatásokon esett át. A feszített szilícium technológiára épülő Pentium 4 E chipek elődeiknél kétszer nagyobb másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, azonban ez nem feltétlenül jelent nagyobb teljesítményt, ugyanis a skálázhatóság érdekében szokatlanul hosszúra tervezett futószalag alaposan visszavesz az új processzorok teljesítményéből. Egyes források szerint az Intel a közeljövőben újfent meg kívánja duplázni a Pentium 4 chipek L2 cache méretét, mely ily módon már 2 MB-os lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    azért kiváncsi vagyok ki veszi meg azt a sok procit :o